1996 Avrupa Şampiyonası'nda Alpay Özalan'a Fair Play Ödülü Getiren Unutulmaz Maç

Bu maç aynı zamanda Avrupa Futbol Şampiyonası tarihimizde oynadığımız ilk maç ancak ilk olması özellğinden daha çok Alpay Özalan'ın yapmadığı faulle hatırlanıyor.

kadrolar

hirvatistan: ladic; jarni, stimac, jerkan, bilic; asanovic, prosinecki, suker (pavlicic, 89), boban, (soldo, 55); boksic 4 (vlaovic, 71), stanic .

turkiye: rustu ; alpay, rahim , ogun , abdullah ; hakan , vedat , sergen , tugay ; arif (saffet, 81), tolunay (hami, 87).

euro 96'daki ilk golü yediğimiz ve ilk mağlubiyeti aldığımız bu maçın üzerinden 15 sene geçmiş olsa da, akıllarda sadece alpay'ın vlaovic'i yere düşürmemesi kaldı.

öncelikle hatırlatmak gerekirse, hırvatistan'ın bu maçta bolca pozisyona girdiği, türkiye'nin ise maç boyunca sadece tek pozisyonunun olduğu gerçeği var.

buna rağmen, alpay'ın bu hareketi o kadar içimizde kaldı ki, adam aston villa'ya transfer olduğunda bile "euro 96'da vlaoviç'i düşürmeyen alpay, aston villa'ya transfer oldu" gibi gudik bir cümle kurdurdu.

hadi onu da geçtim, türkiye'de en başarılı olduğu dönemde bile, "alpay çok iyi bir stoper ama..." diye lafa giren herkesin aması oldu.

işin garibi, alpay'ın bu maçta vlaoviç'i düşürmediği pozisyonda topu ıskalayarak vlaoviç'i kaçıran rahim'di. rahim'den önce de topu ileride kaybeden gene alpay değildi ama işin faturası alpay'a çıktı.

günah keçisi diyorlar ya, ondan. sanki alpay düşürse ve bu maç 0-0 bitse, kupayı alacaktık, amına koyayım.

İşte o malum pozisyon

alpay'ın vlaoviç'i düşürmemesi ile hatırlanan maçtır.

kaderin cilvesi aynı yıl 4-5 ay sonra alpaylı beşiktaş vlaoviçli valencia ile uefa kupasında eşleşmiştir .

gazeteler "bu sefer düşürecek mi" haberleri yapıp tv kanalları bu soruyu hususi alpaya sormak için evine kadar röportaja gitmişlerdir.

daha da bitmedi , ne düşürme hadisesiymiş diceksiniz, vlaoviçi düşürmeyen alpay uefa'dan fair play ödülü alır .

bu ödülü ülke olarak kıçımıza mı sokacaz derken 1998/99 sezonununda galatasaray şampiyonlar ligi guruplarında rosenborgla liderliğe oynuyor ama son haftaya gelirken puanlar eşit averajlar eşit iki takım arasında oynan maçlarda üstünlük yok 3-0 3-0 atılan goller eşit nolacak ? şayet bu durum gurup maçları bitiminde devam etseydi hangi ülke'nin fair play ödülü var ona bakılacaktı ! evet . alpay nerdeyse galatasarayı ş.l guruplarından lider çıkaracaktı. ama ne oldu? ne rosenborg ne galatasaray guruptan çıkabildi. juventus çıktı ki bu apayrı bir konu...