Pudra Şekeriyle Beraber Afiyetle Yediğimiz Kürt Böreği Nasıl Ortaya Çıktı?

Kürt böreğiyle ilgili yıllardır ortalıkta birçok efsane dönüyor. Kürt mü, Küt mü tartışması olsun, gerçekten Kürtlerden mi çıktı tartışması olsun... Sözlük yazarı '' rusen ali'' de bu konuda biraz araştırma yapmış.
Pudra Şekeriyle Beraber Afiyetle Yediğimiz Kürt Böreği Nasıl Ortaya Çıktı?

bu börek kürtlerin yaptığı veya kürtlere ait olan bir börek değildir. bu börek 70' li yıllarda sade arnavut böreği olarak bilinirdi. bu böreğin çıkış yeri ise küçük mustafa paşa'daki ve kasımpaşa'daki tarihi börekçidir. bu börekçiler hala yerinde durmaktadır.

efendim küçük mustafa paşa'daki ve kasımpaşa'daki börekçilerinin ilk sahipleri bingöllü. bu börek fırınını açmadan önce 1935' li yıllarda kasımpaşada bir börek dükkanıyla işe başlanıyor. daha sonra bu dükkan kapanıyor. şu anda üzerinden yol geçmiş durumda. daha sonra 50' lerin sonlarında şimdiki yerlerinde yeni bir börekçi açıyorlar. peki nedir bu kürt böreği? nasıl ortaya çıkmış?


efendim, bu böreğe çok benzeyen börekler nuru osmaniye' deki bir börekçide yapılırmış. insanlar bu böreği arnavut böreği olarak bilirmiş. daha sonra küçük mustafa paşa börekçisi o zamanın şartlarına göre hem maliyeti düşük, hem fiyatı ucuz, hem de lezzetli bir börek yapma ihtiyacı hissetmiş. (bkz: ticari zeka) eski yeşil çam filmlerinin müdavimleri izledikleri filmlerde istanbul' da el arabasıyla yiyecek- içecek satan insanları görmüşlerdir. hatta ilyas salmanın el arabasıyla soyulmuş ve tuzlanmış hıyar sattığı bir film vardı. (bkz: dolap beygiri) işte istanbul' da o zamanlar börek, el arabalarında satılırmış. işte bu bahsettiğimiz börek fırını bu el arabacılarına toptan börek veren bir müessese imiş. o kadar çok araba gelirmiş ki dükkanın önünde sabah akşam uzun kuyruklar oluşurmuş. dükkana gelen normal müşterilere kağıda sarıp öyle verirlermiş. böreği alan adam dışarıda yermiş. her neyse. bu arabacılar börekleri istanbul'un ticaret ve imalat merkezi olan kapalı çarşı, mahmutpaşa, haliç, eminönü, sirkeci, çemberlitaş, beyazıt, süleymaniye, gedikpaşa vb. yerlerde hamallık, nikelaj, marangozluk, torna-tesviye gibi ağır işlerde çalışan emekçilere satarlardı. böreğin ucuz, lezzetli ve doyurucu olması bu böreğe olan ilginin artmasına neden olmuş. tabi en çok talep bahsetmiş olduğum emekçilerden gelince ve bu emekçilerin çoğu doğu kökenli olunca haliyle bu böreğe kürt böreği denilmeye başlanmış.


işin özü bu börek arnavut ya da rum böreğinin sade olanıdır. türk, kürt, zaza, laz, çerkes olmasına bakılmadan doğudan gelen ve ağır işlerde çalışan her adama bu memlekette kürt denildiği için, bu böreğe halk tarafından kürt böreği ismi verilmiştir.

işte kürt böreği veya upgrade edilmiş ve sadeleştirilmiş arnavut veya rum böreğinin hikayesi böyle. ve elbette yiyecekseniz bol pudra şekerli yiyin bence. afiyet olsun.