1746 İnsanı ve 3500 Hayvanı Öldüren İnanılmaz Olay: Nyos Gölü Faciası

21 Ağustos 1986 tarihinde Kamerun'da, sönmüş bir volkanın krater gölü olan Nyos Gölü'nde dünya tarihinin gördüğü en enteresan olaylardan biri yaşanmış.
1746 İnsanı ve 3500 Hayvanı Öldüren İnanılmaz Olay: Nyos Gölü Faciası

şimdi bu nyos denilen göl, kamerun'da bulunan sönmüş bir volkanın krater gölü. bölgenin yağış alan bir bölge olmasından dolayı 21 ağustos 1986 tarihinde burada bir toprak kayması oluyor ve çılgın atan bir felaketin tetikleyicisi oluyor. 


yıllar yılı altında kaynayan magma sayesinde golün dibinden sızan karbondioksit gazı, göl tarafından emiliyor ve aynı bir gazoz gibi su tarafından emiliyor. derinlerde oluşan su basıncı sayesinde ise su yüzeyine çıkması engelleniyor. yıllar yılı emilen karbondioksit gazı sayesinde göl artık belli bir doyumluluğa ulaşıyor ve aniden gerçekleşen bir toprak kayması, karbondioksiti su yüzeyine yükselterek gazın açığa çıkmasına sebebiyet veriyor. tıpkı bir şampanyanın patlatılması gibi.


sonuç ise inanılmaz. normal şartlarda yüzde 0.3 değerinde bulunması gereken karbondioksit patlama yapıyor ve yüzde yüz değerine ulaşıyor. insan vücudu için sınır değer yüzde 10-15 arasında. anında 1746 kişi ölüyor. 3500 civarında besi hayvanı da telef oluyor. doğal hayatın aldığı zararın boyutları ise bilinemiyor.


aynı durumun okyanus veya denizlerde olması da teoride muhtemelmiş. hatta dinazorların yeryüzünden silinmesinin de bu tip bir olaya dayandığını söyleyen bilim adamları var.

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü

Kadın Milli Futbol Takımımızın 10 Numarası Melike Pekel'in İlham Verici Hayat Hikayesi