Küçük Bir İmalathaneden Çikolata Devine Dönüşen Ferrero'nun Tarihi

1946'da İtalya'da Pietro Ferrero tarafından kurulan çikolata ürünleri şirketi Ferrero'nun sıfırdan zirveye öyküsü.
Küçük Bir İmalathaneden Çikolata Devine Dönüşen Ferrero'nun Tarihi
Ferrero

1946 yılında italya'nın piemonte bölgesindeki alba şehrinde pietro ferrero tarafından kurulan çikolata ürünleri üreticisidir ferrero. 

öncelikle tarihinden bahsedelim

savaştan sonra avrupa'da kakao maddesi "bulunmaz hint kumaşı" konumuna gelince, pastane sahibi olan pietro bey zor durumlara düşmüş ve piemonte'ta bol bulunan fındık bahçeleri arasında gezinip kara kara düşünürken, birden "buldum!" diye haykırmış (birazcık uydurdum burasını). bulduğu şey şu olmuş: "madem elimizde bir dolusu fındık var, saf çikolata kreması yerine bunu fındıkla karıştıralım, böylece kakao'dan tasarruf etmiş oluruz." ki bu süper olayı biz bugün "nutella" olarak ekmeklerimize sürüyor, hatta direkt kavanozundan kaşıklıyoruz. -allah pietro beyden razı olsun." o yıllarda kremanın ismi "pasta gianduja" imiş; nutella ismi ise "nut" (ingilizce olan) + italyanca küçültme eki "ella"dan oluşturulmuştur.


yıllar geçtikçe nutella'ya yeni ürünler eklenmiş: 50'li yıllarda mon chéri, 60'lı yıllarda tic tac, 70'lerde kinder schokolade ve kinder surprise, 80'li yıllarda ferrero rocher ve 90'larda kinder bueno ve kinder pingui. diğer ürünlerinden örnekler için: giotto, kinder country, duplo, maxi king, raffaelo, kinder milchschnitte, hanuta ve daha bayağı gider bu liste... zira ferrero'nun an itibariyle 50 kadar çeşitli ürünü varmış. içecek olarak "estathé" isimli ice-tea benzeri bir soğuk çay içeceği piyasaya sürülmüş, ben hiç görmedim ve içmedim, değerlendirme yapamayacağım, çayseverlere sormak lazım.

ferrero hala (ve artık üçüncü jenerasyonda) bir aile şirketidir; cirosu yılda 10 milyar euro'yu geçiyormuş! böylece çikolata ve şekerleme sektöründe dünyanın en büyük üçüncü grubuymuş (amerika piyasası masterfoods tarafından fazlasıyla ele geçirilmiş gözüktüğünden, ferrero daha çok avrupa pazarına yoğunlaşmakta; buradaki en büyük rakiplerinden biri ise - tahmin edebileceğiniz üzere- nestlé). bu konuma sadece internal growth sayesinde ulaşmışlar: ferrero, tarihi boyunca hiçbir rakibini satın almamıştır.

ferrero'nun ürünleri tüm dinlerin yiyeceklerle ilgili kriterlerine uygun olarak üretiliyorlarmış. bu, şirketin bir ilkesiymiş (doğru mudur bilemem). diğer bir şiarları ise, her zaman üstün kalite standartlarına uyacak ürünler üretmektir. ayrıca üretim esnasında gen teknolojisi kullanılmıyormuş.


birazcık da "az bilinenler" sunalım ki tam olsun

mon chéri için kullanıldığı iddia edilen, pek asil, pek soylu "piemonte kirazı" aslında var olmayan bir kirazmış. yanlış anlaşılmasın, mon chéri'nin içinde kiraz var tabi ki, ama bildiğimiz kirazmış yani, bir bölümü almanya'dan ithal ediliyormuş örneğin. "piemonte kirazı" ismini ferrero'nun çin fikirli reklam/pazarlama departmanı uydurmuş, yok böyle bir şey.

ayrıca nutella'nın hazırlanışı her yerde aynı değilmiş! iki çeşit tarif varmış: "kuzey nutella" almanya ve saz arkadaşlarına dağıtılıyormuş, daha sert, katı ve mat renkteymiş (kakao payı daha fazlaymış) ve "güney nutella" (güney avrupa'ya dağıtılıyor) - kuzey nutella'dan daha parlak renkli ve yumuşak ve ayrıca daha tatlı ve fındıklıymış.

kinder surprise için şu ana dek 4500 farklı hediye tasarlanmış! ki bu esnada özel kampanyalar için örneğin lord of the rings veya snoopy temalı paketler hazırlanmış. ayrıca sözlükteki kinder surprise çılgınlığına göz atmak için lüfen:

dünyada en çok sevdiğim üç çikolatadan birini üretmesiyle kalbimde yıllardır kurduğu tahtı hala korumakta olan ferrero'yu delicesine sevdiğimi belirterek bu yazının sonuna geliyorum. yine de bu şirketle kafamı sırf eğlence olsun diye bozmadım; bir "case study" esnasında toplanan bilgilerin (pazartesi günkü sunum için hazırlık olarak) sözlük'e aktarılmış halidir. ben bir şeyleri yazdığımda daha kolayca aklımda tutabiliyorum. teşekkürler sözlük! "good food, good life."