Nobel Ödülünü Reddetmiş 20. Yüzyıl'ın En Büyük Filozoflarından Jean-Paul Sartre'dan Nefis Alıntılar

Varoluşçuluk akımının önderlerinden, 20.yüzyılın en büyük filozoflarından olan Sartre'ın yazılarından seçmeleri Sözlük yazarları paylaşıyor.
Nobel Ödülünü Reddetmiş 20. Yüzyıl'ın En Büyük Filozoflarından Jean-Paul Sartre'dan Nefis Alıntılar

kendisine verilen nobel ödülünü su sözlerle reddetmis insan: "...benim gibi yasli bir devrimciye böyle bir ödül vermek, kapitalizmin öç alma girisiminden baska bir sey degildir."

"ne kadar az bilirseniz o kadar şiddetle savunursunuz." jean-paul sartre

çok fazla içki tüketirmi$ kendileri.. bunu gören bir dostu soruyor:
— niçin bu kadar içiyorsun?
— kederlerimi bogmak için.
— o kadar içtin ki, kederleriniz hâlâ bogulmadı mı?
— maalesef yüzme ögrenmi$ler...

hayatı güzel özetlemiş insan.
"hayat üç bölümdür: dünyayı değiştireceğini sandığın, dünyanın değişmeyeceğine inandığın ve dünyanın seni değiştirdiğine emin olduğun.."

"savaşta ölen bir tek çocuk karşısında, benim bütün kitaplarımın ne değeri var?"

"bu mantıklı, keyifli seslerin ortasında yapayalnızım. tüm bu yaratıklar zamanlarını açıklamalar yaparak ve birbirleriyle hemfikir olmanın mutluluğunu yaşayarak geçiriyor. tanrı aşkına, hep birlikte aynı şeyi düşünebilmek neden bu kadar önemli?”
(bulantı)

"nesnelerin bir ters yüzü vardı, insan aklını kaçırdığı zaman bunu görürdü." diyerek, aklımız kaçtığı zaman tutmak için bir şey yapmamamızın, tersiyüzü olan herşeyin asıl suretini görmemizi sağlayacağını öğütlemiş diye düşünüp durduğum düşünür.

belki de edip cansever; "herşeyin tersini taşı(rı)yor yüzün" derken yukarıdaki öğüde uymanın getirdiklerinden dem vurarak, öğüdü verene atıfta bulunuyordu. *

"yalnızlık; düşündüklerinizin kafanızın duvarlarına çarpıp tekrar içerde kalmasıdır" gibi bir cümle sarf etmiş mühim insan.

"insan olmanın ilk koşulu,bir şiddet eylemine katılmayı dolaylı ya da dolaysız reddetmektir..." j.p sartre

''neden iki ayrı kişi olduğumuzu anlamıyorum. kendim kalarak, sana dönüşmeyi isterdim.''

düsünce özgürlügüne ilginc bir yaklasimi var:

"düşünce özgürlüğünden yoksun olmak düşündüğünü
söyleyememek değil hiç düşünememiş olmaktır."

"birini sevmeye koyulmak başlı başına bir iş, bir girişimdir. güç ister, yürek ister, körlük ister...hatta başlangıçta öyle bir an vardr ki uçurumun üstünden sıçramak ister; düşünmeye kalkarsan aşamazsın onu... " bulantı s:215

"insanın özgürlüğü,kendisine karşı yapılanlara takındığı tavırda gizlidir"

''her biri, belli bir süre için hayatının anlamını, ötekinin hayatında buluyor. yakında ikisinin tek bir hayatı olacak: ağır ve ılık bir hayat, anlamsız bir hayat. ama bunun farkına varmayacaklar.''