Neden Bazı Kitaplarda Yan Yana Gelen İki Harf, Başka Bir Harf Gibi Yazılıyor?

Mutlaka görmüşsünüzdür, bazı metinlerde ın harf ikilisi m şeklinde, rı harf ikilisi de n şeklinde yazılabiliyor. Peki nedir bu karmaşanın sebebi?
Neden Bazı Kitaplarda Yan Yana Gelen İki Harf, Başka Bir Harf Gibi Yazılıyor?
iStock

ın yerine m, rı yerine n yazılması... editörle herhangi bir alakası olmayan bir durumdur bu. kabul gören standartlara göre editör dosya her ne şekilde gelirse gelsin onu

12 veya 11 punto,

times new roman fontu,

1.25 veya 1.50 satır aralığı 

yapar, öyle çalışır. öyle ücretlendirir (veya'ların sebebi tr'de küçük taşra kurnazlıkları olabiliyor. yayınevleri tarafından bir punto küçültülüp satır aralığı daraltılabiliyor).

esas meselemize gelecek olursak, neden bu bilgileri verdiğimi de anlayacaksınız

hiçbir yerde character spacing (karakterler arası boşluklar) standartları belirtilmez. yani harfler arasındaki yakınlık. bence editörlerin çoğu metin üzerinde çalışırken yakınlaştırmak şöyle dursun, rahat ve temiz okuyabilmek açısından harflerin arasını olabildiğince açıyordur (sadece ben de yapıyor olabilirim, bilemedim).

metin baskıya hazır hale gelince, yukarıda bahsettiğim kabul gören hali ile editör yayınevine gönderir. işte ne oluyorsa ya orada ya da matbaada oluyor kardeşim. eski usül ocr tarzı programlarla tarama yapıldıysa, bu harfler bileşik görünebilir. ya da sayfa sayısından (haliyle kağıt parasından) tasarruf etmek adına character spacing daha da azaltılabilir. kağıt/kur mevzularına hiç girmeyeceğim, delirirsiniz. tasarruf etmek istemeleri aşırı normal yani aslında. ancak bir editör olarak eyyorlamam şu yönde;

- okurun konforu her zaman ön planda tutulmalıdır.
- tüm harfler anneanne evinde yerde kaşık pozisyonunda yatan kuzenler gibi görününce sahiden hoş görünmüyor.
- zaten kültür aşırı pahalı bir şey olmaya başladı memlekette. okur, bir romana 40-50 tl verdikten sonra böyle şeylerle karşılaşırsa gayet tabii sövebilir, hakkıdır.

Atiye Dizisi Üzerinden Kendini Aramak Üzerine Yola Çıkanlara Tavsiyeler

Film veya Dizilerin Resmi Altyazısı ve Dublajı Neden Bazen Birbirini Tutmaz?