Yeni Bir Hobi Arayanlar İçin: İstenilen Modelde El Yapımı Deri Ürünler Yapma Rehberi

Sözlük yazarı 'pisligin tekiyim' aldığı birkaç deri parçasından bir sürü şey yapmış. Kartlıktan çantaya kadar çıtayı yükseltmiş. Tüm yapım aşamalarını paylaşıyor, buyrunuz.
Yeni Bir Hobi Arayanlar İçin: İstenilen Modelde El Yapımı Deri Ürünler Yapma Rehberi
iStock.com

ilk olarak pinterestten modellere bakmaya başladım. bir yandan beğendiklerimi listeliyordum bir yandan detaylara bakıyordum acaba nasıl bağlamış burayı, bu kısmı nasıl dikmiş, mesnetler nasıl taşıyor, bu deri buna uygun mu kafamın arkasında düşünüyorum ama ne bir yazılı kaynak ne bir bilgi doğru dürüst. sadece görseller var. bir yandan da karalıyorum modeli. nerelerden dikilse diye. mimarlık gibi tıpkı, kesitler görünüşler var, detay çözümleri var. bir yandan da youtubedan video izlemeye başladım ve tabi ki türkçe kaynak yok. how to make it leather bag yazınca benzer videolar çıkmaya başlıyor. dikiş yöntemini oradan izleye izleye kafama kazıdım. deri kesiliyor, sonra aletler ile deliniyor belirli yerlerden, sonra da saraç işi denilen çift taraflı dikiş atılıyor mumlu ip ile.

iStock.com


3 hafta kadar baktıktan sonra çizimlerimle alet fotoğraflarıyla birlikte artık malzemeleri alıp yapmak için yola çıktım.

peki nereye gittim?

kabataş-bağcılar tramvay hattında kapalı çarşı durağında indim aşağısı gedikpaşa diye geçiyor. orası ne ararsanız bulabileceğiniz yer. bir gün sabahtan akşama kadar gezerek ilk etapta ihtiyacınız olan çoğu şeyi alabilirsiniz. zamanla geze geze de iyice öğrenirsiniz. deriler pahalı geldi ilk başta, koskoca danayı satıyorlar yani fiyat ortalamaları 150-600 arası değişir onların da ortalama. lan dedim bu malzemeleri alana kadar çantayı alırım ben. sonra dedim bakalım belki çıkar bir şeyler. aradığım yeri buldum, parça derici. bölük pörçük, yara bereli, ararsanız ve şanslıysanız düzgün derilerin çok çok uyguna olabildiği bir yer (cami var onun alt paralelinde kalıyor). oradan baya parça baktım sonra tam çantaya yetecek kadar ufak bir parçayı buldum ve 30 liraya aldım. onun yanında da deriyi yalan etmemek için bir sürü farklı farklı parça aldım çok ucuza. eve gelince deneme yapmalık bol miktarda malzemem de vardı artık.

derinin yanında gereken malzemeler nedir?

-deriyi delmek için bir alet var. adını bilmiyorum uçları var 2 li 3 lü 5 li 10 lu vs. ben 4 lüsünü aldım. zımbacı diye sorarsanız mekanı bulursunuz.

- ip lazım. gündüz pazarlama da hem ipi hem de aradığım dikiş aletini buldum orası harika.


- biye denen bir zımbırtı var. süetten vs oluyor. genelde bağlama elamanı olarak kullanılıyor bu da lazım oluyor.
- zımba aldım, kemer delme aleti bildiğin. izeltaş iyi gayet.
- delme işlemini yapmak için ahşap veya kauçuk bir zemin. bende ahşap vardı zamanla çok aşındı geçenlerde karaköy’den kauçuk aldım iş görüyor gayet iyi.
- tokacıdan toka almadım sonra evin etrafında satan ayakkabıcılar parayı kitlemişti. siz alın efendim. tokacı diye bir şey var. içinde her türlü çanta ıvır zıvırı oluyor bunların.
-hali hazırda mimarlık okuduğum için kesmek için altlık var, güzel maket bıçaklarım var, çelik cetvel de var. bunlar da lazım olacak.
-zımbacı da bir alet daha var adını bilmiyorum fotoğrafını ekleyeceğim alta. bu alet derinin kesildikten sonra pürüzlerini almasını sağlıyor çok işe yarıyor. 40 lira falandı. bunu en başta almadım ama.

daha çok malzeme var da bunlar yeterli başlamak için.
yani ilk başta gidip de koca bir hayvanın derisini almayın hem masraflı hem de yapamayacağınız için gereksiz. parça deri alın deneyin her şeyi.

kendime ilk tütünlük yaptım halen kullanıyorum harika oldu nasıl oldu anlamadım. sonra kartlık yaptım, onu da arkadaşıma hediye ettim halen kullanılıyor. bir iki kalemlik denemesi yaptım onların bazıları duruyor bazılarını kullanıyorum. sonra baktım oluyor çantaya geçtim fazla şansım olmadığı için çok düşünüp taşındım vs sonunda becerdim onu da. hediye ettim, kızdı bana para verip aldım sanmış. ben yaptım deyince şok oldu tabi duygusal anlar yaşadık güzel oldu…

böyle bir iş para için yapılır mı?

-kesinlikle yapılmaz. hem öğrenmesi zor hem satması hem yapması. para için tavsiye etmem. he bütün işiniz gücünüz bu olacaksa buyurun yapın biz de görürüz güzel olur baya.
hobi?
bence mükemmel bir hobi herkese tavsiye ederim. öğrenirsiniz zamanla geliştirirsiniz işte. ürün üretmek kendi dilediğiniz gibi hem de, gerçekten harika bir his.

çanta bu



kartlık


defter



başka bir kartlık daha


üçgen bozuk paralık


bu da son yaptığım kalemlik


örnekler çoğaltılabilir. ben yapabiliyorum ilgilenen herkes yapabilir bence. ilginiz varsa ilgilenin. yardıma ihtiyacınız olursa da elimden geleni yaparım.

edit: çanta olayından sonraki birkaç ay içinde sevgilime de öğrettim. genelde beraber yapıyoruz artık. güzel etkinlik yani. ne biliyim oturup bunu yapsak şunu yapsak şöyle dikelim böyle edelim diye sohbet ediyoruz. fotoğraf çekmek ise en keyiflisi. kendisine de teşekkürlerimi sunuyorum.

-sorular-

1- düğmeleri nasıl çakıyorsun. düğme mi deniyor neyse artık çıt çıt mı deniyor.

zımba ile çıkarıyorum. izeltaş dediğim. kemer deleceği bildiğiniz. 30 lira fiyatı. press makinesi var o da 50 lira aynı yerde. uçları var takıp tık tık basıyorsunuz.

2- deri alırken neye dikkat etmek lazım. sahte deriyi bize gerçek diye çakarlarsa ne olacak?

en kolayı bu. gidip gezin 10 dk da anlarsınız. gerçek deri hayvanın ta kendisi bütün halinde kavisli kavisli oluyor. dokusu başka her şeyi başka. sahte koca koca rulolarda oluyor sentetik zaten farklı yerlerde satılıyor kimse de bu gerçek bu sahte demez.

3- iç kısma astar dikmeye gerek yok mu?

tercihen dikilebilir. benim kullandığım el dikişi olan yöntem de pek tercih edilmiyor. genelde makine dikişlerinde olursa oluyor. hangi deri için ne kullanılır zamanla öğreniyorsunuz.