Uykusunda Yatağından Kalkıp Kayınvalidesi ile Kayınpederini Öldürmüş ve Suçsuz Bulunmuş Adam: Kenneth James Parks

Uyku sırasında kalkıp bir şeyler yapan insanlar olduğunu biliriz ama bu ondan çok daha farklı. Çünkü parasomnia sorunu yaşayan insanlar bu sırada birini öldürebiliyor ya da kendine büyük zararlar verebiliyor.
Uykusunda Yatağından Kalkıp Kayınvalidesi ile Kayınpederini Öldürmüş ve Suçsuz Bulunmuş Adam: Kenneth James Parks

parasomnia: parasomni kelimesi köken olarak; yunanca para (eşlik eden) ve latince somnus (uyku) kelimelerinden oluşmaktadır ve “uykuya eşlik eden olaylar” anlamına gelir.

genellikle çocukluk yaşlarında başlayan, erişkin yaşlarda azalarak kaybolan, nadiren erişkin yaşlarda da ortaya çıkabilen bir davranış bozukluğu olup; uyku ya da uykuya geçiş sırasında yapılan anormal hareket ve davranışlardır.

eşi ve beş aylık kızıyla yaşayan ve eşinin ailesiyle oldukça yakın bir ilişki kurmuş olan 23 yaşındaki torontolu kenneth james parks örneğinden gidelim. maddi sorunların yanı sıra evlilik sorunları ve üstüne bir de kumar bağımlılığı olan kenneth, sıkıntılarını açmak amacıyla eşinin anne ve babasını ziyaret etmeye karar vermişti. onu “yumuşak başlı bir dev” olarak tanımlayan kayınvalidesi, bu ziyareti dört gözle beklemekteydi. kenneth, 23 mayıs 1987 sabahının ilk saatlerinde uyanmaksızın yataktan kalktı. uyurgezer halde arabasına bindi ve yirmi kilometrelik yolu kat ettikten sonra evin içine dalarak önce kayınvalidesini bıçaklayarak öldürdü, ardından kayınpederine saldırdı (kayınpederi hayatta kalmayı başardı).

 Kenneth James Parks 

arabasını daha sonra polis karakoluna sürdü ve oraya vardığında da şu sözler döküldü ağzından: “galiba birilerini öldürdüm. ellerim...”

ellerinin ciddi biçimde kesilmiş olduğunu daha yeni anlamıştı.

hastaneye götürüldü ve el tendonlarından ameliyat oldu. izleyen bir yıl boyunca kenneth’in mahkeme karşısında verdiği ifadeler, ifadesini saptırmak için yapılan bazı girişimlerin karşısında bile şaşılası ölçüde tutarlıydı: olay hakkında hiçbir şey hatırlamıyordu. dahası, bütün taraflar, cinayeti işleyen kişinin kuşkuya yer bırakmayacak biçimde kenneth olduğu konusunda ne kadar hemfikirlerse, onun bu cinayeti işlemek için herhangi bir nedeni olmadığı konusunda da aynı derecede hemfikirlerdi. savunma avukatları ise, bunun uyurgezerlik sırasında işlenen bir adam öldürme vakası olduğunda ısrar etmekteydiler.

1988’de gerçekleşen duruşmada psikiyatrist ronald billings, bilirkişi olarak bazı soruları yanıtladı:

soru: kişinin uyanıkken bir plan kurup bunu uyurken gerçekleştirmeyi bir şekilde garanti altına alabileceğini gösteren herhangi bir kanıt var mıdır?

yanıt: hayır, kesinlikle yoktur. uyku sırasında zihinde olup bitenlere ilişkin bildiklerimiz kapsamında belki de en çarpıcı gerçek, uyku sırasındaki zihinsel etkinliklerin, amaçları vb. açısından uyanıklık sırasındaki etkinliklerden son derece bağımsız oluşudur. uykuda, zihnimizi yönlendirmede, uyanıklıkla kıyaslandığında çok daha büyük bir denetim sorunu yaşarız. uyanıklıkta, gönüllü olarak birtakım planlar yaparız. irade dediğimiz şey de budur: şu eylemi değil de bu eylemi yapmaya karar veririz. bunun uyurgezerlikte de gerçekleştiğine ilişkin herhangi bir kanıt yoktur.

soru: davalının o sırada uyurgezer durumda olduğunu varsayarsak, herhangi bir şeye niyetlenmiş olması mümkün müdür?

yanıt: hayır.

soru: yaptığı şeyi değerlendirmiş olması mümkün müdür?

yanıt: hayır, değildir.

soru: yaptığı şeyin sonuçlarını kavramış olması mümkün müdür?

yanıt: hayır, bence değildir. tüm bunların, toplamda bilinçdışı bir eylem olacağını düşünüyorum, kontrolsüz ve önceden düşünülmemiş...

normalde beyin yavaş-dalga uykusundan hafit uykuya, oradan da uyanıklığa geçiş yapar. kenneth’e uygulanan elektroensefalogram (eeg) ise beyninin doğrudan derin uykudan uyanıklığa geçmeye çalıştığı bir sorunu ortaya çıkardı. üstelik bu tehlikeli geçiş gecede on ila yirmi kez yineleniyordu. uykudaki normal bir beyinde, bu tür bir geçiş gecede bir kez bile görülmez, kenneth eeg sonuçlarını kendisi uyduramayacağı için, bulgular, onda gerçekten de bir uyurgezerlik sorunu olduğu ve bu sorunun, edimlerini istemsiz kılacak kadar da ciddi boyutta olduğu konusunda jüriyi ikna ederek son noktayı koymuş oldu.

buraya dikkat: 25 mayıs 1988'de kenneth parks davasının jürisi, onu kayınvalidesini öldürme, ardından da kayınpederini öldürmeye teşebbüs suçundan beraat ettirdi.

https://www.sagligimicinhersey.com/…rasomnia-nedir/

https://youtu.be/0i6l_t2v3xs?t=6m

http://www.sadecebelgesel.com/…cek-mi-14-bolum.html