2008'de Hayatımızdan Çıkıp Bugün Tekrar Giren Kambiyo Gider Vergisi Nedir?

1998'de hayatımıza giren, 2008'de çıkan ve döviz alımlarından vergi alınması anlamına gelen Kambiyo Gider Vergisi, bugün Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre yeniden binde bir oranında hayatımıza girdi. Evet, artık döviz satın alırken %0.1 oranında vergi ödeyeceğiz.
2008'de Hayatımızdan Çıkıp Bugün Tekrar Giren Kambiyo Gider Vergisi Nedir?
iStock

Resmi Gazete'de yayınlanan ilgili kanun

madde 1 - 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı gider vergisi kanunun 33 üncü maddesinde yer alan banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 28/8/1998 tarihli ve 98/11591 sayılı bakanlar kurulu kararının eki kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"e) kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1, aşağıda sayılan kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden sıfır;

1) bankalar ile yetkili müeseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları,

2) hazine ve maliye bakanlığına yapılan kambiyo satışları,

3) döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları,"

yani üstte diyor ki

bankalara ve hazineye döviz alım satımlarında vergi yok, ama düz vatandaşsan vergini vereceksin. 

elimizdeki tl'yi dövizde tutmaya karar verip 1 milyon euro almak istesek 1.000 euro canımız devletimize aktarılacak.

geçmişte işe yaramadığı gibi bugün de işe yaramayacak olan kırtasiye yüküdür bu kambiyo vergisi

öncelikle bu çağda döviz talebini düşürmek için bu uygulamayı akıl eden yetkili kişiyi kutlamak istiyorum.

şimdi bankalar ve döviz büfeleri %01 (binde 1) oranında kgv kesmek için bir sürü sistemsel geliştirme yapacaklar, aylık beyannameler düzenleyip vergiyi tahakkuk ettirecekler ve vergi dairesine yatıracaklar. bankalar yatıracak elbette ama kimi dövizciler yatırmayacak, sarraflar beyan etmeyecek. kdv'yi yatırmayan bunu mu yatırır? maliye inceleme yapacak. vergi cezaları kesilecek. ödenmeyecek. af çıkacak. yine ödenmeyecek vs.

bir de kayıt dışı döviz satanlar türeyecek. büyük tutarlarda kgv'yi dolanmak için off shore imkanları araştırılacak. uyanık olduğunu sanan yatırımcı viop'a yönelecek ve daha kolay kazıklanacak merkez eliyle. bir 8-10 yıl sonra oran yine sıfırlanacak ve bu vergi yine kaldırılacak.

bunların özü işlem vergileridir. devlete gelir kazandırmayı amaçlamazlar, o işleme bir maliyet ekleyerek kişileri caydırma amacı taşırlar. oranlar çok yüksek olursa amacından sapar, oranlar düşük olursa büyük oyuncular hariç kimseye etkisi olmaz. büyük oyuncular zaten bu verginin etrafından dolaşmayı en iyi bilenlerdir. sonra niye portföy yatırımı gelmiyor diye ağlarız çıkışı böyle zorlaştırırsak.

maliye ve ekonomi bakanımıza bu çokomelli akılları her kim veriyorsa bilsin ki içimizdeki irlandalı o kişidir muhtemelen.

Bir Süpermarketin Verilerine Sahip Birinin İddiası: Yıllık Enflasyon %50 Olabilir mi?

Eski Pizzacılar Anlatıyor: Pizza Neden Bu Kadar Pahalı?