2017 Dünya Atletizm Şampiyonası 200 Metrede Ülkemize Altın Madalya Getiren Ramil Guliyev

Ramil Guliyev, Londra'da düzenlenen 16. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 200 metre erkekler finalinde şampiyon olarak Türkiye'ye şampiyona tarihinde altın kazandıran ilk atlet oldu.

İşte Ramil'e altın madalya getiren o final


Ramil'i tanıyalım

1990 doğumlu azeri kısa mesafe atleti.

2009 avrupa gençler atletizm şampiyonası'nda 200 metrede koştuğu 20.38'le şampiyona rekoru kırmıştır ve altın madalya kazanmıştır.

200 metrede kariyerinin en iyi derecesini 2009 dünya üniversite yaz oyunları'nda 20.04'le yapmıştır ve altın madalya kazanmıştır. bu şampiyonada 100 metrede koştuğu 10.16 ile de gümüş madalya kazanmıştır.

ayrıca 200 metrede gençler kategorisinde, usain bolt'un ardından en iyi ikinci derecenin sahibidir.

100 metrede en iyi derecesini 10.08'le istanbul'da 64. cezmi or yarışmaları'nda yapmıştır.

2009 dünya atletizm şampiyonası'nda 200 metre çeyrek finalinde serisini 2. bitirerek yarıfinale çıkmıştır. yarıfinalde usain bolt'un serisinde koşmayacak olması finale çıkma adına güzel bir avantajdır. serisinde wallace spearmon ve steve mullings'in ardından 3 veya 4. olması olasıdır.

2009'dan sonra ne oldu?

şampiyonluk turunu iki bayrakla atınca yazmak istedim. ramil henüz 19 yaşındayken 2009 dünya şampiyonasında final koşmuştu. o şampiyona'da finale çıkamayan, gençler yarışlarından beri rakibi olan ve sık sık geçtiği lemaitre daha sonra avrupa şampiyonlukları, olimpiyat ve dünya şampiyonası madalyaları kazanmıştı. 

ramil o aralar azerbaycan'dan türkiye'ye geçti. azerbaycan federasyonu çılgına döndü ve ramil'in uluslararası yarışmalardan men edilmesi için iaaf'e başvurdu. nihayetinde ramil 3 yıl yarışamadı. uluslararası arenaya dönüp tekrar form tutması da 2-3 yılını aldı. yani kısacası kardeş dediğimiz azerbaycan'ın tutumu ramil'in 5 yılına mal oldu. 

ancak tüm bunların üstesinden gelip bugün dünya şampiyonluğuna ulaştı. hem de bir sprint branşında. geçtim bir türk'ü çok az sayıda beyaz atletin elde edebildiği bir başarıya erişti. ve de kariyerinin 5 yılını çalan azerbaycan'a sevgi ve saygısını göstererek. 

büyüksün ramil. tebrikler, teşekkürler.

Ramil'in altın madalyasına Ekşi Sözlük'ten gelen yorumlar

bırakın ülkem adına, tüm beyaz tenliler adına bi garip onu orada kavruk abilerin önünde altını alırken görmek. japonun bile zencisinin yarıştığı dalda kazanmak için doğuştan gelen fiziksel sınırlarını baya zorlamak gerekiyor, tebrik ederim.

sıcaktan bunalıp kapıyı pencereyi açık bırakan mahallelinin sevinç çığlıklarını duyurtmuş aslan parçasıdır. milli takım gol atmış gibi bir ses dalgası yayıldı resmen.

atletizmde altın madalya kazanmak zaten önemli bir iş iken, 200 metre gibi en önemli ve zor branşta kazanmak iki kere önemli. bu branş siyahilerin egemenliğinde bir branş ve sadece türkiye için değil avrupa için de kazanması zor bir branş. çok büyük bir iş yaptı.

kendisi ayrıca fenerbahçe "spor" kulubünün sporcusu. bu bağlamda atletizme uzun süredir destek veren fenerbahçe kulübümüzü de kutlarım.

doping geçmişimiz yüzünden şüpheyle yaklaşanlar var ama boşverip keyfini çıkartmak gerek. bugün kendisi favorilerden biriydi zaten, 1. liği şaşırtmadı beni. ayrıca 20.10 la dünya 1. liğini görünce bolt'un 19.19 luk rekorunun nasıl bir şey olduğu daha net anlaşılıyor.

ne sporu takip etmesini, ne de sevinmesini biliyoruz. ramil guliyev, türkiye adına tarihimizde atletizmde 200 metre gibi bir branşta ilk altın madalyayı almış. hem de çok büyük bir iş çıkararak, bolt'un veliahtı van riekerk'i geçerek... adam yıllardır türkiye'de, fenerbahçe'nin sporcusu ve azerbaycan'ın üç yıl yarışmasına engel olduğu bir atlet.

burada adamın türk mü azeri mi olduğu gibi ilkel bir tartışma sürüyor bir yandan. az önce azerbaycan adına küba asıllı copello adında bir atlet üç adım atlamada yarışmış, büyük britanyası, hollandası kenyalı atletlerle yarışıyor ve birileri kalkmış adamın dopingli çıkacağından filan bahsediyor.

biraz akıl, izan.... hiç araştırmadan etmeden guliyev'in buraya nasıl geldiğini araştırmadan işkembeden sallamak!...

bu türkiye'nin başarısı değilmiş!... neden değilmiş? burada yetişmemiş ama burada kazanıyor, yıllardır yatırım yapılmış, bu ülkeyi benimsemiş ve çıkıp ülkemiz adına yarışıyor. bundan sonra bu alana yatırım yapılmasına vesile olacak, belki başka sporculara da esin kaynağı olacak. neden hep olumsuz yanından bakar bazı insanlar? neden bu komplo kafası hiç bitmez?

bir kez de olumlu bir taraftan bakıp bu müthiş başarıyı doyasıya yaşayın!...

Tebrikler Ramil Guliyev!