2021 İspanya Grand Prix'nin Ardından Notlar ve Yaşanan Kritik Olaylar

9 Mayıs 2021'de İspanya'nın Montmeló kentindeki Circuit de Barcelona-Catalunya'da gerçekleştirilen Formula yarışının ardından geriye kalanlara dair güzel bir özet.
2021 İspanya Grand Prix'nin Ardından Notlar ve Yaşanan Kritik Olaylar

- mercedes ile başlayalım. portekiz'de olduğu gibi burada da oldukça iyi görünüyorlardı ve redbull' göre daha verimli bir yarış geçirdiler. lastikler çok iyi çalıştı. bottas 2. pilot görevini çok iyi yaptı ve pit stop stratejileri de tuttu. haliyle yarışın başına pozisyonlarını kaybetmelerine rağmen yarışı yine 1-3 bitirmeyi başardılar. hamilton un en büyük alameti farikası yarış içi istikrar ve lastik kullanımıdır zaten. arkasında da mercedes gibi müthiş bir takım koordinasyonu olunca onları yenmek kolay olmuyor. bottas ise mercedes in hızını haddini bilerek verimli bir şekilde kullanıyor. mercedes sonrası iyi bir orta sıra takımında tecrübe aktarımında bulunabilir.

- red bull'da takım içi dengeler ve takım stratejileri hala oturmuş değil. araç geliştirme ve hız simülasyonları verstappen'in sürüş stiline göre yapılıyor ama 2. pilotlara farklı bir geliştirme yapmaları gerek. ya da şampiyonluk mücadelesi verebilecek yetenekte bir 2. pilot bulmaları gerek. perez yarış içi yetenekleri ve lastik kullanımı iyi bir pilot olsa da "şampiyon" bir pilot değil. haliyle ona biçilecek rol verstappen ile birebir yarışması değil. ama araç knfigürasyonu da 2. pilot olarak ayarlanmıyor bence. verstappen şu anki aracı ileriye taşıyabildiği için mercedesleri zorluyor ancak hızlı ve kompleks virajların olduğu pistlerde araç yeterli verime ve kıvraklığa sahip değil. sene başında söylediğimiz aerodinamik sorunlar devam ediyor. portekiz ve ispanya da bol virajlı ve bol rüzgarlı yarışlarda araçlardan verim alamadılar. monaco'da bir nebze hızlı olabilirler mesela ama takvimin geneli için yeterli değil. takım stratejileri ise müthiş yetersiz. bir kere rakibiniz hamilton ise o 2 pitstop yaparken siz tek pit stop ile onun arayı kapatmasını engelleyemezsiniz. redbull aerodinamik yapısı gereği hızlı bir araç ve yoğun virajlarda müthiş lastik yiyor. ayrıca verstappen bir "hız pilotu". yavaşlaması işinize yaramaz. zira kovalanan değil kavalayan olmalı. eğer hamilton un hemen ardına verstappen de pit e girseydi arkada kalsa bile bir şekilde hızını zorlayıp yetişme ansı vardı. ama hamilton un taze lastiklerine ve pist avantajına karşı verstappen'i tek pitstop ile savunmasız bıraktı takım. hızlı pilotlar savunma yapmayı ya da lastik korumayı beceremezler. onlara pist üstünde bir şeyleri kovalama şamsı vermelisiniz. verstappen de böyle bir adam. zaten f1 tarihinde hem hızlı hem de olgun ve lastik koruyarak sürebilen komple sürebilen tek bir pilot vardı. o da şu anda komada maalesef. (bkz: michael schumacher) haliyle redbull pilotlarına uygun roller verememiş gibi bir durum var ortada. nolursa olsun verstappen'i pistte hızlı tutmalılar. lastik koruma görevi olsa olsa perez'in olur.

- bu haftanın performans üçüncüsü ferrari yeni taban ve güncellemelerle oldukça dengeli ve hızlı göründü. charles leclerc yine aracın potansiyelinin üstünde idi. sainz ise araca yeni yeni alışıyor ama yarış temposuna dikkat etmesi lazım. muhteşem bir tempo istikrarsızlığı var. yine de bu hafta daha iyi göründü. leclerc için uygun bir takım arkadaşı bence. ona da şampiyonluk adayı gibi bakmamak lazım. sainz hızı fena olmayan bir adam ama yarış içi temposu veya olgunluğu üst düzey değil bence.

- mclaren de bu hafta norris biraz form düşüklüğü yaşadı. pistin onlara uygun olmadığını söylemiştik ama lando norris de henüz şampiyon bir pilot istikrarında olmadığını gösterdi. yine de minimum zarar ile atlattı bu haftasonunu. ricciardo ise araca daha hakim göründü.

- alpine performans olarak müthiş yükselmiş görünse de sadece esteban ocon'u yukarı taşıyabildiler. alonso'nun tecrübesi ile tek pitstop ile ilerler gibi geldi sanırım ama orada bir strateji hatası var. yine de takım olarak sezonun geri kalanında daha çok can yakarlar bence.

- alpha tauri de redbull'un kaderini yaşadı aslında. pist onlara çok uygun bir pist değildi. haliyle çok hızlı değillerdi. bir de üzerine daha yarışın başında tsunoda'yı kaybettiler. tsunoda ilk yarıştan ben oldum havasına girmişti ama son 2 yarışta gerçek formula 1'i görmüş oldu. altındaki araç hızlı ama kendisi yeterince iyi bir pilot değil henüz. öğrenmeye açık değil bir kere. yarışıyor ama öğrenmiyor. pierre gasly ise 5 saniye cezası ile birlikte gerilere düştü ama yine de iyi toparladı ve puan aldı. bu sene geçmiş senelerine göre daha olgun ve istikrarlı sürüyor. ama ben hala onu şampiyon bir pilot kumaşında görmüyorum.

- aston martin bu hafta biraz daha derli toplu göründü ama onlarda da stroll piste çok uyum sağlayamadı. vettel ise araca uyum sağlamaya başlamış. birkaç güncelleme ile bazı pistlerde üstleri zorlayabilirler.

- alfa romeo aynı tas aynı hamam. hız olarak williams ve haas tan çok hızlılar hatta üstteki takımlara yaklaşabiliyorlar. ama yarış içi performansı ve dayanıklılık olarak williams'ın bir tık üstündeler. 8. takım olarak bazı yarışlarda puan alabilirler ama o pist ispanya değil. raikkonen de giovinazzi de üstleri zorlayacak hırsta pilotlar değiller. biri yaşından, diğeri kısıtlı yeteneğinden dolayı.

- williams george russell gibi oldukça aracın performansının üstüne çıkan yetenekli bir pilota sahipler. son güncelleme ile hızları arttı ama yarış içi istikrar ve dayanıklılık yetersiz. haliyle puana hala çok uzaklar. bazı hızlı pistlerde puan çıkarabilirler ama. latifi ise vasat altı aracın maksimum performansına ulaşabilen bir pilot bile değil. yetenekleri çok kısıtlı. haliyle haas ile, daha doğrusu mick schumacher ile savaşıyor. aslında bugünkü yarışta startta mick schumacher'e geçilmişlerdi ama gücenlik aracı arkasında akıllıca bir pit stop ile araçlarını haaslardan kurtardılar. hatta russell'ın bugünkü 14. sırası bile pitstop stratejisi ile geldi.

- haas ise tabii ki gridin en yavaş aracı. geçen seneden kalan en güzel şey aracın aerodinamik stabilitesi ve dayanıklılığı. yarış bitirme performansları veya yarış tempoları gayet istikrarlı bu yüzden. ama hızları diğer 9 takımın oldukça altında. en yakın rakipleri williams'tan ortalama 0.4 saniye yavaşlar. en büyük şansları çaylak olmasına rağmen müthiş yetenekli ve olgun raç süren ve öğrenmeye son derece açık olduğu için aracını da geliştiren mick schumacher gibi bir pilota sahip olmaları. üstteki rakipleri ile olan o 0.4 saniyeyi kapattı ve onlarla kafa kafaya yarışmaya çalışıyor 2 yarıştır. bugün de harika bir start ile 16. sıraya kadar çıktı. aslında fena da gitmiyordu ama yumuşak lastikleri ısıtmakta ve korumakta zorluk çekti. zira pist yapısı gereği aracın arka lastiklerini çok fazla yıpratan bir pist. ısınmayan lastikler de bu hırpalanma ile çok fazla zarar görüyor ve performansı düşürüyor. tsunoda yarış dışı kaldığında williams bunu gördü ve hemen medium lastiklere döndü. haas akıllıca davranıp orada bir pitstop yapsa ve williams ile aynı lastiklere dönse mick çok büyük ihtimalle 2 williams'ı da arkasında tutabilirdi. zira orta lastiklerle yarış boyunca williams'lardan daha hızlı ve dengeli idi. zaten yarış içi hızlı turlarda 1.22.639 ile 12. oldu. ama yarışın ilk bölümünde verimsiz soft lastiklerle o kadar uzun süre yarıştı ve zaman kaybetti ki williamslarla arasına 10 saniye mesafe girdi. hatta ekstra pitstop yapan giovinazzi bile pitten sonra 18 saniye gerisine düştüğü mick'i 9 turda gelip yakalayıp geçti. haas pilotlarına sadece yarış bitirme hedefine o kadar odaklanmış ki yarışma yetilerini ve refleksini kaybettiler bugün. williams'ın hemen ardından medium lastiklerle dönselerdi sadece williamslar değil giovinazzi ve sonradan alonso'yu bile geçme şansı olabilirdi mick'in. zira mediumlara geçtikten sonra hiç yavaşlamdı hep istikrarlı idi ve aracın arkasını daha iyi kontrol edebildi. mazepin ise haas kullandığının yeni yeni farkına varıyor ve 2 yarıştır aracı daha stabil kullanmaya başladı. ancak yetenekleri kısıtlı ve çok öğrenmeye açık bir pilot değil o da. tam bir yarış pilotu. al nascar'a koy eşit şartlardaki araçlarda vursun kırsın yarışsın. ama formula 1 pilotu olabilmek için teknik bilginizin de çok yüksek olması lazım. haliyle takım arkadaşının sürekli 40 saniye ile 1 dakika arasında gerisinde kalıyor.

2021 monaco gp 'de görüşmek üzere...