2008 Şampiyonlar Ligi Finali'nde Chelsea'nin Uyguladığı Penaltı Taktiğinin Çok İlginç Perde Arkası

Manchester United ile Chelsea'nin kapıştığı 2008 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'ni hatırlarsınız. Normal süresi 1-1 biten maçta penaltı atışlarına geçilmiş, penaltı atışları sonucunda Manchester ekibi kupaya uzanmıştı. Ancak bu penaltı atışları sıradan penaltı atışlarından farklıydı; Chelsea bir taktik uygulamaya çalışmış ancak başaramamıştı. Bu olayın çok ilginç perde arkasını yazarımızdan dinliyoruz.
2008 Şampiyonlar Ligi Finali'nde Chelsea'nin Uyguladığı Penaltı Taktiğinin Çok İlginç Perde Arkası

normal süre 1-1 biter ve maç penaltılara gider. penaltılar sonucunda manchester kupayı alır. ama arkasında çok daha efsanevi bir hikaye var.

simon kuper'in futbolun şifreleri kitabında yazdığı üzere, chicago üniversitesinde yüksek lisans yapmakta olan ignacio palacios 1995 yılından itibaren penaltı atışlarının kaydını tutmaya başlar. bu çalışmasını da 2003 yılında yayınlar. ignacio'nun bu çalışmalarını bilen bir arkadaşı, o dönemde* şampiyonlar ligi finaline çıkan chelsea teknik direktörü olan avram grant ile tanıştırır. 

sonrasında ise ignacio grant'a, maçın penaltılara gitmesi halinde yararlanabilecekleri bir rapor sunar. bu raporda özellikle üzerinde durduğu birkaç nokta vardır:

1- manchester'ın kalecisi van der sar, atıcının doğal köşesine yatmaya meyillidir. yani bu sağ ayağını kullanan atıcının sol tarafı, sol ayağını kullanan atıcının ise sağ tarafıdır.

2- van der sar, yerden 1-1,5 m yükseklikteki penaltıları kurtarmaya daha yatkındır.

3- cristiano ronaldo topa koşarken durursa, %85 ihtimalle kalecinin sağına doğru atış yapacaktır. yalnız ronaldo kalecinin yerinden oynaması için son ana kadar bekler ve buna göre kararını değiştirebilir. kalecinin önceden hareket ettiği bütün durumlarda ronaldo penaltıyı gole çevirmiştir.

4- ilk penaltıyı kullanan takımın kazanma ihtimali %60'tır.

tekrar maça dönelim. maç 1-1 biter ve penaltı atışlarına geçilir ve "ilk penaltıyı manchester kullanır". manchester ve chelsea'li oyuncular ilk iki penaltılarını gole çevirir ve topun başına cristiano ronaldo geçer.

ronaldo topa yaklaşırken önce duraksar ve kaleci petr cech'i süzer. ancak cech dersine çalışmıştır ve yerinden bir milim bile kıpırdamaz. ardından kendi sağına yatarak penaltıyı kurtarır.

Ronaldo

bu esnada chelsea'li oyuncular da dersine çalışmış oldukları için hep kendilerine göre sağ köşeye, yerden veya havadan topu bırakırlar ve golü atarlar. buna uymayan tek kişi ise sol ayaklı ashley cole'dür. kendisi doğal köşesine atmamış, yine sağ ayaklı arkadaşlarının vurduğu sağ köşeye yerden sert bir vuruş yapmıştır. van der sar ise köşeyi bilmiş, ancak bu sert şutu çıkaramamıştır. işin ilginci cole'un plana uymaması, golü atmasına rağmen dolaylı olarak kupanın kaybedilmesine sebep olacaktır

artık son penaltıya gelinmiştir. terry topun başına gelir ve yine sağ ayakla kendisinin sağına topu bırakır ve van der sar'ı ters köşeye yatırır. ancak top direğe takılır ve penaltılara denge gelir.

Terry

sonrasında anderson, kalou ve giggs penaltılarını gole çevirir ve durum 6-5 olur. chelsea'nin 7. penaltısını kullanmak üzere topun başına gelen fitbolcu nicolas anelka oldukça stresslidir. ancak bu esnada, manchester yedek kulübesi, chelsea'nin penaltılarını belli bir sistematiğe göre kullandığını anlamıştır. 

görünüşe göre bütün penaltılarını kendilerine göre sağ köşeye atmaya karar vermişlerdir. aslında sistem bu değildir, ancak solak olan cole gerekeni yapmadığı için bütün penaltılar sağ köşeye atılmıştır. dolayısıyla teoride yanlış olsa da, pratikte doğru sonuca ulaşmışlardır. 

derken sağ ayaklı anelka topun başına gelir. atacağı köşe bellidir. kendine göre sağ köşeye, yerden ya da havadan vuracaktır. ancak van der sar, topun başındaki anelka'ya sağ köşeyi gösterir (kaleciye göre sol). yani bir nevi "nereye atacağını biliyorum" der. 

bunun üzerine anelka paniğe kapılır ve kendisine göre sol köşeye, tam da yerden 1-1,5 metre yüksekliğe vurur ve bum! van der sar penaltıyı kurtarır. böylece manchester united kupayı müzesine götürür.

Anelka