Paranızı Kaptırmamak İçin Dikkat Etmeniz Gereken E-Ticaret Sitesi Dolandırıcıları

E-ticaret sitelerinde çeşitli ilanlarla karşımıza çıkabilen bu dolandırıcıları nasıl anlayabiliriz? İşte bu konuda tecrübe sahibi Ekşi Sözlük yazarlarının dikkat edilesi yazıları.
Paranızı Kaptırmamak İçin Dikkat Etmeniz Gereken E-Ticaret Sitesi Dolandırıcıları


istanbul'da kiralık eşyalı ev ilanlarına sarmış durumdalar

eşyaları temiz görünen ve muhitine göre normal sayılabilecek fiyatlardaki evleri ilana veriyorlar. argümanları klasik: şehir dışındayım, şu gün istanbul'a geleceğim, o gün gösterebilirim. haliyle talep çok olduğu için illa ki birileri o evin gerçekten orada olduğuna inanıp başka kimseye söz verilmemesi için depozito göndererek tuzağa düşüyor. inandırıcı olmak için whatsapp fotoğrafları bile güzel kurgulanmış oluyor.

görüşme günü geldiğinde ise dolandırıcı abilerimiz telefonları kapatıp arazi oluyorlar. 500-1000 arası ne kadar koparırlarsa yanlarına kalıyor.

bu arkadaşlara biz de para kaptırdık. geçen hafta. ev aradığımız kardeşim de iki haftadır baktığı evlerden bunalmış durumdaydı ve daha önce başımıza gelmediği için hiç tahmin etmemiştik. sonuç olarak kim olduğunu sadece banka dekontundan bildiğimiz birilerine para gönderdik ve para gönderdiğimiz arkadaşın telefonuna gönderim tarihinden bir gün sonrasından beri ulaşılamıyor :)

işin ilginci, bu adamlar olduğuna hemen hemen emin olduğumuz birileri yine bugün benzer bir ev ilanı çıkmış durumdalar. ağız yoklama için aradım ve yine aynı hikaye. şehir dışı vs.

son zamanlarda mantar gibi türeyen dolandırıcılardır. yöntemleri ise net bir şekilde sazan.avi'dir

malı 3'te 1 fiyatına siteye eklerler ve get'siz şekilde satışını yapmaya çalışırlar. hiç iletişime geçmedim ama iletişime geçseydim muhtemelen alacağım cevaplar şu şekilde olacaktı: malı başka isteyenler de var, kapora yatır vs.

özellikle sitede "acil acil" kısmında bu dolandırıcılara sıklıkla rastlayabilirsiniz.

bazı ekran görüntüleri




bu dolandırıcıların genel özellikleri ise şöyle

1. dolandırıcılar adreslerini genelde istanbul ankara gibi yerlere uzak bir ilin ilçesini gösterirler. örneğin artvin, yusufeli gibi. bu sayede müşterinin bizzat gelip alma ihtimali çok azalır.

2. biraz daha profesyonel olanları sallamasyon şirket isimleri kullanırlar. bu sayede alıcıya daha fazla güven verirler. ama genelinde işyeri sabit telefonu bulunmaz.

3. ilanlarını cuma günü mesai bitimine yakın verirler. bütün ilanlarını kontrol ettiğinizde hepsini cuma günü verdiğini görürsünüz. pazartesi bu ilanlarının hiç biri kalmaz.

4. telefon açıp ben bizzat gelip almak istiyorum dediğinizde ilk başta tamam derler. onlar sizin blöf yaptığınızı ilanda belirttiği adrese uzak olduğunuzu bilirler. siz bir yarım saat sonra arayıp geldiğinizi söylediğinizde hafta sonu dükkanın kapalı olduğunu, cihaz için çok arayan olduğunu, satışı hemen yapacağını söylerler. 

5. örneğin 6000 tl'lik kvk garantili kapalı kutu telefon 4500'e ilana verilmişse dolandırıcı olma ihtimali yüksektir.

sahibinden.com yönetimi bu konuyu çok zamandır duyduğu için aşağıdaki gibi bir uyarıyı uzun süredir her ilanın altına otomatik olarak ekliyor

emlak alırken/kiralarken bunlara dikkat edin!

sahibinden.com, tüm kullanıcılar için tam bir güvenlik sağlamayı amaç edinmiştir. siz de kendi güvenliğiniz ve diğer kullanıcılar için, satın almak ya da kiralamak istediğiniz gayrimenkul ile ilgili kesin karar vermeden ön ödeme yapmamaya, avans ya da kapora ödememeye özen gösteriniz. ilan sahiplerinin ilanlarda belirttiği herhangi bir bilgi ya da görselin gerçeği yansıtmadığını düşünüyorsanız veya ilan sahiplerinin üyelik profillerindeki bilgilerin doğru olmadığını düşünüyorsanız, lütfen bize haber veriniz...

Kapitalizmi Yıkabilecek Güçte Cimriliğe Sahip Tek Oluşum: Donanımhaber Ölücüleri

Yaratıcılığın Sınırlarını Zorlayan Efsane Sahibinden.com İlanları