Sinemada Kurgunun Ne Kadar Önemli Olduğunu Kanıtlayan Deney: Kuleşov Efekti

Montajdan çok daha fazlasını ifade eden Kuleşov efekti, aslında araya katılan kompozisyonlarla seyirciye bir şeyler anlatmak istiyor.


kuleşov efekti, sinemasal hareketin yarattığı bir illüzyondur. bu hareketin uygulanmasına kısa sürede dönemin mekanist ve teknolojist görüşlerin etkisi altında olduğundan makine montajından gelen montaj denmiştir. zira sinema teorisi ile ilgilenenlerin çoğunu mühendisler oluşturuyordu.

kuleşov efekti, sovyet sinemacı lev kuleshov'un adını taşıyan deneydir. 

Lev Kuleshov

deneyde birbiriyle ilgisiz çekimleri montajlayarak izleyicide bunların bir bütün olduğu izlenimini elde etmeye çalışmıştır kuleshov. örneğin 1918’de ivan mozhukhin adlı dönemin ünlü oyuncusunu oyuncak ayı, bir kase çorba vs gibi görüntülerle yan yana getirince kuleshov, bu görüntülerin farklı ifadeler meydana getirdiğini, oyuncunun aslında aynı olan yüz ifadesinin onun bu objelere olan duygusal tepkisini veriyormuş gibi göründüğünü fark etmiştir.

önce yakın çekimde bir adam suratını gösterir, sonra da tabaktaki bir çorbayı. seyirci adamın acıktığını düşünür. biraz sonra adamın suratının olduğu kareyi tekrar gösterir; fakat ardından mezar taşı çıkar. bu sefer de seyirci adamın üzüldüğünü düşünür. böylece en kazma oyunculuğun bile montaj sayesinde seyirciye yutturulabileceğini kanıtlar. oyunculara bu kadar para verilmemelidir. kurgucular da insandır.

Lisans Sonrası Kapağı Avustralya'ya Atmak İsteyenlere Tavsiyeler