Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi Hakkında Az Bilinenler

John Ronald Reuel Tolkien'in fantastik edebiyat serisinden uyarlanarak çekilmiş Yüzüklerin Efendisi üçlemesi hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız bazı bilgiler.
Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi Hakkında Az Bilinenler

spoiler içerir.

yüzüklerin efendisi yüzük kardeşliği

- çıkın çıkmazı'nda gandalf'in önce avizeye çarptığı, sonra da dönerken kafasını vurduğu sahnenin mizansen olmaması. sir ian mckellin gerçekten kafasını sert bir şekilde vurmuş ve oynamaya devam etmiş.

- pippin'in "peki ikinci kahvaltı ne olacak?" diye sorduğu sahnede elmaları atan kişinin viggo mortensen olması. sahneyi 16 defa çekmişler ve iddialara göre viggo mortensen bundan inanılmaz keyif almış.


- uçmaktan korkan sean bean'in, tırmanma sahnelerinin çekileceği dağa üzerinde boromir kıyafetiyle tırmanması. ekip helikopterle giderken sean bean'in tırmanışını tepeden izlemiş.

- viggo mortensen'in dublör sahnelerini de bizzat kendisinin çekmesi. hatta kullanacağı kılıçların hafif aluminyum ya da daha güvenilir olan kauçuk kılıçlar değil, gerçek çelik olması için ısrar etmiş. ekibin kılıç dövüşlerinin koreografisini yapan bob anderson'a göre viggo mortensen eğittiği en iyi kılıç dövüşçüsüymüş.

- uruk lurtz ile aragorn'un ünlü dövüş sahnesindeki hançer olayının gerçek olması. lurtz'u oynayan aktörün fırlattığı hançer gerçekmiş ve viggo mortensen'i yanından ıskalayıp arkasındaki ağaca çarpması gerekiyormuş. ancak ork kıyafeti yüzünden adam hançeri viggo mortensen'e doğru atmış ve viggo mortensen gerçekten kılıçla hançeri engellemeyi başarmış. o sahne doğaçlama ve tek seferde çekilmiş.


- orlando bloom'un da çoğu sahnede bizzat dublorlüğünü yapması ve bir kaburgasını kırması.

- viggo mortensen, arwen'in atını satın alması ve liv tyler'ın binici dublörüne hediye etmesi.

- isendarg'daki demircilerin çoğunun weta çalışanı olup film için silah hazırlıyor olmaları.

- liv tyler'ın "onu istiyorsanız, gelin ve alın" dediği sahnede elindeki kılıcı yanlışlıkla kendine saplaması. (kıyamam.)

- viggo mortensen'in role girmek için kılıcını yanından hiç ayırmaması ve bu yüzden zaman zaman polis tarafından sorguya çekilmesi.


iki kule

- miğfer dibi savaşı sırasında gözü olmayan adamın tesadüfen filme dahil edilmesi. figüran olarak ekibe katılan adamı gören peter jackson, bunun gerçekçiliğe katkı sağlayacağını düşünerek kendisine filmde yer vermeyi teklif etmiş. adam önce tereddüt etse de, söylediğine göre çekimlerden sonra durumuyla ilgili daha rahat olduğunu ve daha rahat kabullendiğini söylemiş.

- aragorn'un merry ve pippin'in öldüğünü düşünerek ork miğferini tekmelediği sahnede iki ayak parmağını kırması. filmde gördüğümüz bu sahne aynen bu şekilde gerçekleşiyor ve viggo mortensen'in çığlığı hobbitler için olduğu kadar kırılan ayak parmaklarının acısı için de çıkıyor. peter jackson buna rağmen viggo mortensen'in oynamaya devam etmesini çok etkileyici bulmuş, viggo mortensen ise bu durum için "dublörler çok daha kötü yaralanıyor," diyerek alçakgönüllülüğünü ortaya koymuş.


- gandalf'in shadowfax'i çağırdı sahnenin ilk seferde çekilebilmesi.

- hem orlando bloom, hem viggo mortensen, hem de brett beattie'nin (gimli - dublör) sakatlandıkları sahneleri bitirmeyi başarması. "kestik" sözünü duymadan sesleri çıkmamış.

- saruman'ın ordusunu gören grima solucandil'in gözünden damlayan damlanın gerçek olması. söylenene göre aktör brad dourif istediği zaman gözünden yaş getirebiliyormuş. ekip de bunu filme o sahnede yedirmiş.


- gollum'un jestlerinin eroin bağımlılarının yoksunluk krizlerinden esinlenilmes. (andy serkis'in açıklaması)

- miğfer dibi kalesi'inin kapısının düşünülenden çok daha sağlam yapılması. bu yüzden gerçek bir koç başı ile sahneyi çekmek zorunda kalmışlar. peter jackson "eğer bir kale inşa edersem, weta'daki çalışanlara yaptırırım" diye açıklama yapmış.

- billy boyd and dominic monaghan'ın ağaçsakal sahneleri için ağaçta çok fazla zaman geçirmesi yüzünden çekim aralarında ağaçta kalmaya devam etmeleri. iniş çıkışlar oldukça zorluymuş ve ağaçta kalmayı tercih ediyorlarmış. öyle ki, ekip yemek molası verdiğinde onlara da ağacın üzerinde yemek veriliyormuş.

- bernard hill'in "ebeveynler çocuklarını gömmemeli" repliğini bizzat kendisine kaybettiği çocuğunu anlatan bir anneden esinlenmesi ve senaryoya ekletmesi.

- gollum'un akan küçük çayda balık peşine düştüğü sahnenin buz gibi suda çekilmiş olması. bir önceki gece kar yağmış ve ekip ısıtıcılarla o bölgedeki karı eritmiş. ancak akan su hala buz gibiymiş ve andy serkis, üzerinde sadece mo-cap elbisesiyle bu sahneleri çekmek zorunda kalmış.


- aragorn'un nehrin akışıyla sürüklendiği sahnede viggo mortensen'in ölüm tehlikesi geçirmesi. akıntı yüzünden dibe çekilmiş ve kendini nehrin zeminine vurarak yüzeye itmeyi başarmış.

kralın dönüşü

- araknofobik olan peter jackson'ın shelob'u en çok korktuğu örümceklerden ilham alarak tasarlaması.

- faramir'in at arkasında sürüklenerek minas tirith'e döndüğü sahnenin gerçek olması. öyle ki, at birden koşmaya başlar da, aktör david wenham'a zarar verir diye, bir acil durum bırakma sistemi hazırlamışlar ve david wenham'a sahne sırasında vermişler. eğer at koşmaya başlarsa, wenham hemen kendini attan kurtarabilecekmiş.

- rohan ordusu'ndaki çoğu figüranın kadın olması. ata binmeyi bilen figüranlar arıyoruz diye duyuru yapıldığında gelen figüranlardan özellikle kadınların çok daha iyi binici olduğu ortaya çıkmış ve filme dahil edilmiş.

- pelennor çayırları savaşı'nın olduğu alanın yabani tavşanların yaşam alanı olması ve bir sürü tavşan deliğinin olması. bu yüzden bölge özellikle incelenmiş çünkü tavşan delikleri çekim esnasında hem ata hem biniciye oldukça zarar verebilecek bir durummuş.