Tüm Zamanların En Çok Bilinen Efsane Caz Albümlerinden Biri: Somethin' Else

Kind of Blue'yu biliyorsunuz, peki ya başka? Filmler, diziler ve hatta reklam jeneriklerinde bile kullanılan klasik caz melodilerinin önemli kısmı bu albümden geliyor desek yanlış sayılmaz.

cool jazz soslu hard bop albümü, belki de blue note records'un en çok satan ve tüm zamanların en iyi bilinen birkaç caz albümünden biri. öncelikle belirtmek isterim, something else the music of ornette coleman ile karışmasın; cannonball adderley albümüdür somethin' else. genelde miles davis toplumca daha çok bilindiğinden onun adı önce lanse edilmeye çalışılır ancak bence bu son derece yanlış; cannonball'un varını yoğunu otaya koyduğu albümdür somethin' else. o efsanevi kapağıyla, piyanistinden davulcusuna bambaşka ve etkileyicidir:

Albümün kapağı.

alto saksofonda cannonball adderley, trompette miles davis, piyanoda -albümdeki büyük ustalar içinde hala hayatta olan tek kişi [edit: onu da kaybettik]- hank jones, kontrbasta dönemin en iyilerinden sam jones ve davulda ellileri art blakey and the jazz messengers ile sallamış art blakey'den; bir başka deyişle yıldızlar karmasından ibarettir somethin' else.

autumn leaves'le açılışı yapar hank jones. bu güzide, başarılı, efsanevi ve leziz parça hakkında detaylıca yazmıştım zamanında, şuradan okuyabilirsiniz: (bkz: autumn leaves/@ornette) ruh dinlenir, eve yağmurlar yağar, gün kendini tekrar gösterir. autumn leaves yıkıcıdır.

Cannonball Adderley

cole porter'ın yazdığı unutulmaz standart love for sale ise başlangıçta art blakey'nin ritm yeteneğini, ardından miles davis ve cannonball adderley'nin uyumunu konuşturmakta. elbette, sırtlarını yaslanacak kadar güvendikleri kontrbasçı ve piyanist yüzlerini kara çıkarmıyor. peşine gelen ve albüme adını veren parça somethin' else ise tipik hard bop standartlarından güzel bir miles davis bestesi. cannonball adderley'nin cannonball meets miles davis adlı albümünde de ön plana çıkan bu şarkı burada adeta kutsanmış, daha da yüce olmuş.

Cannonball Adderley - Love For Sale


hani her albümde başlangıçta çok dikkat çekmeyen, ancak zamanla tutku kaynağı olan vurucu şarkılar vardır. cannonball'un kardeşi kornet/trompetçi nat adderley ve sam jones'un birlikte yazdıkları one for daddy-o leziz bir twelve-bar blues eseri. chicago radio djlerinden holmes "daddy-o" daylie'ye adanan başarılı parçada cannonball adderley'nin improvizasyon yeteneğine hayran kalacaksınız. miles davis surdinini çıkarıp gelecek trompetiyle ancak affetsin: cannonball'un yanına bu parçada kimse yaklaşamaz bana kalırsa.

the great american songbook'ta yer alan dancing in the dark'ın melankolik ve etkileyici yorumunun ardından hank jones'un yapıp yapabileceği en iyi bestelerden bonus track bangoon (alison's uncle olarak da geçer) ile albüm sona eriyor. final için çok güzel bir parça olmuş kanımca, dancing in the dark yeterli değil çünkü, biz caz severleri yerimize çivilemek adına cannonball yapmadığını bırakmamış.

Cannonball Adderley - Bangoon


somethin' else 1958 mart'ında çıkmış, geç sürüm nedeniyle 1959'da sevenlerinin eline ulaşmış çok başarılı, her caz severin arşivinde bulunmasını ekseriyetle önerdiğim mükemmel bir albüm. deneyin, farkına varacaksınız.

Albümü Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz


Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

Miles Davis'in Grubundan Kovduğu Ustaların Kaydettiği Enfes Caz Albümü: All Mornin' Long

Caz Tarihinin En İyi Alto Saksofoncusu Cannonball Adderley'in Kariyeri ve Harika Albümleri