Saçma Görünen Sözlerinin Ardında Türk Siyasi Tarihini Barındıran Şarkı: Raptiye Rap Rap

Cem Karaca'nın 1992 yılında çıkardığı "Nerde Kalmıştık?" albümünün ses getiren şarkısı Raptiye Rap Rap; o dönem çocuklarının, sözlerini eğlenceli ve saçma bulduğu bir şarkıydı. Ancak yaş ilerledikçe Karaca'nın bu şarkıda ne söylemek istediğini anlamak pek de zor olmadı.
Saçma Görünen Sözlerinin Ardında Türk Siyasi Tarihini Barındıran Şarkı: Raptiye Rap Rap

hanimini hüppen dezigi banna rap rap 
tefeşle kayyüş ille de kıtmir rap rap

(şair burada naşit özcan'a sesleniyor. naşit özcan bilindiği gibi türk tiyatrosunun önemli adamlarından. aslında cem karaca da tiyatro geçmişi olan bir amcaydı. babası mehmet karaca önemli tiyatrocuydu. annesi toto karacaise çoğu ermeni gibi doğuştan sanatçı bir insandı. cem baba da sahnede ve önemli tiyatrocuların arasında büyümüş bir çocuk. naşit özcan'ın küfür yerine kullandığı bu uydurma sözleri şarkı da açık açık küfredemeyeceğinden araya serpiştiriyor)

alavere dalavere kim ala da kim vere rap rap
köşeleri möşeleri dön baba dönelim rap rap

(1980 sonrası türkiye'de yaşanan değişim ve küçük amerika olma hayalleriyle başlayan, kısa yoldan köşeyi dönme hayallerine gönderme var. ülkenin yeşilçam romantizminden çıkıp fakir ama gururlu gençlerden sıkıldığı zengin olmak için her yolun mubah olduğu yeni dönemini işaret ediyor)

raptiye rap rap zaptiye zap zap rap rap
n’aber nitekim gene geldi şapka rap rap

(şarkının geneline hakim olan "rap rap" bildiğin asker ayak sesi. 60, 70 ve 80'li yılların başında askerin yönetime el koymasına, ama özellikle 1980'deki müdahaleye gönderme var. nitekim yönetime müdahale ederek devletin başına geçen kenan evrenin çok sık kullandığı ve kendisiyle özdeşleşen bir sözcük. şapkada 1980'li yıllarda müdahaleyle birlikte siyasi yasaklı olan ancak şarkının çıktığı dönemde yasağı sona eren hatta başbakan ardından cumhurbaşkanı olan süleyman demirel'i ifade ediyor. burada kişisel not; her ikisinin de adını yazmış olmayı dahi kendime yakıştıramıyorum. her ikisine de "hanimini hüppen dezigi banna" diye selam iletiyorum)

ben sana hayran
sen cama tırman

(bildiğin orhan veli şiiri ve deyim tabii ki)

yok içmeye bir şişe bile ayran
nene gerek senin taht-ı revan

(deyim. genel olarak lüks tutkusunu eleştiriyor)

maaşla gırtlak gırtlak gırtlağa rap rap
bir de kitap okuyor bakın şu çatlağa rap rap

(açık ve net. geçim sıkıntısı ve eğitim vs)

liberal, miberal malı kap, götür al rap rap
eriyor liralar mark al dolar al rap rap
bul bir kaşalot toriğini işlet rap rap

(özal sonrası liberal ekonominin memleketin çivisi çıkarması, kısa yoldan zengin olma hayalleri, yatırım yapmak yerine serbest kalan dövize hücum ederek türk lirasının değersizleştirilmesi, adamını bulup iş gördürme vs)

bir koy üç al üçünü de beşlet rap rap
raptiye rap rap zaptiye zap zap rap rap

(buradaki hikaye gerçekten ilginç. ırak’a saldıran bir abd başkanı vardı adı bush. bu kısım gençlere tanıdık geliyor. ama bush bildiğiniz bushun babası. yani babadan oğla geçen bir çeşit hobi ırak’a saldırmak. işte bu baba bush ırak’a gireceğinde kankası özal'ı destek konusunda ikna etmesi gerekiyordu. daha doğrusu kankası özal'ın ülkeyi ikna etmesi gerekiyordu. irak’a abd saldırısının meşruluğu karşısında kendisi zaten çoktan ikna olmuş bir insandı.. işte milleti ikna etmek için bu büyük lafı etmişti. “bir koyup üç alacağız” dedi. yetmedi “kaşıkla verip kepçeyle alacağız” da dedi. bu gibi durumlarda tck’nın ilgili maddesini göz önünde bulundurarak “hanimini hüppen dezigi banna” diyoruz. )

n’aber nitekim gene geldi şapka rap rap
üf baba bu ne be fotoğraf makinesi
u, a, u, a, u, a
lambada markası

(nitekim diye söylenen kişi kenan evren, şapka da süleyman demirel oluyor. sen kalkıp yönetime el koyuyorsun, adama siyasi yasak getiriyorsun ama devran dönüyor adam hop yine çıkıyor. “ne oldu şimdi, ne anladım ben bu öpüşten?” mealli bir bölüm)

ben sana hayran
sen cama tırman

şarkıyı burda yasaklasak da mı saklasak
-oh george
şarkıyı yoksa yasaklamasak da mı saklasak
-oh george

(bildiğin sansür. ama özal’ın kankası baba bush’a –ki kendisinin adı george’tur- danışmadan şuradan şuraya adım atmayışını ifade ediyor.)

Bu kadar konuşmanın üzerine dinlememek olmaz!

Bu içerik de ilginizi çekebilir