1827 İstanbul'unda İki Kişinin Sırf Pantolon Giydiği İçin Tekme Tokat Dövülmesi

Osmanlı'nın batılı kılık kıyafet ile tanışma sürecinin hiç de kolay geçmediğini kanıtlayan bir hikaye, buyrun.
1827 İstanbul'unda İki Kişinin Sırf Pantolon Giydiği İçin Tekme Tokat Dövülmesi

1827 senesinde padişah ikinci mahmut, batılılaşma adımlardan biri olarak gördüğü kılık kıyafet yeniliklerini yürürlüğe koymayı planlar. lâkin halkın ve ulemânın böyle bir yeniliğe hazır olmadığının da farkındadır.

ikinci mahmut zeki adamdır hocam

kendisini severim. büyük saygı duyarım. yeniçeri ocağı'nı kaldırmaya giden süreçte ahâliyi, yeniçerilerin ölünce hortlak olarak geri döndüklerine ve yakılmaları yahut kazığa geçirilmeleri gerektiğine inandırmış bir adamdır. ilk defa anadolu gezisine çıkmış padişahtır. halkı yeniliklere alıştırmak ister. adam fransız usûlü konser bile verdirmiş izmir'de. " silahlarımız dandiktir" demiş. askerlere; "ulan bu başınızdaki tüylü şeyler hem ağır hem de ıslanınca görüşünüzü engelliyor. gelin değiştirelim!" demiş; ulemâ feslerin püskülünün boyunu tartışıp cevap verip vermeme tartışmasına girmiştir. bu adam büyük zorlukları yenmiştir hanımlar beyler.


konumuza dönelim

ikinci mahmut, osmanlı imparatorluğu'nda ilk defa "pantolon" giyen padişahtır malûmunuz. işte bu pantolonun devlet-i âliyye'ye nasıl getirileceğini ve halka nasıl kabul ettirileceğini düşünürken avusturya'dan pantolon sipariş eder. bu yenilik için de iki kurban seçer: avni bey ve kuruçeşmeli hasan.

bu iki garibim, hayatlarında ilk defa gördükleri pantolonları giyerler ve mısır çarşısı'nda gezinmeye başlarlar. amaç; halkın nabzını ölçmektir anlayacağınız üzere.

muhtemelen korku dolu gözlerle etrafta gezinirlerken ahâliden sesler yükselmeye başlar:

"bu ne biçim kıyafettir? ayıptır!" deyu. sesler gittikçe artar ve kalabalık, bu iki kurbanı orada tekme tokat döver.


tabii bu olay istanbul'un her semtinde hemen yayılacaktır

bunu bilen ikinci mahmud, kahvehanelere ve çarşılara dedikodu yapmak üzere adamlarının gönderilmesini emreder. bu kişiler olayın pantolon yüzünden değil de bu iki kişinin ramazan ayında çarşıda yemek yedikleri için linç edildikleri yalanını yayacaklardır. böylece devlet de pantolon yeniliğinin daha büyük bir tepkiyle karşılaşmasını engeller. bu iki kurban da bursa ve izmir'e sürgün edilirler ki devletin bu kişileri cezalandırdığı görülsün!

evet, bu topraklara pantolonun geliş hikâyesi de böyledir vesselam.