Yapılması Gereken İş Haricinde Her Şeyi Yaptıran Procrastination Belasından Kurtulma Yolları

Tam olarak Türkçe bir karşılığı yok Procrastination'ın ancak kendisi bir nevi erteleme hastalığı gibi bir şey. Ödeviniz varken odanızı temizlemeniz buna örnek gösterilebilir. Peki birçok insanın muzdarip olduğu bu durumu nasıl aşarız?
Yapılması Gereken İş Haricinde Her Şeyi Yaptıran Procrastination Belasından Kurtulma Yolları
iStock.com


- iç güdüsel olarak otomatik düşünmeye alıştırmalısınız kendinizi. masanızın yanında duran ise yaramayan bir kağıdı gördüğünüzde "kaç gündür orada duruyor şurayı temizlemeliyim" dememelisiniz. o kağıdı gördüğünüz an çöpe atmalısınız, hiç düşünmeden. beyniniz size içgüdüsel olarak hareket etmeyi emretmeli. eğer içgüdüsel veya doğal olarak karar vermeyip, böylesine en küçük bir işte bile mental efor sarfederseniz bu olay yıllar geçtikçe daha zor bir hale gelip depresyona sebep olabilir ki bence en büyük nedeni budur depresyonun, yıllarca biriken gizli bir neden.


- küçük hedefler alın öyle baştaki gazla yüksekten atmayın. her gün sadece 1 saat çalışmalıyım demeyin mesela herkes gibi. enerjinizi doğal iç güdülerinize harcayın.


- hızlı ve radikal karar alın yanı bir iş yapacaksanız adamakıllı zamanında yapın illa mükemmel olmasına gerek yok. banyoda 1 haftadır boş duran şampuanı direk çöpe atın. ödemediğin 2 haftalık faturani direk öde. illa bu işler için zaman belirlemene gerek yok ortalıkta dolaşırken otomatik olarak yapıver.


- bir problemle karşılaştığınızda hızlı karar verin. misafir odasının ampulu mu patladı mesela o odayı sürekli kullanmasanda hemen o işi yapmaya çalış. yarın marketten bir ampul al. hafızan mı kötü bir kağıda yaz cebine köy. ampulu eve getirince sağa sola bırakıp gece takarım deme. ayakkabıları çıkar işini bitir.


- sabahlarını bir düzene şok. sabah eline ilk telefonu alıp facebookta, ekşide, instagramda dolanma. mesela pazar günü adamakıllı dinlenip 11'de kalkmak mı istiyorsun? düşünü al, dişlerini fırçala, üstünü giy, kahvaltını yap heh işte şimdi istediğini yapabilirsin.


bu küçük alışkanlıklarla beyninizi doğal olarak içgüdüsel hareket etmeyi öğreneceksiniz. bu hayatınıza çok büyük yardımlarda bulunacak. sadece daha mutlu olacağınızdan değil, içgüdüleriniz sizi sürekli motive edecek. kendinizi kontrol ettiğinizi daha doğrusu edebildiğinizin farkına varacaksınız.

bu kesinlikle sıkıcı bir rutin hayat yaşamakla alakalı değil. iyi bir disiplin ile hala doğaçlama ve heyecanlı bir hayat seçmek sizin tercihinizde.

(yazdığım şeyler özet sayılır daha fazlası için: kaynak 1 kaynak 2 kaynak 3)