2022 İtibarıyla Dünyada Yaşanacak En Ucuz ve En Pahalı Ülkeler

2022 Mart ayı itibarıyla dünya üzerinde yaşam maliyetinin en pahalı ve en ucuz olduğu ülkeler listesi.
2022 İtibarıyla Dünyada Yaşanacak En Ucuz ve En Pahalı Ülkeler

yaşam maliyeti, bir yerde belirli bir konfor düzeyini sürdürmek için gereken paradır. yaşam maliyeti; konut kirası, market harcamaları, vergiler ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçları kapsar.

bir para değerinin düşürülmesinin en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemektir. bu yöntemle ihracatın küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesi hedeflenir. bununla beraber, ithalat daha pahalı hale gelir ve yerli hane halkının ithal ürünlere olan talebinin azalmasıyla, yurt içi üreticinin ürünlerine olan talebin artması beklenir.


bu yöntem az gelişmiş ülkeler için her ne kadar olumlu bir para politikası aracı gibi görünse de negatif etkileri de bulunmaktadır. ithalatı daha pahalı hale getirmek dışarıya bağımlı ülkelerde talebi çok ciddi artırarak yüksek enflasyona sebep olabilir. bunun sonucunda ilgili para birimi o kadar değer kaybeder ki, global ölçekte fiyatlar dibe vurmasına rağmen, o ülkede yaşayan çoğunluk için en basit yaşam ihtiyaçları dahi lüks haline gelebilir.

bazı ülkelerde, özellikle büyük şehirleri çevreleyen alanlarda çok yüksek yaşam maliyetleri vardır. örneğin; amerika birleşik devletleri'nde, new york ve san francisco gibi şehirler çok yüksek bir yaşam maliyetine sahipken, kırsal mississippi, kansas veya oklahoma gibi bölgeler özellikle daha uygun fiyatlıdır.

bazı ülkeler ise çok düşük bir yaşam maliyetine sahiptir; bu da onları expat'lar, göçmenler, emekliler ve uzun dönemlerde uygun fiyatlarla konaklamak isteyen isteyen turistler için çekici yerler haline getirebilir.


yaşam maliyeti hesaplamaları; belirli bir şehirde kira, akaryakıt, sağlık hizmetleri ve ulaşımdan günlük üç öğün yemeğe kadar çeşitli ihtiyaçların maliyetini kaydederek başlar. bu maliyetler daha sonra aynı ihtiyaçların belli ülkeler ve daha sonra o ülkelerdeki belirli şehirlerin diğer ülkeler ve şehirlerdeki fiyatlarıyla karşılaştırılır. son olarak, ülke karşılaştırmalarındaki hata paylarını azaltmak için belirli bir ülkedeki her bir bölge için sayıların ortalaması alınır.

2022 yılı mart ayı itibarıyla dünyada yaşam maliyeti en ucuz ülkeler
(aylık abd doları cinsinden*)

1. afganistan - 354 $
2. pakistan - 370 $
3. hindistan - 423 $
4. tunus - 424 $
5. sri lanka - 428 $
6. kırgızistan - 430 $
7. cezayir - 431 $
8. suriye - 435 $
9. nepal - 439 $
10. türkiye - 447 $

2022 yılı mart ayı itibarıyla dünyada yaşam maliyeti en pahalı ülkeler
(aylık abd doları cinsinden*)

1. monako - 3786 $
2. cayman adaları - 2853 $
3 .isviçre - 2497 $
4. irlanda - 2319 $
5. lihtenştayn - 2315 $
6. izlanda - 2205 $
7. singapur - 2183 $
8. lüksemburg - 2168 $
9. norveç - 2073 $
10. amerika birleşik devletleri - 1951 $

kaynaklarlivingcost.orgworldpopulationreview.com, numbeo.com