Adana'da Kahvaltıda Ciğer Yeme Kültürü Nereden Geliyor?

Güne ciğer yiyerek başlamak, Doğu ve Güney Doğu'da popüler bir olay. Ancak kahvaltıda ciğer denince akla ilk olarak Adana geliyor şüphesiz. Adana'nın bu kültürü nereye dayanıyor?
Adana'da Kahvaltıda Ciğer Yeme Kültürü Nereden Geliyor?

sabah ciğer yemenin eskiden bir sebebi vardı, şimdi ise bir gelenek.

adana'da sabahları ciğer yenen popüler mekanlar, halihazırda tarihi büyük saat ve kazancılar çarşısı etrafındadır. hoş, şehrin her yerinde bulabilirsiniz artık. konuya dönersek, bahsettiğim tarihi büyük saat ve kazancılar çarşısı eskiden adana'nın tam merkezi idi ve ilçe ve köylerden gelen tüm araçların en uğrak yeriydi ve aynı zamanda tarlalarda çalışacak olan işçilerin de toplanma alanlarından biriydi. ilçe, köy ve iş için gelenler de sabah çok ama çok erkenden gelirlerdi. (hala tarım işçileri işe çok erken başlarlar.) akşama kadar kendilerini tok tutacak, o zamanlar nispeten ucuz olan ve besleyiciliği çok iyi olan ciğeri tercih ederlerdi. sonrasında bu bir geleneğe dönüştü, çok da iyi oldu.


iş sebebiyle son iki yılını arap coğrafyasında geçirmiş biri olarak, başka bir sebep olarak da adana'daki fellahları gösterebiliriz. çünkü onlar da sabahları ciğer yerler ve kebapları da bizimkine benzer. (kebabın kelime kökü arapçadır.) zira çok çok önceleri adana'ya tarım yapmak ve tarımı öğretmek için getirilen bu mısırlı araplar, adana'nın sonraki yıllardaki kültürüne de iz bırakacaklardır. bilenler bilir, adana'da en iyi kebapları arapuşağı dedikleri arap kökenli abiler yaparlar.

not: yukarıda özellikle birinci paragrafta bahsettiğim durumları, rahmetli büyük yazar yaşar kemal de bu diyar baştan başa serisinde anlatıyordu sanırım. ruhu şad olsun.