Nazi Propagandası Amacıyla Çekilen Alman Yapımı Titanic Filmindeki İlginçlikler

Titanic'e dair tek filmi 1997 tarihli Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet'li film sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Joseph Goebbels'in yapımına önayak olduğu filmi inceleyelim.
Nazi Propagandası Amacıyla Çekilen Alman Yapımı Titanic Filmindeki İlginçlikler

titanic'in bir de 1943 yılında, nazi almanyası tarafından propaganda amaçlı olarak çekilen bir versiyonu var. yazının sonunda youtube linki mevcut.

filmde kapitalist patronlar titanic'in sahibi olan white star line şirketinin hisselerini manipüle etmeye çalışıyorlar. bir yandan da gemiye hız rekoru kırdırıp new york'a orijinal planlanandan bir gün önce getirip şirketin hisselerini patlatmayı planlıyorlar. bu arada gemideki yardımcı kaptanlardan biri alman ve bu alman eleman sürekli gemi mürettebatını "bu çok riskli, insanların hayatını riske atamayız" diye uyarıyor ama millet "sen almansın, ingilizlerin rekor kırmasını kıskanıyorsun" diye görmezden geliyorlar.

titanic'in batacağı gün alman kaptan yardımcısı hala "gemi çok büyük tehlikede, yavaşlamalıyız ve dikkatli gitmeliyiz" diyor ama gemideki şirket yöneticileri "hayır bu gemi batırılamaz. eğer geç kalırsak hisselerimiz düşer" diyor. sonra da malum felaket oluyor.

ayrıca filmde gemide zenginler lüks içinde yaşarken işçi kesiminin onlara hizmet etmesi filan da güzel gösterilmiş. bu filmdeki aşk hikayesi iki çalışan arasında geçiyor.

film nazi almanya'nın propaganda bakanı joseph goebbels tarafından ortaya atılmış.


filmde propagandası yapılan 3 konu var

1) ingiliz ve alman kapitalistlerin kar uğruna insanların hayatını riske atması

2) gemideki kahraman alman subayının herkese rağmen gemiyi kurtarmaya çalışması

3) alman film çekim tekniklerinin üstünlüğü. bu filmde o dönemde çok az filmde görülen birçok teknik kullanılmış ve kalite olarak dönemin üzerinde bir iş ortaya çıkmış.

film o dönemler nazi işgali altında olan polonya'nın kuzeyindeki baltık denizi'nde çekilmiş. filmin çekiminde kullanılan dönemin yolcu gemisi ss cap arcona oldukça hazin bir hikayeye sahip. en başta yolcu gemisi olarak başlayan bu gemi daha sonra yük gemisine dönüyor ve savaş sırasında esirlerin içinde taşındığı bir deniz hapishanesine dönüşüyor. ingilizler tarafından vurulan gemi içindeki 5 bin esirle beraber suya gömülüyor ve bir anlamda titanic'le aynı kaderi paylaşmış oluyor.


film almanya'da sinemalarda hiç gösterilmemiş. filmin gösterimi daha çok nazi işgali altındaki fransa, prag, viyana gibi şehirlerde gerçekleşmiş. o dönem savaşta olan almanya'nın şehirleri sürekli bombardıman altında olduğu için alman halkına bu kadar kaos ve ölüm barındıran bir film gösterilmek istenmemiş. film ikinci dünya savaşından sonra doğu bloku ülkelerinde ve rusya'da popülarite kazanmış. bunun sebebi filmdeki anti-kapitalist propaganda unsurları olmalı. 

filmin linki


Asla Batmaz Denilen Titanic Neden Battı?