Resume ile CV Arasındaki Fark Nedir ve Resume Nasıl Hazırlanır?

Resume nedir? Resume hazırlarken nelere dikkat etmeli? Resume ile CV arasındaki fark tam olarak nedir?
Resume ile CV Arasındaki Fark Nedir ve Resume Nasıl Hazırlanır?
iStock

resume, kuzey amerika'da bireysel beceri, kalifikasyon ve iş geçmişi gibi niteliklerin sergilendiği, iş başvurularında en yaygın kullanılan belgedir.

doğma büyüme kuzey amerikalı için bile hazırlaması uğraşlı ve ciddi bir efor gerektiren resume, cv’ye alışık olan avrupalılar ve biz türkler için daha da kafa karıştırıcıdır. cv için de olduğu gibi resume hakkında da internette sayısız kaynak vardır. blog yazılarından ppt sunumlarına, online derslerden ücretli fiziksel workshoplara kadar binlerce kaynak bulabilirsiniz.

bu da akla şu soruyu getiriyor, “bu maksimum 2 sayfa olan belgeyi hazırlamak cidden bu kadar zor mu?”. aslında değil. ya da şöyle demek daha doğru olur, google’da kaliteli kaynağı kötü kaynaktan ayırt edebiliyorsanız ve başvuracağınız kurumun/spesifik olarak ise alan kişinin bu konuya ne derece önem verdiğini biliyorsanız işiniz abartıldığı kadar zor değil. tabi ki bu söylediklerim ortalama derece, düzgün bir resume için geçerli. yoksa zaman ve para yatırıp efsane, örnek diye gösterilecek bir resume de hazırlayabiliriz. her şeyde olduğu gibi bu konuda da limit yok.

bu yazıda 5 yılı aşkın süredir kuzey amerika'da yaşayan ve bu konuda ders almış biri olarak bireysel deneyimlerimi ve öğrendiklerimi aktarmaya çalışacağım. konuya girmeden önce şunu da söylemek isterim; asla bu işi tek ben bilirim gibi bir iddiam yok. bu işi çok daha iyi bilen, hayatını bundan kazanan insanlar var, yıllardır ise alım yapan bu konuda çok tecrübeli hr profesyonelleri var. hatta en ise yarar bilgiyi kuzey amerika'da yaşayan bir hr uzmanından alırsınız, böyle bir imkanınız varsa mutlaka değerlendirin. benim tek amacım bildiklerimi paylaşarak ve deneyimlerinden bir iki ipucu vererek sizi o saatler sürebilecek, kafa karıştıran google aramalarından kurtarmak. umarım bunu başarabilirim.

gelelim asıl konuya: resume ile cv arasındaki fark

yazının başında da dediğim gibi, cv formatına alışık insanlar için resume daha da bir zor. o yüzden ilk önce cv ve resume arasındaki en belirgin farklardan bahsetmek istiyorum:

- cv kıta avrupası’nın tamamı, orta doğu,asya ve güney amerikanın büyük bir bölümünde en yaygın formattır. kanada ve amerika’da ise tıp ve bazı akademik işler dışında kalan bütün alanlarda resume kullanılır, eğer cv kullanmanız isteniyorsa iş ilanında belirtilir. ingiltere’de de cv diye geçse de biraz reşume cv arası kendine has bir format kullanılıyor.

- cv genelde kişisel bilgi( evlilik durumu, yaş, askerlik) ve fotoğraf içerirken, resumed bunlar kullanılmaz. özellikle fotoğraftan kaçının resumede, yapılan araştırmaya göre fotoğraf koyarsanız %88 oranında okunmadan çöpe gidiyor resumeniz.

- cv’ler genelde 2-3 sayfa uzunluğunda olur, hatta daha uzun olmasında da bir sıkıntı yoktur. resume taş çatlasın 2 sayfa uzunluğunda olmalıdır, hatta 1-1.5 en idealidir. yine yapılan bir araştırmaya göre bir ise alım yapan personel her resumeye ortalama 30 saniye ayırıyor incelemek için, direkt,kısa ve amaca yönelik olmak en iyisi.

- ve en kilit farklılık ise yazılma sıklığıdır ve amaçtır. bir kere yazılan cv, başvurulan pozisyson ve işten bağımsız olarak, diğer iş başvuruları içinde kullanılabilir. ekliyeceğiniz yeni bir deneyim, beceri oldukça eklersiniz. resume ise her başvurulan ise göre ayrı yazılır, daha spesifiktir.

cv’yi aradan çıkardığımıza göre komple resume’ye odaklanabiliriz

1. amaç

yukarıda da belirttiğim gibi resume’nin yazılış amacı tüm bilginizi birikiminizi, almış olduğunuz her eğitimi ve bütün kariyerinizi sergilemek değildir. aksine, resume yoğun olarak başvurulan ise/pozisyona odaklanır. örneğin, sosyoloji ve ekonomi okumuşsunuz. atıyorum bankada credit officer pozisyonuna başvuracaksanız sosyoloji lisansınızdan bahsetmemelisiniz. ya da, satış temsilcisi olarak çalışmışsanız daha önce ve şimdi de bir hr pozisyonuna başvuracaksınız satış temsilciliğinden yine bahsetmemelisiniz. resumenin temel mantığı sadece başvurulan pozisyonla direkt alakalı iş tecrübesi ve akademik geçmişten bahsetmektir.

2. yapı

buradaki en kilit nokta, daha öncede belirttiğim gibi uzunluktur. 1 sayfaya sığdırabiliyorsanız ne ala,1.5 sayfa fena değil ve 2 sayfa üst sınırnız olmalı. eğer bu 2 sayfa limitini aşarsanız resumenizin okunmadan çöpe gitme olasilığı hiç de az değil. uzunluğu halletikten sonra, birkaç önemli kural daha var yapı hakkında:

- okunabilir bi font seçilmeli. calibri ya da arial gayet uygundur.

- yazı boyunca aynı fontu kullanmalısınız. size’la radikal olmadıkça oynayabilirsiniz. atıyorum başlıklar için 14, normal body text için 12 size font kullanmak gayet uygundur.

- okunmayı zorlaştırdığından dolayı italic ve underline’dan mümkün olduğunca kaçının. bold kullanabilirsiniz.

- tarihi sağ üst köşeye header şeklinde koyabilirsiniz (her sayfada bulunmalı).

- ve her kuzey amerika'daki her metinde olduğu gibi, bunda da okumayı kolaylaştıran bir spacing kullanın satırlar arasında. yeriniz yetiyorsa double spacing idealdir, yetmiyorsa 1.15 olmalı en az.

3. format

bu konuda bir iki madde ülkeye göre değişebilir ama genel geçer hali şudur:

a. heading: bu gayet bildiğimiz kişisel bilgi kısmıdır( unutmayalım yaş, fotoğraf, evlilik durumu filan yok). adınızı soyadınızı,adresinizi, telefon numaranızı ve e-mail adresinizi dahil etmelisiniz bu bölüme. adınız ve soyadınızı bold yazmanız daha iyi olur belli olması açısından ve eğer birden fazla sayfadan oluşuyorsa resumeniz mutlaka her sayfada olsun adınız soyadınız. ve son olarak, bu bölüme ise alım yapan kişinin (hiring manager) kişisel bilgilerini (ad soyad,adres,telefon vb.) eklemelisiniz. bu vakit ayırıp şirketi araştırdığınız ve işi gerçekten istediğiniz gösterir.

b. profile summary: bu kısım kendimizden genel geçer, maksimum 3-4 cümleyle bahsettiğimiz adının belirttiği gibi özet kısmıdır. burda da resumenin genelinde de personal pronounlardan ( “ı”, “me”,”we”) kaçının. örneğin, “ ı am a result driven marketing specialist” diye başlamak yerine “ a result-driven marketing specialist who is eager to learn everyday” diye tanıtın kendinizi.

c. areas of expertise/expertise: bu kısım madde madde uzmanlık alanlarının ve becerilerin belirtildiği kısımdır. it becerilerinizi, kullanabildiğiniz yazılımları ve kişisel özelliklerinizi( problem-solver, writing skills, organizational skills vb.) burda belirtebilirsiniz. en fazla 8 madde civarı idealdir.

d. education: adından da anlaşılacağı üzere, akademik geçmişte bahsedilen bölümdür. eğer iş deneyiminiz eğitiminizden daha çoksa iş deneyiminiz 4 numaraya alıp, 5’e eğitimi koyabilirsiniz. ve son olarak, tekrar belirtmek istiyorum, lütfen sadece başvurduğunuz pozisyonla ilgili olan eğitiminizden bahsedin.

e. professional experience: yine adından da anlaşıldığı gibi, bu bölüm tamamen iş tecrübesine ayrılmış durumda. ve yine tekrar etmek, üstüne basa basa söylemek istiyorum ki lütfen sadece başvurduğunuz iş/pozisyonla alakalı iş tecrübenizden bahsedin.

6.interests (opsiyonel): eğer ilgi çekeceğini düşündüğünüz bir ilgi alanınız varsa, çok kısa olarak bir interests bölümü yapabilirsiniz. burada kilit nokta kısa tutmak ve çok da bireysel detay girmemek.

4. dil

öncelikle, tahmin edebileceğeniz üzere formal language kullanmalısınız.

- asla ve katyen imla, gramer hatası olmamalı. o yüzden teslim etmeden en az 2-3 kez okuyun resumenizi. gerekiyorsa bir bilenden destek alın.

- özgüven ve eylem ifade eden “action verb”leri kullanın. nedir bu action verbler? managed, challenged,built,earned,boosted,chaired,accomplished vb. onlarca var bunlardan, basit bir google aramasıyla işinize yarayacak olanları bulabilirsiniz.

-action verbler’deki mantıktan yola çıkarak, güvensizlik ifade eden “ ı feel, ı believe” gibi fiilleri ve ifadeleri kullanmaktan kaçının. örneğin “ ı feel confident that ı can be a valuable asset for your company” demek yerine “ ı am confident that ı can be a valuable asset for your company” diyin.

5. genel tavsiyeler/tüyolar

- “responsible for”, ‘seeking a challenge” v. gibi kalıplaşmış, çok uzun sürelerdir kullanılmaktan işi boşalmış ifadeler var. bunlardan kaçının. google’da “what words/phrases to avoid when writing resume” diye arayıp birçoğuna ulaşabilirsiniz.

- yukarida da dediğim gibi mümkün olduğunca kişisel bilgiden uzak duruyoruz. o yüzden bir önceki işinizden neden ayrıldığınız gibi detaylara girmeyin.

- underselling yapmaktansa overselling yapmak daha iyidir. kendiniz ve becerileriniz iyi pazarlayın. tabi ki bu yalan atın anlamına gelmiyor.

- maaş beklentisi yazmayın.

- cover letter dahil etmek her ne kadar kural olmasa da, genelde iyidir. bunu dahil edecekseniz, resumenin üstünde yer almalı.

- “ as you can see” gibi laf uzatmaktan başka işi olmayan ifadelerden de kesinlikle kaçının, basım yandı ordan biliyorum. bunları ancak essay, paper yazdığınız arts&humanıties hocaları sever.

umarım yardımım dokunmuştur.

Evde Oturarak Mezun Olabilmeyi Sağlayan Güzel Olay: Online Üniversite

6 Yıldır Kanada'da Yaşayan Birinden: Kanada Gerçekten Anlatıldığı Kadar Güzel mi?