Tayland'ın Geleneksel Selamlama Biçimi: Wai

Tayland'da günlük hayatın pek çok alanında Wai adı verilen bir selamlama biçimi görülüyor.
Tayland'ın Geleneksel Selamlama Biçimi: Wai
iStock

wai, tayland'da insanların elleriyle avuç içlerini birleştirerek başlarını öne eğmesidir. selam verirken veya alırken ve dua ederken wai selamı yapılır.

tayland kültüründe wai; selam, hoş geldin, saygı, teşekkür etme, özür dileme ve dua belirtir. selamlama veya hoş geldin deme niyetiyle yapıldığı zaman sawadee denir ve eller bitiştirilerek baş öne hafifçe eğilir.

genellikle yaşı küçük olanlar yaşı büyük olanlara bu selamı verir. eğer yaş farkı azsa yine wai selamı olarak geri cevap verilir, yaş farkı büyükse varsa cevap olarak kafa hafifçe sallanır.


wai selamı; monk, kral ve kralın ailesinin büyükleri için alın hizasından avuçlar birleştirilerek sonrasında kafanın eğilmesi ile yapılır. diğer insanlar içinde dudak hizasından avuçlar birleştirilerek sonrasında kafanın eğilmesi ile yapılır.

tayland'da büyük market, restoran ve mağazalara girerken veya ödeme yapıldıktan sonra çıkarken ilgili görevliler memnuniyet ve teşekkür belirtisi olarak bu selamı verirler.

tv'lerdeki haberlere başlamadan hemen önce ve haber bitiminde, yine aynı şekilde bazı tv programlarının başlangıcında ve bitiminde wai selamı verilir.


kutsal mekanlarda ve evlerin veya iş yerlerinin önünde ya da bahçelerinde bulunan ruh evi'nin yanından geçilirken genellikle wai selamı verilir, bazen de ruh evinin yanından arabayla geçilirken bile sürücü uygun ortam olursa saygıdan ötürü wai selamı verebilir.

ayrıca batılı şirketler, örneğin ronald mcdonald, wai selamı vererek, tayland'ın "saygılı selam kültürü"ne adapte olmuştur.

Bir Türk Denizcisiyle Evliliğe Varan Hikayesiyle Tayland Limanının Efsane Hayat Kadını: Kuki