Sıra Dışı Senaryosuyla İzleyeni Dumura Uğratan, Gerçeklik-Simülasyon Konulu Filmler

Ekşi Sözlük yazarları, sıradanlığın yarattığı zincirleri kırıp başka bir film arayışında olanlar için yaşadığımız gerçekliği sorgulatacak film tavsiyelerinde bulunmuş.


truman show

truman show 90'lı yılların efsane filmidir.

truman show'u her sene bir kez izlemeniz gereklidir. farkında olmak, olgunlaşmak, yaşama "yanlışların" içinden bir şekilde sıyrılarak gerçekçiliğe doğru bakabilmek adına..

muhteşem bir hayat.. harika bir eş.. her zaman seni seven arkadaşlar.. düzenli bir şehir... trafik yok. hava hep güzel. rüya gibi, değil mi? böyle bir yerde yaşamayı kim istemez ki? cevap: truman burbank

the thirteenth floor 

the thirteenth floor 1999 yapımı bir film. simulacra and simulation adlı eseri temel alınarak yazılan senaryo. tanrının günahları, varlığın anlamı üzerine uzun uzun düşüncelere dalmanıza yol açabilir. yapım yılının the matrix ile aynı olması ve the matrix'te seçilmis kişinin disketlerini sakladığı kitabın adının simulacra and simulations olması da göz önünde bulundurulması gereken unsurlar.

welt am draht

welt am draht, reiner werner fassbinder'in kaliteli bir filmi. şu ana kadar izlediğim sağlam bilim kurgu filmlerinden biridir. wachowski biraderler matrix'i yazarken bu filmden etkilenmiş olmalılar. film günümüz dünyasının ve geleceğin enerji,konut,su gibi insan ihtiyaçlarının belirlenmesi için yazılmış bir bilgisayar simulacronu konu almakta uyarı 212 dklık filmi sakın tek seferde izlemeyin derim ciddi manada yaşadığınız dünyayı sorgulamaya başlayabilirsiniz benden söylemesi.

source code

source code, az önce izlediğim harika duncan jones filmi. filmi açıkçası bitirme hevesiyle açmadım, yarısını falan izleyip uyumayı düşünüyordum ama bir baktım filmi bitirmek üzereyim. film acayip sarıyor, şu öl gene en başa dön formatındaki filmler normalde hemen bayar beni ama bu filmde bir an bile sıkıldığımı hatırlamıyorum. daha önce çok kez kullanılmış fikirleri kullanarak yeni bir yapım ortaya koymuşlar, ama şahane bir biçimde sunmuşlar bunu. bu arada jake gyllenhaal'ın performansına değinmezsem içimde kalır, jake abi bu filmde de gene çok iyi iş çıkarmış. bir an bile sıkılmadan izlediğim çok sürükleyici bir filmdi, izlemenizi tavsiye ederim, güzel bir bilim kurgu filmi olmuş.

inception

senaryosunu yazmak 10 yıl sürmüş. zaten izlerken "lan bunu yazan insan mı" düşünceleri geçiyodu kafamdan. gerçekten 10 yılda yazılacak bir senaryo. aşmış.

the nines

tanrı kavramını, gerçekliği ve akabinde sanal gerçekliği sorgulayan, izleyiciyi düşünmye iten keyifli ve akıllı bir film. dvd'si bulunup izlenmeli. ama eğer alt yazıları orijinal değilse mutlaka kapayın ya da ingilizcesi olanlar ingilizce alt yazı ile takip etmeye çalışsın. zira berbat türkçe çeviriler filmin felsefi kısımlarındaki karmaşıklığın üstüne tuz biber oluyor...

existenz

"hey, tell me the truth. are we still in the game?"

şimdiye kadar izlediğim en iyi filmlerden biri. en az 3 kere izlenmesi gerekiyor kanımca.
çok güzel bi kurguya sahip, zeka parıltılarıyla dolu. bunun light'i için (bkz: matrix).

dark city

dark city nefis bir film..bilim kurgunun hasından tatmak isteyenler seyretmeli mutlaka..kung fu olmadan da etrafımızdaki gerçeklik nedir, ne değildir işlenebiliyomuş demek..

total recall

neyin gerçek, neyin kurgu olduğu konusunda insanın kafasında kocaman soru işaretleri bırakan film. adam da bizim gibi kurgulanmış bir film mi izliyor, yoksa yaşadıkları gerçek mi? yahut yaşadıklarının hangisi gerçek, hangisi kurgu? bunların yanıtı yok filmde. bu açıdan bakacak olursak sinemanın en temel özelliğini yansıtan bir film olduğunu söyleyebiliriz. zira baştan sona kurgu olduğunu bildiğimiz sinema, buna rağmen gerçeklik ve kurgu konularında zihnimizde muazzam karışıklıklar oluşturma gücüne sahip bir şey.