1930'larda Amerika'da Meydana Gelen İklimsel Felaket: Dust Bowl

1930-1936 yılları arasında ABD ve Kanada'nın bozkır kesimlerinde öyle kum fırtınaları meydana gelmiş ki milyonlarca insan göç etmek zorunda kalmış. Amerikalıların Kirli Otuzlar da dediği bu dönemde neden böyle bir iklimsel felaket yaşandı?
1930'larda Amerika'da Meydana Gelen İklimsel Felaket: Dust Bowl

1930-1936 dönemi, büyük buhran (the great depression) yıllarında, abd ve kanada'nın "great plains" adı verilen ovalık orta kesimlerinde (özellikle de oklahoma'da) meydana gelen ve birkaç yıl süren kuraklık, kuralık sonucunda oluşan erozyon ve toz fırtınaları, bölgedeki tarımın ölmesi şeklinde vuku bulan olaylar bütünü ve bu döneme verilen addır dust bowl. 

"kirli otuzlar" da denen bu iklimsel felaketin temel müsebbibi insan ve insanın ekolojik cahilliği. sabanla toprağın üstündeki canlı kısmı havalandırarak daha yüzeyden sürerken, traktörlü tarıma geçerek toprağın kalbini yararcasına derinden sürme ve toprağın canlı kısmını öldürme, toprağı tutan bitki köklerini tahrip etme çölleşmeye yol açmış ve toprak kendisini tutacak bitkiden yoksun kalınca rüzgarla birlikte milyarlarca ton çamur ve kumla havaya kalkmış ve şehirlerin üzerine yağmış. 


kayıtlara göre 1936 nisan'ında oklahoma'dan teksas'a 300 milyon kum ve toz sürüklenmiş. tabii sadece kum ve toz değil, insanlar da sürüklenmiş ve 2,5 milyon insan great plains'lerden kıyılara ve özellikle de kaliforniya'ya göç etmiş. 


suriye'den türkiye'ye göçenlerin sayısının mayıs 2018 itibarıyla 3,5 milyon olduğunu düşünürsek dust bowl'un etkisi daha net anlaşılır. 

Dünya Tarihinin Gördüğü En İlginç Olaylardan Biri: İrlanda Patates Kıtlığı