Yurt Dışı Gidiş - Dönüş Uçak Biletleri, Tek Yön Biletlere Göre Neden Daha Ucuz?

Daha önce yurt dışına bilet bakmışsanız bu detayı mutlaka fark etmişsinizdir. Peki sebebini hiç merak ettiniz mi?
Yurt Dışı Gidiş - Dönüş Uçak Biletleri, Tek Yön Biletlere Göre Neden Daha Ucuz?
iStock.com

yurtdışı uçak biletlerinde gidiş dönüş biletlerin, tek yön biletlere göre daha ucuz olmasının ilk sebeplerinden biri yurt dışı tek yön biletleri genellikle iş amaçlı alındığı için havayolu şirketleri tek yön fiyatlarını özellikle artırıyormuş ve hatta gidiş dönüşü de genellikle geçiyormuş. çünkü bu tarz iş için bilet alanlar fiyata bakmıyormuş. çift yön genellikle turisttik amaçlı alındığı için fiyat önemliymiş. türkler için bu sebep mantıksız olsa gerek, biz gidiş dönüş alır ve dönüşü yakarız net.

diğer bir sebep de uçak rotalarını daha düzenli yapmak için insanları gidiş dönüş almaya teşvik etmeleri. havayolu şirketleri için mantıklı olsa gerek 1000 yolcu gidiş, 500 yolcu dönüş alırsa uçaklar boş döner.

son sebep ise yolcuların biletlerini gidiş geliş aynı havayollarından almalarını sağlamalarıymış. çok mantıklı geldi çünkü ne zaman yurt içi gidiş alsak dönüşü farklı havayolundan kesin daha ucuza buluruz biz.

edit: havayollarının amacı uçağı doldurmak değil, aynı uçaktan maksimum kazanç sağlamaktır. bu nedenle farklı kişilere farklı bilet politikası uygular. (price discrimination)

iş sebebiyle uçanlar birkaç farklı noktalara uçabilir veya dönüş tarihi belli olmayabilir, bu nedenle tek yön bilet almayı tercih ederler. bu yüzden tek yön biletler gidiş dönüşe göre 2 hatta 3 kat pahalı olabilir. burada diyebilirsiniz ki o zaman herkes gidiş dönüş bilet alır ve dönüşü yakar.(throwaway ticketing) çok sık bu tür numaralar yapmıyorsanız bu durum sıkıntı yaratmaz ancak sürekli bu şekilde davranırsanız havayolları ceza politikaları uygulayabilir. örnek olarak havayoluna olan üyeliğinizi iptal edebilir ve ya sizden tek yön (pahalı olan) ücreti talep edebilir. türkiye’de olmasa da cezalar uluslararası uçan büyük havayollarında yaygındır.

buna benzer olarak kısa bir uçuşun yoğunluğu dolayısıyla ücreti daha yüksek olabilir. örnek olarak a’dan c’ye b noktasında aktarma yaparak giden bir uçuş(a-b-c), a’dan b’ye giden bir uçuştan (a-b) daha ucuz olabilir. fazladan bir uçuş olmasına rağmen (a-b-c) yoğunlukla alakalı olarak a-b’den daha ucuz olabilir. bu nedenle insanlar ucuz olan a-b-c biletini alıp b noktasında uçaktan ayrılarak uçuşun kalan kısmını (b-c) yakabilir (hidden city ticketing). bu da havayolları etiğine göre aykırıdır ve havayolu aynı şekilde ceza uygulayabilir.

yani anlayacağınız bilet fiyatlandırması öyle sandığımız gibi uçağı dolduralım yeter yaaa gibi yüzeysel bir iş değildir ve muhtemelen havayollarının fiyatlandırma da uyguladığı bilmediğimiz çok daha fazla detay ve aynı şekilde yolcularında bulduğu daha değişik taktikler vardır.

1
2
3

not: olayların ingilizce isimlerini yazma nedenim isteyen olursa araştırsın diye çünkü türkçe bu tür bilgiler olmayabilir.