Spotify Üzerinden Türkiye'deki Orta Sınıfın Tüketim Anlayışını İnsanın Yüzüne Vuran Bir Yazı

Müziği hayatımıza çok daha kullanışlı bir şekilde dahil etmemizi sağlayan Spotify, özellikle de premium versiyonunun aylık ücreti epey konuşulan bir program. Sözlük yazarı "bunlar hep yalan dolan", mevzubahis ücret konusu üzerinden gayet sağlam bir sosyal analiz yapmış. Buyrunuz.
Spotify Üzerinden Türkiye'deki Orta Sınıfın Tüketim Anlayışını İnsanın Yüzüne Vuran Bir Yazı


gerçekten para verebilecek durumda olmayanları anlarım da her boka para harcayıp spotify gibi şeylere aylık üyelik ücreti ödemekten çekinen insanların psikolojisi şu şekilde sanırım

asgari ücretten biraz fazla paraya çalışan bir kuzenim var, aileden zengin falan da değil.

kendisi yeni iphone çıkınca 24 ay vadeye girip napar eder alır.

2 kez araba değiştirdi 26 yaşına kadar.

her hafta sonu bilmem nerde "pazar kahvaltısı qeyfi türk kahvesi qeyfi" bilmemne.

kuaföre gidip 450 liraya saçını sarıya boyatır.

olmayan parayı harcayan, orta sınıf olmayı kabullenememiş bir stereotype kısacası.

geçende geldi yine "ya ben bu itunes'tan nasıl atıcam bu şarkıları bilgisayarımdakileri sildim falan filan". dedim spotify diye bişey var, gösterdim beğendi bayağı. ama tabi ayda 14 lira gibi astronomik (!) bir ücret olduğunu duyunca vazgeçti. 2 saat itunes'la cebelleştik.

bir önceki iphone'u bozulduğunda yüzlerce fotoğrafı da telefonla birlikte tarihe gömülmüştü. bilgisayarda yer olmadığı için bilgisayara da atmamış. la dedim cloud kullansana hangi devirdeyiz. 50 gb, ayda 4 lira gibi yine astronomik (!) bir rakam olduğu için hiç sıcak bakmadı.

sanırım bu insanların tek para harcama amacı çevresindeki insanlara hava atabilmek. onun dışındaki hiç bir şeye para harcamayı sevmiyorlar, ne kadar cüzi bir miktar olursa olsun. o anda fakirlikleri aklına geliyor ama statü yükseltmeyle ilgili her şeye sınırsız para harcanabiliyor.

Spotify, Pazartesilerin Mutluluk Kaynağı Haftalık Keşif Listelerini Nasıl Hazırlıyor?