2022 Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Dair Bilmeniz Gereken Belli Başlı Şeyler

10 Nisan'da yapılan Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Birinci turda Macron oyların yüzde 27,6'sını, aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen ise yüzde 23,4'ünü aldı. İki aday 24 Nisan'da ikinci turda karşı karşıya gelecek. İşte önemli başlıklar...
2022 Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Dair Bilmeniz Gereken Belli Başlı Şeyler

1. tur öncesi adayların durumu şu şekildeydi

nathalie arthaud: solun solunda bulunan troçkist aday, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %0,67 oranında oy almıştı. yine buna benzer bir skor alacağını düşünüyorum.

nicolas dupont aignan: sağın sağında bulunan bir aday. 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci turda marine le pen'i desteklemişti. üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı oluyor. 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %4,70 oranında oy almıştı. sağın sağına eric zemmour'un yeni partisi reconquête de eklendiğinden dolayı 2017'deki skoruna ulaşabilmesi mümkün gözükmüyor.

anne hidalgo: paris'in güncel ve ilk kadın belediye başkanı olan isim maalesef umduğu dinamiği bulamadı. bunun temel nedenlerinden birisi ise sosyalist parti'nin; cumhurbaşkanı françois hollande'in 5 senelik görev süresinin sonucunda, beyin ölümünün gerçekleşmesi.

yannick jadot: yeşiller partisi nezdinde gerçekleşen ön seçimlerin galibi oldu. 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parti socialiste adayi benoît hamon lehine ilk turda çekilmişti. ilk turun sonunda %5 gibi bir oy oranı yakalayacağı öngörülüyor.

jean lasalle: kendisini fransız kamer genç olarak adlandirmamiz yanlış olmaz. 2017 seçimlerinde %1,21 oranında oy almıştı. bu seçimlerde de aynı skoru koruyacağını düşünüyorum.

marine le pen: ikinci tura rahat kalacağını düşünüyorum. eski ismiyle front national yeni ismiyle rassemblement national partisinin en önemli özelliği oldukça kemik bir seçmen kitlesinin olmasıdır. işbu kemik seçmen kitlenin oy verme eğilimleri çok olağanüstü bir şey olmadığı sürece konjonktürel olarak değişmiyor ve politik türbülanslardan etkilenmiyor.

jean-luc mélenchon: fransa'da son yıllardaki politik atmosfer sağ politikaların revaçta olduğunu gösteriyor. solun solunda bulunan partisi 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda %19'luk bir oy oranı yakalayarak françois fillon'un partisi lr'in ardından dördüncü olmuştu. partisi lfi'nin en önemli özelliği sosyal medyayı iyi kullanması, politik mobilizasyonu başarı ile icra etmesi ve üzerinde en çok çalışılmış programa sahip olmasıdır. mamafih euro-septik tutumları, nato karşıtı olmaları ve jean luc mélenchon'un medyaya verdiği agresif demeçlerden dolayı halk nezdinde antipatiye sahip olduklarını söylememiz yanlış olmaz. muhtemelen 2017 senesindeki gibi ilk turu dördüncü olarak bitirecektir.

valérie pécresse: lr adayı valerie pécresse jacques chirac'in eski teknik danışmanıdir. 2022 seçimlerinde macron'un en büyük rakibi olacağı soyleniyordu mamafih istediği dinamiği yaratamadi. özellikle mitinglerinde sönük kalması bunun en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. muhtemelen ilk turu üçüncü olarak bitirecek ve ikinci turda emmanuel macron'un desteklenmesi yönünde çağrıda bulunacaktır.

philippe poutou: solun solunda bulunan aday 2017 seçimlerinde %1,15 oranında oy almıştı. yine aynı oy oranını yakalaması sürpriz olmaz.

fabien roussel: fransız komünist partisi adayı, özellikle nükleer santrallerin kapatılmasına karşı çıkması ve woke culture nezdindeki eleştirileri ile oldukça özgün olarak nitelendirebileceğimiz bir aday. ilk turun sonunda %4-5 gibi bir oy oranı ile bitireceğini düşünüyorum.

eric zemmour: bu seçim döneminin en çok konuşulan adayı. medyanın parlak ve kültürlü çocuğu daha önce yayınladığı üç kitabında fransız toplumu ve politik hayati boyutunda yaptığı eleştirileri kampanya döneminin en çok konuşulan konuları hale getirmeyi başardı. özellikle anti islam ve anti göçmen tutumu ile daha önce oy vermekten imtina eden kararsızları etkilemiş gözüküyor. mamafih euro-septik tutumu ve putin yönetimine olan sempatisi birkaç hafta önce patlak veren savaş da gözönüne aldığında kendisine oldukça negatif şekilde yansımıştır. bu noktadan sonra yeni bir dinamik yakalayabileceğini düşünmüyorum.

emmanuel macron: 5 senelik cumhurbaşkanlığı dönemine özellikle sarı yelekliler olayları ve pandemi süreci damga vurdu. ilgili 5 senenin ardından çok olumlu bir bilanço sunamayacak olsa bile nicolas sarkozy ya da françois hollande dönemlerine nazaran daha başarılı olduğu söyleniyor.

sonuç: ukrayna'daki savaşın gündeme ağırlığını koyması ile birlikte bu seçim dönemi oldukça sakin, sönük ve vasat geçiyor. emmanuel macron'un zorlanmadan kazanacağı seçim olacaktır.

Marine Le Pen

Marine Le Pen'e odaklanalım

marine le pen'in seçilmesi benim gibi fransa'da yaşayıp efendi gibi çalışıp vergisini veren türk vatandaşlarının hayatını kabusa çevirecek bir aşama olur mu acaba diye endişeleniyorum.

şu linkte mlp'nin vaatleri bulunuyor.

en başta ülkede kaçak olarak bulunan kişilerin sistematik olarak sınır dışı edilmesi gerektiğini savunuyor. bu şahsen benim de desteklediğim bir hadise. ülkeye bir şekilde giriş yapıp gerekli makamlara başvuranlara şak diye 400-500 euro bandında bir maaş bağlanıyor. oh ne ala memleket... detaylar için:


çalışma, eğitim ve aile birliği sonucu fransız vatandaşlığı hakkını zorlaştıran, toprak hakkıyla vatandaşlık elde etmeyi ise tamamen kaldırmayı vaat eden bir programı var. toprak hakkı ise anası babası fransa'da yaşayan iki yabancıdan olan çocuğun 11 yaşından itibaren 5 sene boyunca fransa'da yaşayınca 18 yaşına geldiği zaman fransız vatandaşlığına geçebilmesi hakkı anlamına geliyor. geçtiğimiz sene topu topu 2000 (iki bin) genç bundan yararlanmış.

ek olarak sosyal yardım alabilme koşullarını sıkılaştırmayı, son 12 ay içinde çalışmamış olan yabancıların oturum izinlerini iptal etmeyi ve sosyal konutlara erişimin öncelikle fransız vatandaşlarına sağlanması gerektiğini vaat ettiğini de eklemeden geçemeyeceğim.

şimdi 2 sene çalışıp vergisini verip 2 sene boyunca işsizlik maaşı alma hakkına sahip olan bir yabancı, bu hakkına rağmen oturum izni iptal edilerek ülkeden sınır dışı mı edilecek? has*ktir diyorum.

Emmanuel Macron

İlk turu Macron'un önde bitirmesinin ardından

fransa seçimlerinin ilk turunu macron önde bitirdi. herkes le pen’in aldığı oy oranını konuşuyor. fakat bu sürpriz değil. hatta anketlerle aynı diyebilirim. bence seçimin sürprizi jean-luc melenchon’du. veteran sosyalist siyasetçi asgari ücretin yükseltilmesi, emeklilik yaşının düşürülmesi, eğitim ve sağlıkta devlet desteğinin artırılması gibi sokağa hitap eden söylemleriyle %21’in üzerinde oy aldı. merkez solun silindiği bir seçimde solun en güçlü adayı olarak sivrildi. melenchon, rusya gibi dış politika hususlarına pek değinmeden kampanya yürüttü.

ikinci tur için tercihini açıkça emmanuel macron’dan yana koyarak, kendisiyle hiç uyuşmayan bir programa ve söyleme sahip olsa da, le pen’in ılımlı gibi gösterilmek istenen aşırı sağa yakın pozisyonuna en büyük zararı verdi. zira bu kararıyla, destekçileri kendisini takip ederse ikinci turun ve başkanlık seçiminin galibini belirlemiş olacak. zira zemmour dışında tüm adaylar da tercihlerini macron olarak belirlediler. sosyalist parti’nin melenchon’un başarısını inceleyip yeni bir program ve söylemle hazirandaki parlamento seçimlerine girmesi gerekir.

Jean-Luc Mélenchon

macron sosyalist parti ve merkez sağı yerle bir etti adeta

böylece aşırı sağ partilerin de önünü açmış oldu. artık fransa da üç cephe açılmış oldu. merkezci macron, aşırı sağcı le pen ve radikal solcu melenchon. bu üç adayın toplam oyu neredeyse yüzde 80'i buluyor. her seçimin kesin iki favorisinden biri olan sosyalist parti yüzde 1.8 ile tarihinin en kötü sonucunu aldı. nicolas sarkozy, jacques chirac gibi eski cumhurbaşkanların partisi olan cumhuriyetçiler ise yüzde 4.5'da kalarak büyük hezimet yaşadı. bu iki parti büyük ihtimalle tarihe karışacaklar. elde tutulur tek sol parti melenchon'nun partisi kaldı. melenchon yüzde 21 ile çok iyi performans sergilese de bu sonuç ikinci tur için yetmedi.

2017'de olduğu gibi le pen-macron yarışı olacak. tam da macron'un istediği gibi oldu: ikinci turda aşırı sağ karşıtlarının oyunu toplayacak yine. ama bu sefer 2017'deki gibi kolay olmayacak gibi gözüküyor. son anketler yüzde 52'ye 48 macron'u önde gösteriyor ama daha seçime 2 hafta var ve her an her şey değişebilir. çok çekişmeli bir ikinci tur olacak.