Norveç Kasabası Longyearbyen'de Ölmenin Bildiğiniz Anlamıyla Yasak Olması

Bırakmıyorlar ki bu güzel Norveç kasabası insanları zamanı geldiğinde rahat rahat ölebilsin. Durumun ilginç bir açıklaması var tabii ki.
Norveç Kasabası Longyearbyen'de Ölmenin Bildiğiniz Anlamıyla Yasak Olması
iStock

dünyanın (bin üzeri kalıcı nüfusa sahip) en kuzeyde bulunan şehri longyearbyen'de ölmenin yasak olması ufkunuzu açabilir.

Şehrin nüfusu 2013 verilerine göre 2.075.

1918-1919 yıllarında yaşanan ispanyol gribi salgını dünyanın her yerinde yaklaşık 50 milyon insanın ölümüne neden oldu ve dünya nüfusunun neredeyse %10'unu yeryüzünden sildi.


bu salgın norveç'e bağlı bir ada olan svalbard adasındaki longyearbyen şehrindeki insanların da ölümüne neden oldu ve salgın yüzünden ölen kişiler yerel mezarlığa gömüldüler. bundan onlarca yıl sonra adada yaşayan bazı kişilerde ispanyol gribi virüsü tekrar ortaya çıkınca bilim insanları bu durumu inceleme altına aldılar.


inceleme sonucunda adanın yıl boyunca soğuk olması nedeniyle toprağın üst katmanının donmuş halde olduğu ve bu yüzden toprağa gömülen cesetlerin topraktaki ayrıştırıcı bakteriler tarafından çürütülemediği anlaşıldı. aynı zamanda cesetlerde yaşayan virüsler de onlarca yıl bozulmadan toprağın altında kalmıştı. (bkz: permafrost)


bunun üzerine adada ölmek üzere olan kişilerin norveç'in başka bir şehrine gönderilmesi kuralı uygulanmaya başlandı.

entry'nin daha ayrıntılı video hali


Dünya Çapında 21 Milyon Kişinin Ölümüne Sebep Olan Olay: 1918 Grip Salgını