Merak Edilen Sorular ve Cevaplarıyla Dünyanın En Uzun Süre Savaşmayan Ülkesi: İsviçre

İsviçre denince insanın aklında birçok şey canlanıyor ancak bunların ne kadarı doğru? Sorular ve cevaplarla inceliyoruz.
Merak Edilen Sorular ve Cevaplarıyla Dünyanın En Uzun Süre Savaşmayan Ülkesi: İsviçre
iStock


isviçre dağlar ülkesi midir?

hayır;

avusturya’nın ulusal marşı, dağların ülkesi, akıntıların kıyısındaki ülke (land der berge, land am strome)“ diye başlar. dolayısıyla dağların ülkesi unvanı isviçre’den çok komşusu avusturya’ya yakışır. üstelik alplerin dünyadaki en yüksek dağ olmadığını herkes bilir. dünyadaki en yüksek dağlar himalayalar (everest, nepal) ve karakurum dağlarıdır (pakistan). ünlü dağcılık dergisi bergsteiger dünyadaki en güzel 10 tırmanış rotasına isviçre’den sadece bir rota (eiger) dahil etmiştir. okuyucuların seçimi ile oluşturulan listede birinci sırayı drei zinne (tre çime di lavaredo), italya; shivling, hindistan; cerro torre, arjantin alır.

evet;

uıaa uluslararası dağcılık birliği verilerine göre, dünyadaki 4000 metre üzerindeki zirvelerin ezici bir çoğunluğu isviçre alplerindedir. sayılar şöyledir:

isviçre: 48

italya: 35

fransa: 25

bunlara ilaveten isviçre’deki matterhorn dünyanın en çok fotoğraflanan dağı unvanını elinde tutmaktadır.


isviçre peynir ülkesi midir?

hayır;

isviçreliler dünya şampiyonluğu unvanını peynir ile değil, çikolata ile elinde tutmaktadır. birleşik devletler tarım departmanı’nın raporuna göre isviçreliler bir yılda ortalama 23.55 kg peynir yemektedir. bu kadar peynirle isviçreliler listeye beşinci sıradan giriyorlar. şampiyon kişi başı yılda 34,25 kilo ile yunanlardır. dünyada en çok peynir çeşidini ise fransızlar üretmektedir (dünyada üretilen tüm peynir çeşitlerinin % 28.75’i fransa kaynaklıdır.)

evet;

dünyanın en iyi peyniri isviçre’de üretilmektedir. geçen yıl yapılan dünyanın en iyi peyniri yarışmasını gerard sinnesberger ürettiği emmentaler. yarışma’da ikinci sırayı avusturya’dan johann erzherzog ürettiği isviçre tipi peynirle, üçüncü sırayı yine isviçre’den michael grossrieder ürettiği le gruyere peyniri ile almıştır.


isviçre saat ülkesi midir?

evet;

vontobel equity research, 2013 araştırmasına göre, isviçre’nin en büyük üç saat üreticisi olan swatch group, richemont ve rolex toplamda dünya saat piyasasının %47.9’una hükmetmektedirler. dünya üzerinde 1000 chf üzerinde bir değerle satılan tüm saatlerin %95 isviçre’de üretilmektedir. 2009’daki küresel krizden beri swatch satışlarını %64 ve operasyon gelirlerini %150 artırmıştır. isviçre’ nin ihraç ettiği saatlerin %20’sı hong kong, %10’u abd ve %8 çin’de alıcı bulmaktadır.


isviçre temizlik ülkesi midir?

evet;

yale üniversite’sinin 2014 yılında yayınladığı çevre performans indeksine göre incelenen 178 ülke arasında birinciliği isviçre almıştır. araştırma genel anlamda iki soruya odaklanmıştır:

ülke insanlarını kötü çevre koşullarına karşı nasıl korumaktadır?

ülke kendi ekosistemlerini nasıl korumaktadır?

araştırmacılar şu konuları araştırmışlardır:

- su kalitesi
- kanalizasyon şebekesi
- çevre koruma
- balık stokları
- karbon parmak izi
- elektriğe erişim
- kirlenen çevre ve havanın sağlığa etkileri

listenin ilk dört ülkesi şunlardır: isviçre, luxemburg, avusturalya, singapur.


isviçre çikolata ülkesi midir?

evet;

dünyanın en büyük çikolata üreticisi barry callebaut ag, isviçre’nin zürich şehrinde yerleşiktir. son tüketici için üretilen çikolatalarda dünyanın ilk on büyük şirketi arasında nestle ve lindth & sprungli ile iki isviçreli firma vardır. kpmg’nin yayınladığı araştırma sonuçlarına göre isviçreliler yılda kişi başına ortalama 12 kg çikolata tüketimi ile en yakın rakipleri olan irlanda ve ingiltere’nin herbirine aşağı yukarı iki kg fark atmaktadır.


isviçre kalite ülkesi midir?

evet;

ürünlerin üstüne vurulan “swiss made” damgası tek başına endüstriyel bir ürünün fiyatını artırır. araştırmalara göre, tüketiciler isviçre’de üretilen saatlere ve diğer lüks ürünlere %50, çikolata’ya ise 1/3 fazla fiyat ödemeye hazırlar. tüm ürünler düşünüldüğünde, isviçre sadece “swiss made” damgası sayesinde diğer ürünlerle aynı kalitedeki ürünlerden yılda 600 milyar dolar fazladan kar etmektedir.


isviçre demokrasi ülkesi midir?

hayır;

politik bilimci ve sosyaldemokrat parti meclis üyesi andreas gross göre, isviçre’nin demokratik olabilmesi için, ülkede yaşayan yabancıların, özellikle de isviçre doğumlu olanların karar mekanizmalarının dışarısında tutulmalarına son vermesi gerektiğini yazmaktadır. bazı başka tespitler de şöyledir: ülke sivil toplum kuruluşlarına demokrasiye katılma hakkı vermelidir. kazanılmış ekonomik değerlerin bölüştürülmesinde adaletin sağlanması gerekmektedir. tüm çocuklar arasında ayrım gözetmeden ülke imkanlarına erişim sağlanmalıdır. isviçre sosyal rekabet ortamını geliştirmeli ve özellikle azınlıkların haklarını kabul ve korumayı öğrenmelidir.

hem evet hem hayır;

demokrasi bilimci gross, “durum demokrasiden ne anladığınıza göre değişir. her şeyden önce, büyük demokrasi resmini oluşturan mozaik taşlarından hangilerine dikkat ettiğiniz önemlidir ” diyor. isviçre’de doğrudan yönetim vardır. isviçre dünya demokrasi endeksinde 7.inci sıradadır. demokrasinin önde giden ülkeleri, iskandinav ülkeleri, avusturalya ve yeni zelanda’dır.


isviçre güvenlik ve barış ülkesi midir?

hem evet, hem hayır;

“ınstitute for economics & peace” isimli düşünce kuruluşunun 2014 yılında yayınladığı endekse göre isviçre 170 ülke arasında 5.inci gelmiştir. ülkelerin huzur endeksi ölçülürken, toplum içinde güvenlik, işlenen suç sayısı, politik istikrar, savunma bütçesi gibi başlıklar araştırılmıştır. listede ilk dört sırayı alan izlanda, danimarka, avusturya ve yeni zelanda ile karşılaştırıldığında isviçre savunmaya çok yüksek bütçe ayırmaktadır. listenin son sıralarını paylaşan ülkeler sondan başa doğru, suriye, afganistan ve güney sudan’dır.


isviçre tarafsız ülke mıdır?

evet;

dünya üzerinde tarafsızlığını en uzun süredir koruyan ülke isviçre’dir. aynı zamanda isviçre dünyanın en uzun süredir savaşmayan ülkesi unvanını da elinde tutmaktadır, başka bir ülke ile son savaş 1515 yılında, büyük karışıklıklara yol açan en son iç savaş 1847 yılında yaşanmıştır. kendilerini tarafsız ülke olarak ilan edip avrupa birliği’ne katılan avusturya, finlanda, ve isveç’in aksine isviçre, avrupa birliği dahil hiçbir topluluğa katılmamıştır. avrupa birliği ülkelerinin ortak dış politikası ve bir savunma planı olması avrupa birliği’ni tarafsız olmaktan çıkarır.