100 Metrekarelik Bir Ev Yapmanın Maliyeti Ne Kadar?

100 metrekarelik (m²) bir ev yapmak istediğimizde Ağustos 2022 itibarıyla maliyeti kabaca ne olur?
100 Metrekarelik Bir Ev Yapmanın Maliyeti Ne Kadar?

12 yıl deneyimli bir inşaat mühendisiyim. teknik terimlere girmeden, herkesin anlayacağı şekilde yazacağım.

100 m2 evin maliyeti x lira demek yanlış bir cümledir. ev müstakil mi, bina mı, bina ise kaç katlı, toplam kaç daire var, kullanılan malzemenin kalitesi nedir vs. diye birçok etken vardır. aşağıda detaylıca açıklayacağım bazı örneklemeler yapacağım ancak en basit örnek, 100 m2 evde 100 m2 parke veya seramik ve mermer vardır zemininde. şu anda m2'si 80 tl'ye laminat parke de var, 90 euroya lamine parke de var. 100 liraya seramik de var, 2000 liraya granit de var.

maliyetlere gelecek olursak; 90 m2, müstakil, hafif çelik ve betopanla bir ev yaptırıyoruz. inşaat maliyeti 280 bin tl; olabildiğince düşük kalitede diyebilirim. elektrik, su, izin vs. gibi konulara 150 bin tl harcandı. yani düşük kalite hafif çelik, 90m2, müstakil bir evin maliyeti 430 bin tl; eğer betonarme yaptırsaydık yaklaşık olarak 480 bin tl tutardı.

gelelim binalara. 5 katlı, 10 daireli bir bina yapalım. her katında 100 m2'lik 2 daire olsun. bir daire için maliyetlerimiz neler? elektik, su, doğalgaz tesisatları, bims-tuğla bloklar, alçı, sıva, boya, zemin kaplaması, kapı, dolap, doğrama camlar, vitrifiye malzemeleri.

ortalama bir kalitede yaptığımızı düşünelim. tahmini metrajlara göre fiyat vermek gerekirse:

- bims, tuğla malzeme + işçilik :20 bin tl
- alçı sıva boya malzeme + işçilik: 25 bin tl
- zemin kaplaması malzeme + işçilik: 25 bin tl
- kapı-dolap malzeme + işçilik: 50 bin tl
- doğrama ve camlar malzeme ve işçilik: 30 bin tl.
- vitrifiye malzemeleri ve montaj işçiliği: 20 bin tl
- bina ortak alanlarında ki ince işin daireye düşen payı: 15 bin tl
- elektrik mekanik tesisatlar, kombi ve işçilikler: 80 bin tl (daha fazla da olabilir.)

kaba inşaat hariç bir evin maliyeti ortalama olarak 265 bin tl tutuyor. kaba inşaat fiyatları; binanın kapalı otoparkı/bodrum katı var mı, zemin toprak türü, temel türü, deprem bölgesi vs. durumlara göre değişkenlik gösteriyor. çok kaba bir hesap yaparsak; bir daireye bina ortak alanlarıyla birlikte düşen beton 75 m3 demir 8 ton desek, 180 bin tl gibi bir rakam çıkıyor. bina yapılırkenki hafriyatı vs. eklersek 200 bin tl alabiliriz.

yani ortalama olarak 100 m2 dairenin kaba+ince iş maliyeti 465 bin tl gibi bir rakam çıkar. imar izni, yapı izni; elektrik, su, doğalgaz bağlantıları vs. için daire başı maliyete 40 bin tl eklersek rakamımız yaklaşık 500 bin tl.

eğer bir müteahhit, arsa sahiplerine %50 veriyorsa bir dairenin maliyeti 1 milyon tl'ye ulaşmış olacak. böyle bir yatırım yapacağı yerde en az %30 kazanmıyorsa zaten böyle bir işe girmez. bu durumda fiyatımız 1.3 milyon liraya ulaşmış durumda...

ancak sorun şudur ki, bu maliyet yozgat'ta da böyle, kadıköy'de de...

not: her şeyi en kötü kalitede yaparsa; evi dolapsız, vitrifiyesiz vs. teslim ederse tabii ki bu maliyet daha da azalır.

emin olun, şu an büyükşehirlerde yapılan lüks toplu konutlarda bu maliyetler yazdıklarımın 2 katı. ankara'da inşaatı devam eden bir sitede kullanılan parkenin m2 fiyatı 60 euro, banyodaki seramiğin m2 fiyatı 450 tl, kullanılan boya (jotun marka) fiyatı emsallerinden 2 kat pahalı, -amerikan kapı yerine mdf kapı kullanılıyor- bir kapının fiyatı 9000 tl . sadece duş bataryası 4000 tl. ayrıca çok lüks ortak alanlar yapılıyor. böyle bir sitede bir dairenin maliyeti 800 bin tl'leri bulmaktadır.