1955 Yılında İran'da Çekilen Rahatsız Edici Kuduz Videosu

Kuduz hastalığının korkunç boyutunu gözler önüne seren, adeta korku filmi hissi veren bir video.

Videoya Ekşi Sözlük'ten gelen yorumlar

rahatsız olmamak için videoyu sessizde, sektörler halinde, çok izlemeden geçtim. durumu tahmin edebiliyorum. berbat bir ölüm şekli.

konuya paralel, bu şerefsiz kuduz virüsünün yapabildikleri çok acayip. kaç milyon yılda evrim geçirip son halini aldı, bilinmez ama son evrelerinde konaktaki tükürük bezlerini harekete geçirip, kendini tükürük içinde gizleyerek ısırma-bulaşma şeklinde yeni konağa geçiş yapması ve bir süre sonra onunda motor yetilerini etkileyerek beynini bloke edip öldürmesi resmen korku filmi gibi.

günümüzde köpeklerden çok yarasalardan bulaşan ve (zamanında aşı olunmazsa) öldüren hastalığa ait korkunç video.

bilim düşmanı aşı karşıtları bile (zamanında aşı olunmazsa) %99.9 oranında öldürücülüğe sahip (üstelik normal de değil böyle korkunç, korku filmi gibi öldürüyor) böyle bir virüsten korunmak için şüpheli ısırılma durumunda koşa koşa, ayakları popolarına vura vura koşturup gidip aşı olacaklardır. gelmiş geçmiş tüm aşı karşıtlarını toplasanız bir louis pasteur ya da emile roux etmezler. ışıklar içinde olsunlar, insanlığa katkıları o kadar büyük ki...

kuduz aşısı durup dururken (ısırılmadan) olunan ya da ömür boyu koruyan bir aşı değil. sadece kuduz olduğundan şüphelenilen bir hayvan tarafından ısırıldığında olunuyor. üstelik ömür boyu korumaz. yine ısırılma durumu olursa yine olmak gerekiyor.

kuduz aşısı anadolu kırsalına ulaşmadan önce, kuduz köpek tarafından ısırıldığından şüphelenilen kişiler kilere kilitlenir ya da ağaçlara bağlanırdı. gözetim altında tutulurdu. hastanın delirme süreci başlarsa hastalığı kapan kişi, acı çekmesin diye köylülerce vurulurdu. her köyün böyle birkaç anısı vardır. bu dediğim durum 60-70 sene önce tamamen sonlanmış.

yine de kuduz, insanlık tarihinin en korkunç virüsü olabilir. semptomların başlamasından sonra ne yaparsanız yapın, ölüm kaçınılmaz son maalesef. bir şey sizi ısırdıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna koşun, hele ısırık kafaya yakınsa.