2020 NBA Draft'ında Hangi Oyuncuların, Hangi Sıradan Seçilmesi Bekleniyor?

18 Kasım günü gerçekleşecek olan 2020 NBA Draft'ında kim, hangi sırayla seçilecek? Sözlük yazarı "juvares", en saygın 15 gazetenin tahmin ve istatistiklerini derleyerek gerçeğe yakın bir liste çıkarmış. Bu mock draft listesi size kesinlikle bir fikir verecektir.
2020 NBA Draft'ında Hangi Oyuncuların, Hangi Sıradan Seçilmesi Bekleniyor?
Görsel: Clutch Points

hemen her yıl farklı sitelerde okuduğum mock draftlar değişkenlik gösterir

bazı yıllarda çok net bir isim, veya net ilk iki oyuncu vardır. bazı yıllar birkaç isim üst sıralar için aday gösterilir. yine de birinci grup (first tier), ikinci grup, üçüncü grup oyuncular ayrımı genelde daha keskindir. sürprizler aşağıya indikçe gerçekleşir. bu yılın draftı ise -draft öncesi- biraz daha karmaşık görünüyor.

mock draft: oyuncu seçmeye dayalı ligler için (nfl, nba) kullanabilecek bir terim. draft yapılmadan önce takımların hangi oyuncuları seçeceklerinin tahmin yoluyla belirtilmesidir. web sitelerinde ve gazetelerde yayınlanırlar. takımların beğendikleri oyuncunun kaçıncı sıradan seçilmesinin muhtemel olduğunu öğrenmesi açısından yararlıdır. bu sistem sayesinde seyircilerin önemli oyuncuları lige gelmeden tanıması da sağlanır.

pandemi nedeniyle eksik kalan ncaa ve avrupa sezonlarının yanı sıra yine aynı sebepten takımların oyuncu görüşmeleri ve çalışmalarının da kısıtlanmış olması bu yılki draftı sürprizlere çok açık bir hâle getiriyor. belki bazı takımlar (gayet bilinçli olarak) büyük vurgun (steal) yaparken, bazı takımlar da reklâmlara aldanıp ellerinde patlayan (bust) seçimler yapacaklardır.. bakalım, orasını zaman gösterecek.

takımların ihtiyaçlarına göre mi yoksa yeteneğe göre mi seçeceği her draftta olduğu gibi önemli bir kriter olacaktır. burada bir diğer konu da draft öncesi ve günü takasları. misal ikinci sıradan gsw kesin wiseman'ı seçer diye düşünebilirsiniz ancak o draft hakkı takas olursa oradaki seçim ve draftın devamı da değişebilir.. bu arada bu draft özelinde 1. minnesota ve de özellikle 2. golden state warriors seçim haklarını takaslarlarsa (trade down) hiç şaşırmam..

işsiz olduğumdan değil de uğraşmayı sevdiğimden, 15 tane web sitesinin son mock draftlarını aldım. isimleri ve sıralamayı (ilk 10) excel'e işledim. ortalamalarını aldım. youtube videolarını izledim. yorumları okudum. buna göre 15 sitenin ortalama mock draftını şu şekilde oluşturdum (8 kasım 2020 itibarıyla).

öncelikle ilgili 15 site

espn, the athletic, sbnation, cbssports, netscoutsbasketball, bleacherreport, yahoo, sports illustrated, ringer, draftsite, tankathon, nbadraftroom, complex, nbadraft.net, usatoday

15 sitenin verilerine göre oyuncuların ortalama/tahmini seçilme sırası şu şekilde bekleniyor

1. anthony edwards: 1,8 - genç dinamik skorer. tüm mocklarda ilk üçte yer alıyor. sekiz site ilk sırada seçileceğini tahmin ediyor. minnesota bir sürpriz yapıp ball'u seçerse ve warriors da wiseman'a giderse bile en kötü üçüncü sırada seçilir.

2. lamelo ball: 2,3 - lonzo ball'un kardeşi şovmen oyun kurucu. tüm mocklarda 1-4 arası geçiyor. altı sitede ilk sırada. bana trae young'ın çelimlisi olabilir gibi geldi. lonzo'nun ve babasının şöhreti (!) değerini birazcık düşürüyor olabilir..

3. james wiseman: 3,2 - hem savunmada hem hücumda yetenekli atletik pivot. 7,6 inçlik bir kanat genişliği var. çember savunması ve reboundlarda etkili olması bekleniyor. mocklarda 2 ila 7 arasında geçiyor. warriors'a çok yakıştırıldığı için sekiz yerde ikinci sıraya yazılmış. ama oyuncuyla ilgili şüpheler de yok değil. ilk sıradan da seçilebilir, (warriors draft hakkını takas ederse) birkaç sıra daha da düşebilir (hoş gsw olsa bile seçer mi kesin değil)..

4. deni avdija: 4,4 - israilli çok yönlü şutör forvet. son zamanlarda mocklarda çok tırmandı. listelerde yeri ikinci sıradan 12. sıraya kadar değişkenlik gösteriyor. doncic sağolsun avrupalılara ilgi ve güven biraz arttığı için de değeri yükselmiş olabilir bence.

5. obi toppin: 5,9 - atletik uzun forvet. yaşı yüksek, gittiği takıma doğrudan katkı vermesi bekleniyor. skorer yönü daha güçlü, yüzdeleri iyi. savunması soru işareti. hiçbir mock sıralamasında ilk üçte değilse de 15 sitenin 11'inde 4 veya 5. sırada gösterilmiş.

6. onyeka okongwu: 6,7 - savunması ile öne çıkan uzun. son dönemlerde listede tırmanan isimlerden. tüm mocklarda 3 ila 9 arasında gösteriliyor ancak genel bir consensus görünmüyor. seçecek takım kendisinin yeni bir "bam adebayo" olmasını bekleyecek sanırım.

7. killian hayes: 7,1 - fransız skorer oyun kurucu. potansiyeli çok yüksek görünüyor. yine son zamanlarda mocklara çok tırmanan isimlerden. ringer'ın mock listesinde ilk (1.) sırada görmek beni bayağı şaşırttı. buna karşı bazı mocklarda 14. sıraya kadar iniyor. nerede seçileceğini en çok merak ettiğim oyuncu an itibariyle.

8. tyrese haliburton: 7,7 - çabuk katkı vermesi beklenen çok yönlü oyun kurucu. tüm mocklarda 6 ila 10 arasında görünüyor. hakkında pek kötü düşünen de yok sanki. o sıralarda seçecek takım için risksiz güvenli bir beş oyuncusu gibi görünüyor.

9. isaac okoro: 8,6 - çok yönlü savunması kuvvetli kanat oyuncusu. şut yüzdeleri kötü görünüyor. mocklarda 5 ila 11 arasında gidip geliyor.

10. devin vassell: 9,8 - savunması övülen iyi şutör bir diğer kanat oyuncusu. tipik bir 3&d oyuncusuna benziyor. daha fazlası olur mu bilmiyorum ama 10. sıralar için risksiz temiz bir seçim olabilir.

bu isimlerden sonra gelen oyuncuların ortalama sırasına bakmadım, mocklarda tek tük ilk 10'a yazılmış diğer isimler şu şekilde:

patrick williams, precious achiuwa, tyrese maxey, kira lewis jr., tyrell terry, cole anthony, aleksej pokusevski... daha alt sıralarda ilgimi çeken birkaç oyuncuya baktım. bazı listelerde ilk 15'e giren isimler bazı listelerde ilk 30'da yok. veya bazısında 20 civarı olan isimler başka kimi listelerde ikinci turun ikinci yarısına kalmış görünebiliyor.

gelecekte (5 yıl sonra falan) dönüp baktığımızda "şu oyuncuyu burada seçerek/seçmeyerek amma da saçmalamışlar" deme ihtimalimiz başka draft'lara göre çok daha yüksek görünüyor. hadi hayırlısı...