5000 Liraya Yurt Dışında Tatil Yapmak Mümkün mü?

Şu ekonomide yurt dışı tatili yapmak her geçen gün biraz daha zor hale geliyor ancak hala bazı ucuz alternatifler var gibi.
5000 Liraya Yurt Dışında Tatil Yapmak Mümkün mü?


5 bin tl ile ciddi ciddi yurt dışı tatili yapabilir

öncelikle, en temel gider uçak bileti. onu da pegasus'un senede 3-4 kez yaptığı 1 euro+vergiler kampanyası ile ucuz yollu hallediyoruz. örnek vermem gerekirse; ekim ayı için tiflis gidiş - dönüş uçak biletini 926 liraya aldık. ne kadarımız kaldı? 4 bin.

ikinci en önemli gider vize işi. o işi de vizesiz ülkelere 0 lira ile girerek çözüyoruz. evet, hala 4 bin tl paramız var.

3 gece, 4 günlük bir konaklama yapacağımızı varsayalım.

bu dönemde vizesiz seçeneklerden tiflis dışında balkanlardan kotor ve budva'yı da ucuz yollu şahane bir yurt dışı tatili için önerebilirim. hem deniz tatili de yapabilirsiniz. çünkü balkanlara da aynı uçuş kampanyasını yaptı pegasus kralı.

mesela kotor'da 1 gecelik şu şahane yerin 2 kişilik fiyatı 453 lira. türkiye'de yaz döneminde kişi başı 225 liraya nerede kalabilirsiniz? (ki kotor çoğu balkan ülkesine göre en pahalı yerlerden biri.) burada 3 gece kaldığımızı düşünürsek kişi başı 675 lira da konaklamaya gitti.

926+675= 1601 lira harcadık. kalan paramız 3400 lira. bu parayı da 4'e bölerseniz kişi başı günlük 850 lira harcama hakkınız var. günlük 45 dolar civarı para yapar.

günlük 45 doları cidden azımsamayın. mesela dev gibi dilim pizzalar 1-2 dolar, marketlerden küçük atıştırmalıklar keza o seviyelerde. ben akşama kadar ucuza gezilebileceğini, neler yiyip içilebileceğini anlatırım da bunların anlatılmışı zaten blog'da var :)

mesela lapland'da kuzey ışıklarını bu şekilde izledik. a101'den konserveleri çantaya doldurup kuzey kutbunda hayallerimizi gerçekleştirdik. keza balkan turunu da sabahları cornflakes yiyip akşamları aşırı lezzetli dilim pizzalarla geçiştirerek,( 1-2 gün de kendimizi tabii ki şımartarak) 6 ülke 12 şehir gezdik.

5 bin tl ile yurt dışında tatil yapmak gayet mümkün

skyscanner'dan giriyorsun istanbul-üsküp uçak biletine. şak, en ucuz ay kasım ayı 5 günlük güzel bir tatil gidiş dönüş 1.923 tl, mis gibi. kaldı 3077 tl.

bursa'dan gittiğini düşünüyorum. bursa-sabiha arası gidiş dönüş 240 tl. kaldı 2837 tl.

neredeyiz, üsküp'teyiz. ohrid'tir, tetova'dır; her gün bir yere gittik, kaldık. booking günlük maks. 10/15€ konaklama verdik, airbnb daha uyguna gelir belki. hatta çılgınlık yapıp gidiyorsun terminale, ordan kosova'ya geçiyorsun. yanlış hatırlamıyorsam 10-15€ civarıydı. orada da geziyorsun bi priştine, bi prizen derken her yerde 1'er gün kaldın. zaten üsküp'ü, kosova'yı gezdin, daha ne olsun. 

her gittiğin yerden ufak tefek poğaça börek yedin sabahları, üstüne üstüne atıştırdın vs. günlük max. 10€ harcadın. suyu çeşmeden içtin. tabanvay takıldın misler gibi.

özetle; kalan 2837 tl ile 1350 tl konaklamaya verdik, 650 tl'sini yola verdik, kalanı içinse ölmeyecek kadar yemek yedik. 5 gün k.makedonya-kosova gezdik geldik. illa +/- oynayacak hiç mi masrafı olmayacak ama şu devirde şu dönemde 5000 tl'nin bile para olmadığı yerde hiç değilse yurt dışı gördük, kafamız dağıldı. farklı iklim, farklı insanlar, farklı diller.