Şiddet Sahnelerinin Olduğu Kore Filmlerinde Neden Ateşli Silahlar Fazla Kullanılmıyor?

Oldboy, Acı Tatlı Hayat, Mazisi Olmayan Adam gibi filmlerde aksiyonun ateşli silahlardan çok balta, sopa gibi araçlarla desteklendiğini görüyoruz. Bu duruma, istisna olamayacak kadar sık rastladığımıza göre bunun sabit bir nedeni olmalı.
Şiddet Sahnelerinin Olduğu Kore Filmlerinde Neden Ateşli Silahlar Fazla Kullanılmıyor?
Oldeuboi (2003)

özellikle 2000'li yıllarda çekilmiş kore filmlerini izlemeye bayılırız

az çok sinemayla aşina olan herkes, birkaç tane kore filmi sayabilecek sinema bilgisine sahiptir. peki kaçımız kore sinemasındaki önemli bir ayrıntıya dikkat edebilmiştir? o bayılarak izlediğimiz kore filmlerini kafamızda tekrar canlandıracak olursak, en beğendiğimiz sahneler genel olarak şiddet katsayısı yüksek sahnelerdir. çoktan efsaneleşmiş olan ajeossi, dalkomhan insaeng ve oldeuboi gibi kore filmlerindeki dövüş ve kovalamaca sahnelerini benim gibi defalarca kez izlemişsinizdir.

peki sinematografi açısından harikulade olan bu sahnelerde nasıl olur da kötü adamlar silah kullanmaya tenezzül etmezler? neden sürekli ellerinde bıçaklar, baltalar ve sopalarla filmimizin yürek yemiş kahramanlarını kovalar dururlar? hiç mi akıllarına gelmez şu adamın kafasına bir el kurşun sıkalım da tüm film boyunca oradan oraya koşturup durmayalım?

Ajeossi (2010)

başlarda şiddetin etkisini artırmak amacıyla yönetmenler tarafından bilerek tercih edildiğini düşündüğüm bu sahnelerin altında bambaşka bir sebep yatmaktadır. bu, çok basittir aslında. tüm bu sinemasal şölen, benzeri japonya'da da uygulanan bireysel silahlanma yasağından kaynaklanmaktadır. kore'de bu yasağın ihlal edilmesinin çok sert cezaları vardır. ülkede spor ve av amacıyla bile silah bulundurmak inanılmaz zordur. ancak av sezonlarında, "silah taşıyabilir" ruhsatı alabilen avcılara silah taşıma hakkı verilir. av sezonlarının bitmesi halinde kullanılan silahlar geri polis merkezlerine iade edilmek zorundadır. ayrıca, 15 cm'den büyük bıçak ve havalı tüfekler de yasaktan nasibini alan silahlar arasında yer almaktadır. silahlanma yasağı o kadar sıkı uygulanmaktadır ki 2016 yılında yalnızca 5 kişi silahlı cinayetle hayatını kaybetmiştir. anlayacağınız kore filmlerinde gördüğümüz o çeteler, silaha erişim konusunda oldukça zorlanmaktadırlar. elde edebilenler de doğal olarak yasa dışı şekilde ateşli silahlara erişebilmektedir.

Dalkomhan Insaeng (2005)

-spoiler-

hatırlarsınız ajeossi filminde kahramanımız filmin sonlarında silah çıkardığında kötü adamlardan biri çok şaşırmıştı. hatta "bu adam nasıl silah edinebilmiş?" diye bir laf etmişti. yine dalkomhan insaeng filminde de silah kullanıldığına filmin sonlarına kadar şahit olmayız. filmin sonlarına doğru ancak yaşa dışı yollardan silah tedarik edilir ve kahramanımız tarafından filmde kullanılır. aynı şekilde oldeuboi filminde de pek çok dövüş ve kovalamaca sahnesi olmasına rağmen bir tek tabanca görebilmek için filmin sonlarını beklememiz gerekmiştir.

-spoiler-

1982 yılında kore'de yaşanan ve silahlanma yasağına büyük etkisi olan (bkz: uiryeong katliamı)'na da ayrıca değinmek gerekmektedir.

kaynak

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü