Saç-Sakal Haricindeki Vücut Kılları Neden Belli Bir Yere Kadar Uzuyorlar?

Saç, sakal vs. haricindeki vücut kılları (kirpik, kaş vb.) neden sınırlı bir şekilde uzuyorlar? Konuyu bilimsel açıdan ele alıyoruz.
Saç-Sakal Haricindeki Vücut Kılları Neden Belli Bir Yere Kadar Uzuyorlar?
iStock

bazı kılların sınırlı uzaması durumu, kıl folikülleri ve bunların özellikleriyle ilgilidir.

kıl folikülü, kılın kökünü oluşturan yapıdır. bu yapıların 3 farklı evresi bulunur. bu evreler anajen, katajen ve telojen fazlarıdır. anajen, büyüme; katajen, geçiş; telojen de dinlenme fazıdır. bir folikül eğer anajen fazındaysa uzayabilir. anajenden katajene geçilirken folikül iyice küçülür, kandan uzaklaşır, dış deriye doğru yaklaşır. böylece yeterince hormon alamaz. telojende ise uzaması durur ve dökülür. 


her kıl için bu süreler farklıdır. herhangi bir anda saçların %85'i anajen fazda olduğu için saçlar uzama eğilimindedir. bu oran kaş gibi diğer bölgelerde tam tersidir. bu oranları androjen hormonları belirler. bu hormon, böbrek üstü bezlerinde ve yumurtalıklarda üretilir. kalıtsal olarak bazı insanlarda çok salgılanabilir. bu da aşırı kıllanmaya yol açar. yani kıllanma genetiktir. bazı hastalıklar da buna neden olabilir. kadınlarda adet düzensizliği de salgılanan androjen hormonlarının miktarını artırıp kılların anajen süresini uzatabilir, yani adet düzensizliği de kıllanma yapabilir.

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü

Kadın Milli Futbol Takımımızın 10 Numarası Melike Pekel'in İlham Verici Hayat Hikayesi