Vezüv Yanardağı'nın Patlamasıyla Tarihe Karışan Bir Başka Şehir: Herculaneum

79 yılında Vezüv'ün patlamasıyla Pompei ile birlikte yok olan diğer şehir Herculaneum.
Vezüv Yanardağı'nın Patlamasıyla Tarihe Karışan Bir Başka Şehir: Herculaneum
iStock

herculaneum, roma döneminde vezüv'ün yanında bulunan iki kenten biridir (herculaneum ve pompei). bu iki kent, vezüv yanardağı tarafından yok edilmiştir. bu kentlerinin yerine şimdi napoli kenti var. 


herculaneum bir su kuyusu kazıcısının su bulacak diye antik bir tiyatronun içine düşmesiyle bulunur. bu antik kentin keşfedilmesiyle iktidardaki napoli aileleri bu kenti keşfedilen bölgelerini acımasızca yağmalar. daha sonraki yıllarda herculaneum unutuldu fakat faşist hükümet roma antikalarını korumak için büyük miktarda para ayırınca kazılar yeniden başlar.


herculaneum bir tatil merkeziydi. burada pompei'ye oranda daha çok soylu ve zengin kısım vardı. burası günümüzün lasvegas'ı gibi tatil ve eğlence merkezi idi. soylu ve zenginlerin rahat etmesi için her şey vardı; hamamlar, hanlar, içki hatta temizleyici dükkanları bile vardı.


herculaneum'da hiçbir evde herhangi bir ceset bulunamadı. bunun üzerine bilim adamları herculaneumluların kaçmayı başardığına inandı ama herculaneum'un keşfinden 270 yıl sonra herculaneum limanı'ndaki bir odada 1 tane ceset bulundu ve bunun ardında çorap söküğü gibi yüzlece ceset bulundu ve herculaneum halkının kaçamadığı anlaşıldı. 


herculaneumlular deniz yoluyla kaça bileceğini düşünerek limana koştu ama kaçamayacaklarını anlayınca limanın odalarına sığındılar ama ölümden kaçamadılar.

yanardağ patlamasında güvende olmak isteyen herculaneum halkı şehri boşaltmaya başladı. birçoğu gemilere binip gitti ama diğerleri bu yanardağ patlamasını hafife aldılar ve bekledikleri şey sadece küçük bir depremdi, bu yüzden kaçmamayı ve evlerine yakın kalmayı seçtiler. 


geceyi geçirmek üzere kıyılardaki boş mahzenlere yerleştiler. saat 1 sularında insanlar uyurken yanardağ patladı ve kül ve duman 5 dakika içinde kıyıya kadar inip mahzendeki insanları kavurdu. oksijen olmadığı için yangın çıkmadı, fakat ısı çok fazla yüksekti ve insanların bedenleri tam anlamıyla buharlaştı, çok kısa sürede iskeletleri kaldı sadece. kemiklerinin rengi karardı. kül ve duman dalgasının ardından sıvı bir akıntı geldi ve her şeyi kapladı.


herculaneum şehri bu akıntılarda yok oldu. evlerinin daha güvenli olduğunu düşünüp geceyi evlerinin bodrumunda geçirmeyi planlayan kişilerin sonu da kıyıda kalanlarınkinden farklı olmadı.

79 Yılında Vezüv Yanardağı'nın Patlamasıyla Tarihe Karışan Şehir: Pompei

Müşterilerin Duvardaki Resimlerden Seks Pozisyonu Seçebildiği Pompei Genelevi