2000 Yıl Öncesine Ait, Bilinen İlk Bilgisayar Tasarımı: Antikythera Mekanizması

Tarihte bilinen ilk bilgisayar, o zamanın olanaklarına göre değerlendirildiğinde çok fazla işe yarar işlem yapabiliyormuş. Sözlük yazarı "concerta" anlatıyor.
2000 Yıl Öncesine Ait, Bilinen İlk Bilgisayar Tasarımı: Antikythera Mekanizması


dünyanın en eski bilgisayarı kaç yıllıktır sizce?

amiga, commodore, amstrad, oric, spectrum? yok canım onlar olsa olsa 30 yıl

ilk kişisel bilgisayarlar- 1970'lerden geliyor.. 40 yıl.. o da değildir..

adamlar bilgisayarlar kullanarak aya gitmiş, 1960'lar olmalı.. değil

1950'lerde oda büyüklüğünde bilgisayarlar varmış.. daha da eski..

daha fazla zorlamayacağım. bilinen ilk bilgisayar tasarımı neredeyse 2000 yıl öncesine gidiyor.

1901 yılında yunan sünger avcıları antikythera adası yakınlarında denizden şöyle bir nesne çıkarırlar.


ıtem 15087 olarak isimlendirilen bu nesne o yıllarda pek üzerinde durulacak bir obje olarak nitelenmez. yıllar içinde paslanmış, yeşile dönmüş bir kaya parçası içinde yerleşmiş metal parçalardan ibaret bir buluntudur. bu aygıtla birlikte bulunan binlerce cam, seramik eşya, mücevher ve heykeller arasında pek önemsenmez.

1970'lere doğru cihaz x-ışınlarıyla incelenir. yapısı dışarıdan göründüğünden çok daha karmaşıktır. birçok çarklı mekanik sistem içermektedir. "eski yunanlıların tanrıları için yaptıkları kompleks bir cihaz" olarak tanımlanır sadece.

daha ilerleyen tarihlerde cihazın yanında bulunan tarifesi ile birlikte tekrar ilgi odağı olur. ancak 1.2 mm boyutlarda küçük harflerle yazılan tarifenin de çözülmesi zaman alacaktır.

bilim adamları bu aletin yapıldığı tarihten 1000 yıl sonrasında bile böylesine kompleks cihazların olmadığını anlıyorlar. çok katmanlı birbirinin içine geçmiş çarklı sistemin ne işe yaradığının çözülmesi ise yapılışından 2000 yıl, denizde bulunuşundan 100 yıl sonra 2016 haziran ayına denk geliyor.

cihazın yanında bulunan taş tabletteki açıklamaların deşifre edilmesi için üst düzey taramalar yapılır ve 3500 harflik bir açıklama metni oluşur. bu user manual okunduğunda da cihazın işleyişi ile birlikte 2000 yıl önceki grek astronomisi hakkında inanılmaz bilgiler vermektedir.

bilgisayarlı tomografi ile cihazın iç yapısı daha da detaylı incelenerek tarihteki bilinen ilk mekanik bilgisayarın antikythera mekanizması olarak isimlendirilen bu cihaz olduğu kabul edilmiştir.

irili ufaklı 82 parçadan oluşan cihaz güneşin ayın ve burçlara dahil gök cisimlerinin hareketlerini , ayın fazlarını kusursuz bir şekilde göstermekte, gelecekteki güneş tutulmalarının zamanlarını tahmin etmektedir.

hala cihazla ilgili sırlar tamamen ortaya konmuş değil ve araştırmalar sürüyor.

Antikythera Mekanizması


kaynak 1

kaynak 2

kaynak 3

kaynak 4