Yurt Dışı Alışverişlerine Getirilen 5 Ürün Kısıtlaması Olayının Aslı Nedir?

Geçtiğimiz ay yurt dışından alınan 22 euronun altındaki ürünlere vergi muafiyetinin kaldırılmasının ardından ithalatı kısıtlamaya dönük bir hamle daha geldi. Alınan kararla, bir bireyin bir ayda yurt dışından en fazla 5 ürün alabileceği söyleniyor ancak durum gerçekten de öyle mi?
Yurt Dışı Alışverişlerine Getirilen 5 Ürün Kısıtlaması Olayının Aslı Nedir?
iStock

yurt dışı alışverişine 5 ürün kısıtlaması getirildiği haberi, yanlış anlaşılmış bir karar.

öncelikle habere konu olan değişiklik 29 haziran tarihli resmi gazete ile duyurulmuş: http://www.resmigazete.gov.tr/…19/06/20190629-5.htm

burada metin aynen şöyle:

"..... kararın 126 ncı maddesi kapsamında aynı kişi adına bir ayda en fazla 5 taşıma senedi muhteviyatı eşyanın serbest dolaşıma girişine izin verilir."

taşıma senedi konşimento demek. konşimento en basit tabiri ile sizin yurt dışından gelen 1 adet alışverişinizdir ve bu alışveriş içeriğinde belli bir sayı sınırı yoktur. yani 1 siparişle ister 1 ister 100 adet ürün aynı konşimento içine girebilir.

bu durumda işin türkçesi kişi başına ayda en fazla 5 adet sipariş getirtebileceğiz demek oluyor. ancak bu 5 siparişle getirtilen ürün sayısı ile ilgili bir sayı sınırı bulunmamakta. ben buradan bunu anlıyorum. sanırım bu yanlış anlama haberin ilk çıktığı bloomberg ht'deki ifade hatasından kaynaklanıyor. ayrıca bu kişi başı sipariş listesi nasıl tutulacak o da ayrı bir konu? yani excel sayfası açıp isim, adres, telefon numarası falan mı yazacaklar tek tek? saçma sapan bir durum.

Müşteri Memnuniyeti Konusunda Aşmış Alışveriş Sitesi Amazon Hakkında Az Bilinenler