Napolyon'un Donanmasını Yenerek Fransızların İşgalini Engelleyen Amiral: Horatio Nelson

Londra'daki Trafalgar Meydanı'nda kocaman bir heykeli bulunan meşhur amiral Horatio Nelson'ın hikayesini ''anglachelm'' anlatmış.
Napolyon'un Donanmasını Yenerek Fransızların İşgalini Engelleyen Amiral: Horatio Nelson

trafalgar savasinda vurulup olen amiral tanimi kendisine cokca atfedilir ancak bu haliyle nelson vurulup hemen oldu diye akillarda yanlis bir imge de birakir.

savasin henuz basiyla ortasi arasinda uniformasiyla quarterdeckte gezinen nelson oleceginin gayet de bilincinde gozukmektedir. bunu kibirle ingilizlikle aciklamak zordur. ilk atislar hms victory'e carpmaya basladiginda gullelerden biri yaveri john scott'u yanindan alip goturmustur. sinematografik olarak dusunursek adam ekrani gulleyle boyle munchausen tadinda terketmis neredeyse ikiye ayrilmistir. bunu goren nelson sogukkanlilikla ikinci yaver hardy'yi goreve atamis o da ilk bes saniyede olumden donmustur. gelen bir gulle 8 deniz piyadesini gozlerinin onunde bicmis, hms victory'nin dumenini alip goturmustur. bir iki dakika sonra da yaverin ayakkabisinin tokasina bir sarapnel isabet eder. nelson da "burasi uzun sure dayanmak icin fazla sicak" diye yasamayi cok da ummadigini belirtir tarzda birseyler der.

bunun uzerinden cok gecmeden redoubtable gemisinden bir nisanci nelson'u amiral uniformasiyla gorur ve yaklasik 15 metreden sol tarafindan ates eder. neredeyse 2cm capindaki mermi de sol omuzdan girer, 4 ve 5inci toraks omurlarindan gecerek sag kurek kemiginin altinda sirt kaslarinin arasinda kalir. sahibinin yasamasi mucize sayilabilecek bir yaradir. hardy olay aninda nasil oldugunu da farkedemez, nelson'u bi anda yaninda goremez, noluyor diye arkaya baktiginda dizlerinin uzerine cokmus nelson da "beni bitirdiler" tarzinda birseyler mirildanir.

nelson bu yarayla alt guvertede 3 saat yasar. savasi idare etmeye mumkun mertebe devam eder. sonra sayiklamaya baslar. savasi kazandigini bile ogrenemez. bir miktar fransiz ve ispanyol gemisinin teslimi haberi kendisine verilir. "oh iyi gorevimi yaptim" tadinda bir mutlulukla olur gider.

olunce cesedi ingiltereye geri goturme hikayesi tam bir mallik abidesidir. koskoca donanmada hicbir gemide cesedi bozulmadan saklayacak ve karada uygun cenaze ortami yaratacak bir madde bulunmamaktadir. haliyle embalming sivilari donanma envanterinde de degildir ama etil metil alkol saf halde zaten yoktur. subaylar toplanip ne yapacaklarina karar vermeye calisirlar. rom ficisinda mi tasinsa daha iyi olur yoksa tereyagina mi bandiralim gibi rezil muhabbetler yapilir. sonra donanma bas cerrahi sirkenin daha uygun olacagini belirtir. royal navy de bu fikri deneyip en buyuk amirallerinin cesedini sirke ficisina koyar.

boylece asit ficisinda ugruna oldugu ingiltere'ye yari sivi yari plazma olarak simsiyah varmistir nelson. cenazesinde de *tabutu kapalidir.