250'den Fazla İnsanın Ölümüyle Sonuçlanan Tarihi Olay: 1979 Kabe Baskını

Tarihler 20 Kasım 1979'u gösterdiğinde Suudi Arabistan'da İslam tarihinin en enteresan ve kanlı olaylarından biri yaşandı.
250'den Fazla İnsanın Ölümüyle Sonuçlanan Tarihi Olay: 1979 Kabe Baskını

baskın sabah namazı esnasında gerçekleşmiştir. baskının ardında suud hükümeti bir bildiri yayınladı.

“islam dininden çıkan bir zümre 1 muharrem 1400 günü sabah namazını fırsat bilerek beraberlerindeki silah ve mermilerle birlikte kabe’ye sızdılar.”

suud hükümeti, kraliyet muhafız birlikleri'nde 18 yıl görev yapan cüheyman el-uteybi önderliğindeki devrimcileri dinden çıkmakla suçlarken , eylemciler de hükümeti batı’nın kuklası olmakla itham ediyordu. baskın tamamen suud ailesine karşı bir gövde gösterisi niteliğindeydi.


baskın gerçekleştikten sonra ise kabe’nin dışındaki devrimciler ise ebu kubays dağı'nda mevzilendiler. devrimcilerin isteği mevcut monarşi rejiminin sona ermesi, batı ile olan ilişkilere son verilmesi, amerika’ya yapılan petrol ihracatını durdurarak ülkenin ihtiyacı kadar üretim yaparak milli servetin heder edilmemesiydi. suud hükümeti ise bu olayı halka ısrarla “bunlar islamiyetten çıkmış bir topluluktur” diye yansıttı. aynı günlerde washington post gazetesi ise;

“mescid-i haram’a silahlı saldırı, suud hükümeti ve iktidara doğrudan bir meydan okuma sayılır. olayı, güvenliğin hakim olmasıyla sona erecek bir vaka şeklinde değerlendirmek çok büyük bir yanlışlıktır.” diye haber etti.

olayı türkiye gazetesi “mekke işgal edildi” diyerek sürmanşetten duyurdu. tercüman ise “harem-i şerif’e menfur tecavüz” diye manşet attı.


bütün bunlar olurken olayın taraflarından suud hükümeti ilk defa bu derece bir çıkmaza girmişti. bu kumpastan kurtulmak için öncelikle sert tedbirleri günlük hayata yansıttılar. mekke, medine ve taif’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. amerikan büyükelçiliği önündeki güvenlik çemberi genişletildi. gazetecilerin, devrimcilerle temas kuramamaları için beytullah çevresine girişleri engellendi ve hava alanlar kapatıldı.

tedbirlerin ardından, sıra çok kanlı bitecek olan operasyona gelindi. öncelikle kabe çevresindeki yerleşim yerlerinde sâkin vatandaşlar, şehir dışına götürüldü. devrimci mevzilerinin bulunabilmesi için uçaklarla keşif uçuşları yapıldı. bu uçaklar, devrimcilerin üstüne zehirli gaz bombaları yağdırdı. bütün bu olanlara devrimciler de birçok asker öldürerek karşılık verdiler. 


son ve öldürücü darbeyi yapmak işi vinell şirketinin ölüm timlerine tevdi edildi. bu timler, suud askerlerinin kıyafetlerini giyerek kabe’ye girdiler. baştaki silahlı çatışmaların ardından içeri sızan tim, mescid i haram’ın meydanına zehirli gaz sıktı. bunun üzerine birçok devrimci bodrum kata kaçmak zorunda kaldı. bodruma sığınanların birçoğu üzerlerine fışkırtılan zehirli su sayesinde etkisiz hale getirildi.

baskınla ilgili bir diğer not ise ölüm timinin ecyad kalesinden ve kalenin altında bulunan tünellerden faydalanmasıdır.

kuşatma yaklaşık 2 hafta sürdü. olaylar sonunda, kabe'nin denetimi suudi hanedanına geçtiğinde, çoğu suudi asker olmak üzere 250 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. teslim olan 67 isyancı, suudi arabistan'ın 4 büyük şehrinde kafaları kesilmek suretiyle idam edildi...