Stephen Curry, Golden State Warriors'ın Son Yıllardaki Başarısında Nasıl Başrolü Oynuyor?

Golden State Warriors, son olarak 2017 NBA Finallerinde LeBron James'li Cleveland'ı geçerek şampiyon oldu. Finallerin MVP'si haklı bir kararla Kevin Durant seçildi ancak takımın aşama aşama bu noktaya gelmesinde Curry'nin payı kuşkusuz çok büyük.
Stephen Curry, Golden State Warriors'ın Son Yıllardaki Başarısında Nasıl Başrolü Oynuyor?
Fotoğraf: Keith Allison


lebron james dünyanın en iyisi,
kevin durant finallerin mvp'si,
ama bu herif warriors'ın en önemlisi.

kanıtı da plus-minus.

basketbolu sadece topa bakarak izleyenleri de kestirmeden doğru yola getirecek bir istatistik bu. oyuncuların sahada ve kenarda oldukları sürelerdeki takım performansını karşılaştırıyor.

1) normal sezonda, curry oyundayken takımın net durumu: +1015. nba birincisi. en yakın rakibi +820. beş maç eksiğiyle lebron ise +483.

2) peki playofflarda? +245. yine nba birincisi ama sadece bu senenin değil, son 21 senenin en iyisi. zaten bu istatistik de 21 senedir tutuluyor.

Curry'nin 2016 -2017 Normal Sezon ve Playofflardaki Oyununun Bir Özeti


* dikkatli olanlar diyecek ki, "takımım hep kazanıyorsa ve ben hep iyi oyuncularla aynı anda sahada oluyorsam, plus-minus'ım elbette yüksek olacak". doğru. işte o yüzden real plus minus var. özhakiki plus minus. kusurlu olsa da her oyuncunun etkisini eşit şartlarda, birim süre başına karşılaştırıyor. ve bence player efficiency rating'den daha uygun, çünkü mesela curry hiç sayı veya asist yapmasa bile, sırf sahada olduğu için savunmayı açıyorsa ve takım arkadaşlarını rahat ettiriyorsa, bunun etkisi ölçülebiliyor.


rpm'e bakarsak:


3) hücuma katkıda curry nba birincisi. her 100 hücumda, ortalama bir nba oyuncusuna kıyasla, takıma fazladan 7.11 sayı kazandırıyor. kıyas için şunu düşünün: ligin en yetenekli skoreri durant'ın ekstra katkısı 4.38.

4) toplam rpm'de (hücum artı savunma katkısı) lig birincisi lebron, curry de üçüncü. çünkü "zayıf" denilen savunması, aslında zayıf değil, hatta lig ortalamasının az üstünde.

5) hem rpm'i yüksek olup hem de çok süre alanların, galibiyetlerde payı daha fazla olacak (rpm wins). yani o performansı uzun süre sürdürebilmek önemli. bunda da yine lebron birinci, curry de ikinci.

özetle:

- "düşüşte" olduğu normal sezonda, 400 kişilik ligde hep ilk üçte. 

- savunmanın ciddileştiği playofflarda, lebron'la beraber en tepede. 

- kendisine özel savunma yapılan 5 final maçının 4'ünde gayet iyi. (yani rpm'i filan geç, çiğ istatistikleri dahi iyi, neredeyse triple double tutturacaktı).


1 sene önce buraya yazdığım gibi, durant'la beraber takır takır takım oyunu oynadı warriors. en iyi şutörlere sahip olmalarına rağmen üçlüğe bağlı kalmadılar (cavs, boston, houston daha çok üçlük atıyorlar). en iyi 10 iso oyuncusundan ikisine sahip olmalarına rağmen (curry bu istatistikte de lig dördüncüsü) ligin en az iso oynayan takımlarından oldular.


onun yerine ligin en hızlı ve en paylaşımcı oyununu oynadılar (en yüksek asist yüzdesi). yetmedi, sözde "yumuşak" olmalarına rağmen en iyi savunmaya da sahip oldular. sonunda da tarihin en dominant sezonlarından birini yaşadılar.

lakin, 1 sene önce yazdığımın aksine, bunları yapmalarına rağmen curry'e edilen küfürler kesilmedi. bazı insanların "cehalet - kompleks" katsayıları hayal gücümüzün ötesinde. adamın 34 sayı attığı şampiyonluk gününde bile "balon" deniyor. allah şifa versin.

muhtemelen fiziği yüzünden kariyeri pek uzun olmayacak curry'nin. çabukluğu azalınca etkisini hızla yitirir, hem savunmada hem hücumda. ama şu anda bir yıldız değil, bir süperstar da değil, adeta bir süpernova gibi parlıyor. sahadaki artist tavırları da sahada kalıyor; röportajlarında ve özel hayatında tam bir sütoğlan, kimseye zararı yok. allah asıl ona şifa versin.

Bonus:  Curry'nin 2017 Finallerindeki Muhteşem Oyunu