1958 Dünya Kupası Elemelerinde Yaşanan Skandallar Zinciri

1958 yılında İsveç'te düzenlenecek FIFA Dünya Kupası'nın eleme gruplarında yaşananlar gerçekten bir hayli ilginç.
1958 Dünya Kupası Elemelerinde Yaşanan Skandallar Zinciri

fifa, 1958 dünya kupası için afrika/asya elemeleri diye bir şey yaratmış, malum nedenlerden etiyopya ve kore cumhuriyeti girememiştir bu elemelere. elde kalmıştır 9 takım; bunlardan çin cumhuriyeti "biz endonezya ile oynamayız" demiş, böylece 8 takıma inilmiş, çeyrek final tarzı mücadeleler başlamıştır. (2'şer takımdan 4 grup, biraz sallama bir durum tabii) çin halk cumhuriyeti, endonezya'yı geçmiş; türkiye "ben israil'le oynamam lan" demiş ve elenmiş, kıbrıs "ben oynamıyorum arkadaş" deyip çekilince mısır yarı finale çıkmış, sudan da suriyeyi geçmiştir.

yarı finalde endonezya "arkadaşım israil'e gitmeyiz biz, tarafsız sahada oynayalım yoksa çekiliriz" demiş, fifa'nın buna yanıtı "çekilirseniz ekim'e kadar" olmuştu. ekim ayının geçtiğini fark eden endonezya "çekildik o zaman" deyip onurunu korumuş; israil milli takımı oyuncuları da "lan gene boşuna kamp yaptık amk" diye homurdanarak finale kalmanın sevincini yaşayamamıştı. diğer yarı final müsabakasında ise mısır çekilmiş, sudana "hasktir lan finale çıktık" demek kalmıştı.

final maçı ise apayrı bir hikaye. şöyle ki, "bizim türkiye ve endonezya'dan neyimiz eksik lan" diye düşünen sudan, "arkadaşım oynamıyom lan ben israile karşı deyince" israil otomatikman dünya kupasına gidecekti. lakin hem israilli oyuncuların "lan boşuna kamp yapacaz diye götürüyonuz, beni çoluğumdan çocuğumdan ayrı koyuyonuz, dünya kupası da böyle olursa ben gitmiyom lan" diye isyan bayrağı açmaları, hem de fifa'nın "ya biz bir bok yedik, hem de çok fena yedik, temizlemek icap eder" diye düşünmesi sebebiyle, "hocam duuuuuur, statü değiştiriyoruz" anonsu gelmişti. fifa amcalar "arkadaşım, şimdi kura çekiyoruz, avrupa elemelerindeki grup ikincilerinden biri israil'le final maçı gibi bir şey oynayacak, kazanan gider" diyip torbaya girişmiş, belçika diye bağırmışlardı. fakat onurlu belçika "taşak mı geçiyonuz lan bizimle" diyerek s.ktiri basmıştı. "olsun lan daha 8 takım var" diye teselli bulan fifa, bu sefer galler diye bağırmıştı. gallilerde onur denen şey gezmediğinden ve de dünya kupası'na ilk defa katılabileceklerinden mütevellit britanyalı rahatlığı ve vurdumduymazlığıyla "aye aye aye" diyerek hevesle kabul etmişlerdi bu ikinci şanslarını.

neticede galler, israil'e halk tabiriyle "orda 2, burda 2" ittirmiş, israil gol atamayacak kalibrede bir takım olarak dünya kupasına katılmaktan ve rezil olmaktan kurtulmuştu. gerçi galler gruptan çıkmış, çeyrek finalde brezilya'ya tek golle boyun eğmişti.

Futbolun Dev Bir Endüstriye Dönüşmeden Önceki Son Büyük Turnuvası: 1994 ABD Dünya Kupası