2001: A Space Odyssey Filminin Yaratılmasına Ön Ayak Olmuş Roket Bilimci: Wernher von Braun

Bir dönem Almanya, ardından da ABD adına roket teknolojisinin geliştirilmesi için çalışmalar yürüten Alman asıllı bilim insanı Wernher von Braun'un hayatının özeti.
2001: A Space Odyssey Filminin Yaratılmasına Ön Ayak Olmuş Roket Bilimci: Wernher von Braun
Wernher von Braun

wernher von braun, 1912 almanya doğumlu bilim adamı. roketçilik tarihindeki en büyük insan.

almanya'da okudu ve berlin üniversitesi'nde makine mühendisi olarak master yaptı. yirmili yaşlarının başında, o dönemde hemen her gelişmiş ülkede varolan amatör roket derneklerinden birinde faaliyet gösteriyordu. bu esnada naziler iktidar oldu ve roket teknolojisine büyük ilgi gösterdi. bir süre sonra tüm amatör sivil roket dernekleri kapatılıp hava kuvvetleri bünyesinde merkezileştirildi. bu dönemde genç wernher von braun, nazilerin dikkatini çoktan çekmişti.

werner'ın hayali en başından beri uzaya çıkmaktı. aslında naziler ile ideolojik olarak anlaşamıyordu. ama o günün almanya ortamında çalışmaları kısıtlanmıştı, devam edebileceği tek yer, zaten katılmak için baskı gördüğü luftwaffe idi. (alman hava kuvvetleri) hava kuvvetlerinin para ve gücünün sınırları yoktu, çok istemese de katıldı.

sonraları v1 ve v2 tasarımlarını yaptı. aslında bunlar a1,a2,a3 ve a4 denen roket modelleriydi. luftwaffe von braun'dan kısa zamanda sonuç istiyordu. çünkü savaş aleyhlerine gelişmeye başlamıştı. aslında stratejik başarılar olmasalar da v1 ve v2'nin mühendislik gelişmişliği ve alman propaganda bakanlığının konuya bakışı ile en büyük knights cross madalyasını aldı.

savaş sonunda amerikalılara esir düştü ve amerikan roket ve uzay programının başına geçirildi. artık amerika hesabına rus rakiplere karşı yarışıyordu.

amerikan vatandaşı oldu, huntsville kasabasına yerleşti. amerika'yı uzaya taşıdı. 1977'de amerika'da öldü. 3 çocuk babasıydı.

von braun ampülcü edison yöntemiyle çalışmış, deneme yanılma yoluyla roketlerini geliştirmiş. o dönemde gelişmiş kamera sistemleri, uçuş veri kayıt sistemleri olmadığı için von braun'un yaptığı roketler gelişmiş havai fişeklerden öteye gidemiyordu. von braun roketleri 3000 metreye kadar çıkarmayı başarmıştı ama roketler belli yükseklikten sonra hep infilak ediyordu. von braun buna bir türlü çare bulamıyordu. von braun roket işinde o kadar kararlıydı ki sonunda düşmekte olan bir roketin yanında bulunmaya karar verdi. düşünsenize havaya taş atıyorsunuz ve altında bekliyorsunuz. von braun bunu roketle yapmış. von braun düşen roketi dürbünle gözlemleyerek roketlerin belli bir yükseklikten sonra neden sorun yaşadığını bulmuş. lakin bu gözlem sırasında roket çok yakına düştüğü için yardımcısı ölmüş, kendi sağ kurtulmayı başarmış. yukarıda bir sözlükçü yazmış, von braun'un hayatı kesinlikle film yapılmaya değer.

von braun'un v2 roket projesi hitler'in günümüz parasıyla 30 milyar dolar civarı parasına mal olmuştur. v2'ler düştükleri yerlerde 5.000 civarı sivilin ölmesine ve yapım aşamasında (fabrikaların kuruluşu, işletilmesi aşamasında) yine binlerce kölenin kötü koşullarda ölmesine neden olmuştur. 2. dünya savaşı'nda işler almanlar için kötü gidinceye kadar von braun v2 projesinin en yetkili ismidir. savaşta işler sarpa sarınca naziler projeye yeni bir sorumlu atar ama von braun üretime devam eder.

von braun amerika'ya götürülüp amerika'yı ay'a çıkardıktan sonra amerikalılarca üstün hizmet madalyası ile ödüllendirilmiştir!