2011 Yılında 77 Kişiyi Acımasızca Katleden Norveçli Psikopat: Anders Behring Breivik

2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik, gerçekten ilginç bir katil profiline sahip.
2011 Yılında 77 Kişiyi Acımasızca Katleden Norveçli Psikopat: Anders Behring Breivik


32 yaşında norveçli bir adam anders behring breivik. finans eğitimi ve buna ek olarak iki farklı lisans eğitimi daha almış. (triple major sanırım). internet girişimcisi ve -sıkı durun- 24 yaşında milyoner olmuş. tam bir başarı hikayesi.

mason, amerikan-yanlısı, milliyetçi-muhafazakar bir elemanmış. politik görüşünün müslüman ve yabancı karşıtı olduğu belirtilmiş. facebook hesabındaki ilgi alanları arasında masonluk, body building ve avcılık bulunuyormuş. ayrıca world of warcraft'ta level 85 bir karakteri varmış.


twitter hesabı da var ve tek tweet'i 17 temmuzda bir filozofun sözünden alıntı yapılarak yazılmış:

"one person with a belief is equal to the force of 100,000 who have only interests."


son aylarda tarımcılıkla uğraşmaya başlamış ve bomba yapımı için gerekli malzemeleri işi için gerekiyor diye getirtmiş. bombayı hazırlamış.

öyle bir plan yapmış ki, bombayı oslo'ya bırakmış, oslo'daki patlamadan dolayı tüm gözler oraya çevrilmişken, kendisi oslo yakınlarında, bir adada sol görüşlü bir partinin düzenlediği gençlik kampına polis üniformasıyla gidip, herkesi gelin diye çağırıp, toplam 77 genci otomatik silahla kurşunlamış.

norveç yasaları gereği maksimum 21 yıl muhteşem norveç hapishanelerinde yatıp çıkacakmış.


neden yaptığını "gerçekten" çok merak ediyorum. başarıyı erken yakalayıp delirmiş bir adamın işi mi, yoksa farklı bir olay mı var. buna ek olarak, tüm amerikan basınının, özellikle de new york times'ın pompaladığının aksine, olayın islamcı bir örgütle alakası olmadığı ortaya çıktı. bu da batı basınının ve ikiyüzlülüğünün yeni bir kanıtı daha olarak kenarda dursun.

eğer bu, gerçekten de denildiği gibi "başarılı bi adamın huzurdan delirmesi" değilse, yani bu adamı buna iten özellikle siyasi sebepler varsa, hakikaten böyle bir herifi 77 kişilik katliama iten siyasi oluşumdan korkarım, saygı duyarım.

Bu entry'nin yazıldığı tarihten sonra görülen davalarda Breivik, katliamı Norveç'teki çok kültürlülüğün önüne geçmek için yaptığını belirterek beraatini talep etti.

Ayrıca Breivik, katliamı yaptığı gün internette 1500 sayfalık bir manifesto yayınladı.

http://publicintelligence.net/…ion-of-independence/ - manifesto linki

nasıl daha fazla kişiye ulaşabileceğini anlatan birkaç on sayfa ile başlıyor.

manifesto tam 3 bölümden oluşuyor, tamamını bu adam yazmamış. genel bir derleme olduğu söylenebilir. ilk kitapta öncelikle marksizm ve politik doğruculuk/zararları anlatılmış. ardından islam 101 başlıyor ki bu kısımlar cidden çok "acı gerçekler" tadında yazılmış. "siz, tüm müslümanların savaşçı, cihatçı olmadığına inanıyorsunuz ama, eğer bir müslüman cihad'a katılmıyorsa, zaten müslüman değildir" tadında "doğru" yorumlar var. bunun ardından, detaylı bir islam tarihi başlıyor araplarla birlikte. araplar birkaç yüzyıl etkin olduktan sonra sazı türkler eline alıyor ki alış o alış, bir daha bırakmıyorlar. yüzlerce sayfa türk tarihi anlatılıyor kitapta, ama öyle böyle değil, en derin ayrıntılarına kadar. 

ve kitap çok ciddi avrupa özeleştirileri de içeriyor, ermeni soykırımında almanların rolü gibi, ya da "türkiye ile ticari ilişkileri bozulmasın diye kıbrıs'takilere göz yummaları" gibi ya da kosova veya bosna'daki nufus artışının osmanlı önces/sonrası istatistiklerinin analizi gibi. bu yönden yazılan çoğu şey yanlı olsa da siyasetle ve tarihle ilgilenenlerin okuması gereken bir eser olmuş. osmanlı tarihi kısmı o kadar detaylı ki, istanbul'un fethi sırasında ayasofya'ya giren müezzinden, asurlular soykırımını başlatan kürtlerin adlarına kadar yüzlerce enteresan noktaya değinmişler. ilk kitabın genel özeti şu: "geldiler, aldılar, müslüman yaptılar. türkleri viyana'da durdurduk, askeri olarak daha ileri gidemeyeceklerini anladılar, farklı yollardan çoğunluğu sağlamaya çalışıyorlar. aha rakamlar ortada, her şey net".

ikinci kitapta eurabia başlıyor. bu kısımda avrupalı devletlere çok ciddi suçlamalar yöneltilmiş, avrupa birliği'nin varolmasının yarattığı handikaplardan bahsetmiş ki, cidden mantıklı argümanlar büyük oranda. diyor ki, "avrupa birliği sesimizin daha çok çıkmasını sağlamadı, aksine farklı sesler büyüklerin altında ezildi, çok homojen ve ılımlı bir yorum çıktı ortaya"...

devamını henüz okumadım, bu kısma kadar da atlaya atlaya geldim. son kısımlara doğru nükleer santrallere saldırıdan, 3. dünya savaşı senaryolarına kadar çok daha çılgın şeyler var, örneğin bir yerde "avrupa rusya ile işbirliği yapmalı, türkiye-pakistan bağlantısı kesilmeli ki nuke'lar türkiye'nin eline geçmesin, ayrıca özellikle doğu türkiye'de yaşayan azınlıklar gücü bölmek için silahlandırılmalı/ayaklandırılmalı" denilmiş. ergenekon'un yönetim şebekesi bile detaylı olarak yer alıyor!

herif, son bölümlerde ciddi ciddi bir "örgüt" tüzüğü yayınlamış ki, madalyaların tasarımına kadar her şey hazır. son detaya kadar. son kısımda, aylık olarak tuttuğu safha ilerleme raporları da var, herif yıllarca kasmış yani, çok ciddi bir plan var arkasında.

muhtemelen kalan kısmı da önümüzdeki günlerde okuyacağım. açıkçası son yılların en enteresan olayı. umuyorum "deli saçması bir neo-nazi kitabı" olarak kenara atılır bu avrupa'da, umuyorum nazizm avrupa'da yine yandaş bulamaz.

ama adam sandığımız "paradan kafayı yemiş basit bi norveçli" değil yani. ve yine umuyorum, adam bu işi tamamen yalnız yapmıştır..

son ek: hazırlanma safhasını anlattığı "aylık" günlüklerin ilk girişi nisan 2002'de başlıyor. 9 yıl...