3700 Yıl Önce Lut Gölü Civarına Düşüp Tüm Yaşamı Yok Eden Meteor

MÖ 1700 civarında Lut Gölü olarak bildiğimiz Ölü Deniz'in hemen kuzeyine dev bir meteor düşmüş ve 500 kilometre karelik bir alanda büyük tahribat oluşturmuş.
3700 Yıl Önce Lut Gölü Civarına Düşüp Tüm Yaşamı Yok Eden Meteor

milatta önce 1700 yılı civarında, ölü deniz'in (bkz: lut gölü) hemen kuzeyinde gerçekleştiği artık kesinleşmiş bir hadisedir. 

buluntulara ve bilimsel kanıtlara göre, yüzeye meteor düşmemiş ancak sibirya'daki tunguska olayı'nda olduğu gibi havada infilak etmiştir. 500 kilometre kare kadar bir alanda çok büyük tahribat olmuş, bereketli toprak örtüsü bile yok olmuştur. bölgede bulunan toprak kapların yüzeyleri camlaşmış, toprağın içinde bulunan zirkon elementleri gaza dönüşmüştür. 


bu kanıtlar sebebiyle patlama sırasında ortaya çıkan ve yüzeyin maruz kaldığı sıcaklığın 4.000 santigrad derecenin üzerinde olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. çok yüksek ihtimalle bölgede bulunan her insan, hayvan, bitki ve diğer canlılar sadece bu sıcaklık yüzünden bile anında ölmüştür. olayın gerçekleştiği bölgenin bugünkü ismi tall el-hammam'dır.

bu olayın kutsal kitaplarda alatılan sodom ve gomore şehirlerinin tanrı tarafından yok edilmesi hikayesinin kaynağı olduğu düşünülüyor.

kaynak: space.com

Bilim insanları bu olayı nasıl açığa çıkardı?

tall el-hammam'da bulunan 3700 yıllık çömleklerde ilginç bir durum fark edilmiş. çömleklerin dış yüzeyi cam haline gelmiş durumdaymış. yine çömleğin içinde kullanılan, zirkon isimli bir değerli madde de aşırı ısı dolayısıyla gaz haline dönmüş. bunun gerçekleşmesi için aşağı yukarı 4000 santigrat derece sıcaklık gerekli. bu ani sıcaklık artışı anlık bir olaya benziyor, yani sıcaklık sürekli devam etmemiş. bundan mütevellit bu çömlekler yanıp kül olmamışlar ve bugüne kadar ayakta kalmışlar.

asteroidin çarpması sonrası bir tsunami da yaşanmış olabilir diyor araştırmacılar. bunun sonucunda hala hayatta olan insanlar bölgeyi tamamen terk etmek zorunda kalmışlar. lakin bu durum sadece söz konusu bölgeyi ilgilendiriyor. tall el-hammam'ın batı, doğu ve kuzeyinde olan şehirler varlıklarını sürdürmüşler.


söz konusu bölgenin incil'de anlatın sodom ve gomore hikayesinin geçtiği bölge olabileceğini söylüyorlar. biz bu hikayeyi "lut kavmi'nin helakı" olarak biliyoruz. konu ile alakalı birtakım ayetler yazıyorum:

"ne zaman ki emrimiz geldi, o ülkenin altını üstüne getirdik ve üzerilerine istif edilip pişirilmiş çamurdan taşlar yağdırdık." (11:82)

"hem o lût kavminin bulunduğu şehir harabesi bir yol üzerinde bulunmaktadır." (15:76) (tall el-hammam olabilir mi acaba?)

1908'de Dünya'nın Manyetik Alanının Değişmesine Neden Olan Gizemli Olay: Tunguska