1940 Yılında Çarşaf Misali Salınarak Çöken Köprü: Tacoma Narrows

ABD'nin Tacoma şehrinde yapılmış ve kullanılmaya başlamasından sadece 4 ay sonra çökmüş Tacoma Narrows köprüsü. Çöktüğü anda çekilen görüntüleri o kadar ilginç ki uzun bir süre gündem olmuş.

abd'nin washington eyaletinde,1940 yılında,fırtına nedeniyle çökmüş asma köprüdür..
bu köprünün çöküşü, in$aat ve muhendislik alanında yapılacak bir hatanın ne denli büyük bir sonuclara gebe oldugunu göstermiştir.

yapıldıktan sadece 4 ay sonra yani 7 ekim 1940 yılında ve saatte 42 mil hızındaki fırtına sırasında sanki cama$ır silkeleyen iki insanın elindeki car$af misali sallanarak yıkılmıştır..gunumuzde başta inşaat muhendisliginde olmak uzere,makine ve mimarlık bolumlerinde de hocalar tarafından genellikle mekanik titre$imler tarzı derslerde ornek olarak gosterilmektedir..

coken kopru icin ayrıntılı bilgi

1940 yılında abd’nin tacoma şehrinde inşa edilmiş ve açılıştan dört ay sonra aynı yıl içinde göçmüş. göçme anı görüntüleri köprüye büyük bir ilgi ve ün kazandırmış.

zamanın mevcut bilgileri altında çökmemesi gereken köprünün çökmesi mühendislik bilgilerinin güncellenmesi adına da büyük bir ders olmuş.

tamamlandığında dünyanın üçüncü büyük açıklıklı asma köprüsüymüş. ayaklar arası orta açıklık 853 m olmasına karşın genişliği sadece 11.9 m imiş... açılıştan kısa süre sonra, çok hafif rüzgârda bile (6-9 km/saat), sağa-sola ve yukarı-aşağı salınım yaptığı gözlenmiş. bu nedenle halk köprüye galloping gertie adını takmış.

07 kasım 1940, çok da kuvvetli esmeyen (yaklaşık 67 km/saat) rüzgârlı bir günde rezonansa gelerek yıkılmış. projesine göre 140 km/saat rüzgara dayanıklı olmalıymış. rüzgârın etkisiyle köprü önce 0.6 hz frekansla 0.5 m yukarı-aşağı salınım yapmaya başlamış. ardından 0.2 hz lik dönme (burulma) salınımı başlamış. salınım sırasında sol kenar sağ kenara nazaran 8.5 m yukarıda ve aşağıda yer alıyormuş. düzgün esen rüzgâr sonucunda giderek şiddetlenen salınımların frekansı köprünün öz frekansı ile çakışmış, köprü çökmüş. 

köprü çökme öncesi trafiğe
kapatıldığından, köprü üzerindeki arabada bulunan bir köpek dışında, can kaybı olmamış.

mimarlık fakültesinde, strüktür derslerinde ders konusu olarak işlediğimiz merhum köprü.

ayrıca körpünün yıkılış videosu haricinde olay yaratmış bu fotoğraf, yanılmıyorsam ödül almıştır.

kaçan adam sağ kurtulmuştur ve bir de konuyla ilgili röportajı bulunmaktadır.