Yeni Keşfedilen Rosehip Nöronu, İnsanı Hayvanlardan Ayıran Temel Şey Olabilir mi?

"Hayvanlardan hangi noktada ayrılıyoruz?" sorunsalına ufuk açıcı bir cevap bulunmuş olabilir.

bilim insanları diğer kemirgenlerde bulunmayıp sadece insanlarda bulunduğunu iddia ettikleri bir beyin hücresi keşfettiler.

öncelikle, iki tane ellili yaşlarda kişinin kendilerini bağışlaması neticesinde böyle bir şeyin bulunduğunun altını çiziyorum. organlarınızı bağışlayın. araştırma sonucunda diğerlerinden farklı olan bu hücreye rosehip ya da türkçesiyle kuşburnu adını vermişler. 

bu yeni keşfedilen kuşburnu nöronlarının pozisyonları ve yapıları, neokorteksin daha derin bir tabakasında bulunan piramit hücreler olarak adlandırılan uyarıcı hücrelerden gelen sinyalleri bloke etmede bir tür yüksek hassasiyetli rol oynadıklarını göstermişler.


bilim insanları şimdilik bu hücrenin insana özgü olduğunu ama ileride diğer primatlarda da bu hücreye rastlayabileceklerini söylüyor ama şu an için durum insana özgü bir beyin hücresi olduğu yönünde. yapılan tanımlarda bilim insanları hücrenin yapısının sıradışı olduğunu belirtiyorlar.

akıllara hemen şu soru geliyor;

"diğer hayvanlardan bizi ayıran şey bu hücre olabilir mi?"

bir diğer şekli de şöyle

kaynak

henüz yeni bir keşif bu

hala "diğer canlılarda yok salt insanlara özgü demek" için erken ki araştırmayı iş birliği içinde yapan macaristan'daki szeged üniversitesinde ile allen enstitüsündeki bilim insanları da aynı şeyi söylüyor, evrimsel olarak yakın olduğumuz akrabalarda bu nöronun olabileceği üzerine tahminler var ama dediğim gibi henüz bunları konuşmak için erken, çalışmanın birçok farklı boyutu söz konusu. mesela ilk aşamada biliyoruz ki farelerde bu nöron yok ve bu yeni nöron türünün heyecan yaratması da nörolojik hastalıklardaki tedavi çalışmalarının, laboratuvarlarda fareler üzerinde yapıldığında başarı kaydetmesine rağmen neden insan üzerinde başarısız olduğuna dair ipucu olması, alzheimer'dan şizofreniye birçok araştırmada ufukta önemli bir buluş olduğu düşünülüyor.

nörona dair yapılan genetik araştırmalarda, işlevsel olarak inhibitory neurons* türü olması yani inhibe edici bir özelliğe sahip oluşu, ve beyindeki bölgeler arası bilgi akışındaki önemi de çalışmayı ilginçleştiren bir durum, özellikle bu "inhibe" özelliği şizofreni gibi nöropsikiyatrik hastalıkları araştırma açısından önemli, çünkü bu inhibitory nöronların fonksiyonel bozukluklarının çeşitli nöropsikiyatrik hastalıklarla doğrudan ilişkili olması ve bu türün halihazırda farelerde olmayışından bu hastalıkların araştırılmasında farklı bir yöne gidilebileceği. bu nöronun, beyindeki bölgeler arası bilgi akışını hedeflenen yöne manipüle ve kontrol ettiği, yani belli bir noktaya özgü bilginin ulaşması, düşünülüyor ki bu da bilinç konusu üzerindeki tatlı sohbeti zenginleştirebilir, diğer canlılardan bizi ayıran kompleks beyin yapımızı anlamada da heyecan verici. çalışma 50'lerin ortasındaki iki erkek beynin incelenmesine dayanıyormuş.

şahsen beni fazlasıyla heyecanlandırdı.

*"if you think of all inhibitory neurons like brakes on a car, the rosehip neurons would let your car stop in very particular spots on your drive, they’d be like brakes that only work at the grocery store, for example, and not all cars (or animal brains) have them." “this particular cell type — or car type — can stop at places other cell types cannot stop"

kaynak:
https://www.npr.org/…t-makes-the-human-brain-unique
https://smithsonianmag.com/…-human-brain-180970152/
https://neurosciencenews.com/new-neuron-9748/

bu hücreler beynimizin trafik ışıklarıdır

kavşakta bulunan trafik ışıkları gibi, gelen sinyalleri durdurarak veya faaliyete geçirerek gamma-aminobütirik asit (gaba) nörotransmiterine karşılık verirler.

yapılacak araştırmalar ile belki bu hücreler başka primatlarda da keşfedilebilir ve hatta başka hayvanlarda da gözlemlenebilir. örneğin, fare beyni ve insan beyni arasında, nörolojik yapı veya işlev yönünden önemli bir fark keşfettiklerinde, dikkatlerini bu konuya yöneltmek için iyi bir gerekçeye sahip olabilirler.

bir sonra ki adım olarak, rosehip nöronların piramidal nöronlarla olan bağlantısını gösteren açık bir harita geliştirmek olabilir. belki beynin istenmeyen şekilde çalıştığı durumlarda neler olabileceğini bilebiliriz.

buradan