Kendinizi Uzun Süre Tek ve Farklı Görürseniz Hayattan Kopabileceğinizi Anlatan Galapagos Sendromu

Dünyayı doğal olarak kendi gözlüğümüzden görmek bile otomatik olarak yalnızlığa yol açabilir. Kendimizin uzun süreler biricik olduğunu düşünürsek ve bu inadımızdan vazgeçmezsek toplumla fena halde ayrı düşebiliyormuşuz.
Kendinizi Uzun Süre Tek ve Farklı Görürseniz Hayattan Kopabileceğinizi Anlatan Galapagos Sendromu
iStock.com

galapagos sendromu; kendini tek ve farklı görürsen, diğerleriyle iletişim ve etkileşimde bulunmazsan beraberliğin sinerjisi ve bütünlüğün bir parçası olmadığından bazı alanlarda geriye düşersin veya bunun dezavantajını yaşarsın anlamına gelen etki. japon galapagos etkisi olarak da bilinir. bütünlük, iletişim, etkileşim ve sinerji avantaj getirir. diğer açıdan da sadece dezavantaj değil, pozitif etkilerinin olabileceğini de düşünenler vardır. örneğin, bu kişiler, japon teknolojisinin global standartlarına takılmadan özgür ortamda daha güzel işler çıkarabileceğini düşünürler ve yalnızlık yaratıcılığı artırır derler.

son olarak, japonların 2000'li yıllarda başta ekonomi ve teknoloji olmak üzere diğer gelişmelerde 80 ve 90'lardaki gibi ilerleyemeyişini galapagos etkisinin sonuçlarına bile bağlayanlar vardır. bu kişiler, yeterince uzun vadede galapagos etkisinin olumsuz sonuçlarının olumlu sonuçlarından daha fazla olduğunu düşünürler.


japon bir arkadaşıma neden denizli'ye geldiğini sorduğumda bahsettiği sendrom.

neresi olursa olsun eğer diğer ülkelerle ve insanlarla etkileşim halinde bulunmazlar ise zamanla kendilerinin istemsizce pasifize olma ihtimallerinin olduğunu, kendi içlerinde kalarak dış dünyadan ayrışabileceklerini ve bundan toplum olarak çekindiklerini söyledi.

bir nevi toplumsal etkileşim hassasiyeti.